Întârzierile la plată reduc veniturile Kremlinului și le fac nepredictibile, ceea ce permite Washingtonului să-și atingă dublul său obiectiv: să afecteze veniturile Rusiei fără întreruperea fluxurilor energetice globale.
Mai multe bănci din China, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Turcia au înăsprit cerințele impuse firmelor care fac transferuri legate de petrolul rusesc, ceea ce a dus la întârzieri sau chiar la respingerea unor plăți către Moscova, potrivit declarațiilor a opt surse bancare și comerciale, citate de Reuters.
Băncile, ca să evite „sancțiunile secundare” ale SUA, au început să ceară clienților să ofere garanții că nicio persoană sau entitate din lista celor sancționate de SUA nu este implicată în tranzacții și nu beneficiază de plăți.
În Emiratele Arabe Unite, băncile First Abu Dhabi Bank (FAB) și Dubai Islamic Bank (DIB) au suspendat deja mai multe conturi legate de comerțul cu bunuri rusești, au declarat două surse.
Banca Mashrek din Emiratele Arabe Unite, Ziraat și Vakifbank din Turcia și băncile chineze ICBC și Bank of China încă valideze plățile, dar procesul durează săptămâni sau luni, au spus patru surse pentru Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că există probleme de plată.
„Desigur, presiunea fără precedent din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene asupra Republicii Populare Chineze continuă”, a declarat Peskov.
El a adăugat că „acest lucru, desigur, creează anumite probleme, dar nu poate deveni un obstacol în calea dezvoltării în continuare a relațiilor noastre comerciale și economice (cu China)”.
Îți mai recomandăm Joe Biden a anunțat peste 500 de noi sancțiuni împotriva Rusiei. UE a adoptat al 13-lea pachet. Lista măsurilorSancțiuni secundare
Occidentul a impus sancțiuni multiple Rusiei după invadarea Ucrainei. Comerțul cu petrol rusesc nu este ilegal atât timp cât țițeiul este vândut sub un plafon de preț impus de Occident, de 60 de dolari pe baril.
Exporturile de petrol rusesc și plățile pentru aceasta au fost perturbate în primele luni ale războiului, dar ulterior s-au normalizat, pe măsură ce Moscova a redirecționat fluxurile către Asia și Africa, departe de Europa.
Un ordin al Trezoreriei SUA din decembrie 2023 avertiza însă băncile străine că Washingtonul va sancționa persoanele și companiile care ocolesc plafonul impus petrolului rusesc și le-a cerut să sporească verificările.
În urma ordinului american, băncile chineze, turcești și din EAU care lucrează cu Rusia au sporit controalele, au început să ceară documente suplimentare și au alocat mai mulți angajați pentru a se asigura că tranzacțiile respectă plafonul de preț, au declarat pentru Reuters surse comerciale.
Documentele suplimentare solicitate includ detalii privind proprietatea tuturor companiilor implicate în tranzacții și datele personale ale persoanelor fizice care le controlează entitățile. Astfel, băncile pot verifica daca acestea se află sau nu pe lista persoanelor sau companiilor sancționate de SUA.
La sfârșitul lunii februarie, băncile din Emiratele Arabe Unite au fost nevoite să intensifice controlul plăților, deoarece li s-a cerut să furnizeze insituțiilor financiare americane și trezoreriei SUA date legate de tranzacții care merg în China în numele unei entități rusești, a spus o sursă bancară citată de Reuters.
„Acest lucru a însemnat întârzieri în procesarea plăților către Rusia”, a spus una dintre surse.
„A devenit greu și chiar și pentru tranzacțiile care nu sunt în dolari. Uneori durează săptămâni pentru ca o tranzacție directă yuan-rublă să fie executată”, a spus unul dintre comercianții cu care a vorbit Reuters.
Îți mai recomandăm UE propune o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei. Sunt vizați șefii unor companii din apărare și securitate