16 morți și aproape 73 de răniți într-un atac rusesc asupra Odesei

Urmările atacului cu rachete din Odesa, 15 martie 2024. Este unul dintre cele mai grave atacuri rusești din ultima perioadă în războiul său împotriva Ucrainei.

16 persoane au murit și 73 au fost rănite de atacurile rusești cu rachete asupra Odesei, anunță oficialii regionali. Printre victime se numără rezidenți, salvatori și un medic. Atacul de la Odesa are loc pe fondul intensificării atacurilor reciproce în războiul dintre Rusia și Ucraina.

Ministrul ucrainean al Afacerilor Interne spune că au fost răniți, inclusiv ofițeri de poliție.

Primele explozii au fost auzite în orașul-port din sudul Ucrainei vineri, între orele 11:00 și 11:20, la scurt timp după declanșarea alertei de raid aerian în regiune.

La fața locului au intervenit pompierii și au început să stingă incendiul cauzat de explozii, dar în timpul intervenției forțele ruse au lansat un alt atac, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență.

„Salvatorii au sosit pentru a ajuta victimele când rușii au lovit din nou. 73 de persoane au fost rănite de diferite grade de gravitate. Din păcate, avem pierderi și în rândul personalului Poliției Naționale”, a anunțat ministrul Afacerilor Interne pe Telegram, precizând că nu știe numărul exact al polițiștilor decedați.

Loviturile au avariat infrastructura civilă, inclusiv zece case și o conductă de gaz, a menționat serviciul de urgență.

Pompierii evacuează un coleg rănit în atacul rusesc din 15 martie 2024 asupra Odesei. Fotografie furnizată de Serviciul ucrainean de urgență.

Inițial, infomația a apărut pe contul de Telegram al guvernatorului Odesei, Oleg Kiper, pe Telegram. „Ca urmare a atacului rusesc cu rachete, 14 persoane au fost ucise, inclusiv localnici, un medic și un salvator. Alte 46 de persoane, inclusiv șapte angajați ai Serviciului de Stat de Urgență, au fost rănite”,

Oficialul ucrainean a adăugat că sâmbătă, 16 martie, va fi zi de doliu în regiunea Odesa.

Trupele ruse atacă în mod regulat orașul Odesa și regiunea omonimă cu drone și rachete.

Ultimul atac major asupra Odesei a fost pe 5 martie, când în oraș se aflau președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Cu trei zile înainte, 12 oameni, inclusiv cinci copii, au fost uciși într-un alt atac major, care a vizat inclusiv blocuri cu apartamente.

Îți mai recomandăm Rusia spune că atacul din Odesa nu i-a vizat pe Zelenski și Mitsotakis

În total, în atacurile din dimineața zilei de 15 martie, Rusia a atacat șapte regiuni ucrainene cu 27 de drone de tip Shahed și opt rachete, a declarat armata ucraineană.

„Toate cele 27 de drone de atac Shahed au fost doborâte deasupra regiunilor Kirovohrad, Nikolaev, Harkov, Herson, Hmelnițki, Vinița și Kiev”, a transmis armata ucraineană, vineri, într-un comunicat.

Forțele aeriene ucrainene au mai transmis că forțele ruse au tras opt rachete în estul și centrul Ucrainei.

Reuters scrie că două persoane au fost ucise în atacurile Rusiei asupra orașului Vinița, unde o clădire rezidențială a fost lovită.

Atacul rusesc de vineri cu drone și rachete vine după ce, joi, forțele ruse au vizat infrastructura civilă din nord-estul Ucrainei.

Atacul a distrus semnalele de televiziune și radio în cinci orașe, în ceea ce pare a fi o încercare a Rusiei de a întrerupe accesul ucrainenilor la informații, au declarat oficialii de la Kiev.

Separat, armata ucraineană a anunțat că forțele sale au fost angajate în 76 de confruntări în ultimele 24 de ore în zonele Novopavlivka, Avdiivka și Lîman, în regiunea Donețk.

Această fotografie arată o dronă care zboară deasupra orașului Belgorod.

Pe de altă parte, Rusia transmite că Ucraina a continuat atacurile asupra regiunii Belgorod.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele ucrainene au atacat din nou regiunea de frontieră Belgorod cu șapte rachete Vampire, care au fost doborâte de sistemele rusești de apărare aeriană, fără a preciza dacă au existat victime sau pagube.

Reuters relatează că regiunea rusească Belgorod a devenit un front de luptă constant în război.

Pentru locuitorii din Belgorod, semnele războiului sunt la vedere. Soldații merg pe străzi, iar blocuri de beton au fost poziționate în stațiile de autobuz pentru a proteja oamenii de potențiale explozii.

Școlile primare au trecut la lecții online, iar cele din învățământul secundar funcționează hibrid, de acasă și în clasă.

Autobuzele se opresc atunci când sirenele anunță amenințarea unui atac aerian, iar oamenii trebuie să coboare și să meargă pe jos. Se raportează că mii de oameni au părăsit regiunea pentru a scăpa de pericol.

În ultimele zile, Ucraina a vizat cu atacuri obiective economice ale Rusiei, inclusiv mari rafinării pe care le-a avariat prin atacuri cu drone.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că intensificarea atacurilor ucrainene e o încercare de perturbare a alegerilor prezidențiale care încep vineri în Rusia și în teritoriile ucrainene ocupate de Moscova.

Îți mai recomandăm UE aprobă un sprijin militar de 5 miliarde de euro pentru Ucraina

Josep Borrell: Următoarele luni sunt decisive

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat joi, la Washington, că rezultatul războiului din Ucraina se joacă în lunile următoare.

„Numeroşi observatori se aşteaptă la o ofensivă rusă în această vară, dar Ucraina nu poate aştepta până la rezultatul viitoarelor alegerilor americane”, a spus el.

„Tot ceea ce trebuie făcut trebuie să fie făcut rapid”, a cerut el în capitala SUA, după o vizită la Consiliul de Securitate al ONU, la New York.

La Washington, Josep Borrell s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, căruia i-a transmis îngrijorările privind consecinţele tragice ale unei eventuale victorii a Rusiei în Ucraina.

În cazul în care Vladimir Putin „învinge în acest război, cucereşte Ucraina şi pune un regim fantomă la Kiev, ca cel din Belarus, acest lucru nu se va opri acolo”, a avertizat diplomatul european.

„Acest lucru va avea repercusiuni uriaşe asupra Statelor Unite şi sistemului de alianţe construit în jurul Statelor Unite şi Uniunii Europene”, a avertizat Josep Borrell.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.