România a cerut UE să prelungească interdicția pentru cerealele ucrainene până la sfârșitul anului

România, împreună cu alte patru țări vecine Ucrainei, au cerut prelungirea interdicției importurilor de cereale până la sfârșitul anului 2023.

România a cerut la Bruxelles prelungirea interdicției importurilor de cereale din Ucraina până la sfârșitul acestui an, scrie G4Media. Decizia rămâne, acum, în mâinile Comisiei Europene.

Și Ungaria a cerut Uniunii Europene același lucru, confirmă Reuters.

A fost anunțat și Ministrul Agriculturii din Ucraina despre intenția țărilor vecine de a interzice importurile.

Sorin Moise, cel care a formulat oficial cererea României, ar fi rugat Comisia să deblocheze plățile către fermierii români și din alte state afectate de importurile ucrainene, potrivit G4Media.

Fondurile europene sunt înghețate din pricina Ungariei, ai cărei fermieri nu pot demonstra că au rămas cu marfa nevândută.

Exporturile de grâne din Ucraina au afectat fermierii est-europeni din cauza prețurilor mai mici, se plâng ei. Agricultorii au protestat cu tărie, până când țările vecine cu Ucraina și-au închis pe rând porțile pentru grânele ucrainene, blocându-le efectiv exportul terestru către vest. Oficialii de la Bruxelles au încercat să împace țările de tranzit.

La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Europeană a anunțat că a ajuns la un acord care ar permite trecerea cerealelor prin Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România fără a afecta fermierii locali. Măsurile europene presupuneau ca grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui originare din Ucraina să poată fi vândute doar în celelalte 22 de state UE. Produsele au tranzitat cele cinci țări sub aceste reguli începând de la 2 mai, acordul urmând să expire la 5 iunie.

Acordul include și un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii locali, dintre care României i-au fost alocate 29,7 milioane.

Agricultorii români au protestat pe 23 mai la Bruxelles, împreună cu alți fermieri din estul Europei, împotriva soluției Comisiei Europene. Fermierii spuneau că piața este, în continuare, inundată de produsele ucrainene. Ei au precizat că protestul nu se pronunță împotriva Ucrainei, ci că privește strict viabilitatea și competitivitatea fermierilor din UE.

Îți mai recomandăm Bruxelles. Protest al femierilor din Europa de Est față de situația cerealelor din Ucraina. Participă 50 de agricultori români

„Culoarele de solidaritate nu funcţionează, situaţia fiind cauzată, în principal, de importul fără taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene care intră în Uniunea Europeană, unde au fost importate grâu, porumb şi soia, chiar dacă acestea erau destinate ţărilor terţe sau cumpărătorilor tradiţionali de produse ucrainene”, au punctat reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Președintele Zelenski a criticat restricțiile de import, spunând că ele “întăresc abilitățile agresorului”. Între timp, Rusia a blocat strategic în diferite feluri exporturile maritime ale Ucrainei prin porturile din Marea Neagră.

Săptămâna trecută, Consiliul European a prelungit cu un an scutirea de taxe a importurilor produse în Ucraina.

Îți mai recomandăm UE prelungeşte cu un an scutirea de taxe pentru importurile din Ucraina