Linkuri accesibilitate

Joe Biden a anunțat peste 500 de noi sancțiuni împotriva Rusiei. UE a adoptat al 13-lea pachet. Lista măsurilor


Protestatari cu imaginea președintelui rus Vladimir Putin în spatele gratiilor pentru acțiuni împotriva războiului din Ucraina, în orașul Torino, Italia, 20 august 2023.
Protestatari cu imaginea președintelui rus Vladimir Putin în spatele gratiilor pentru acțiuni împotriva războiului din Ucraina, în orașul Torino, Italia, 20 august 2023.

Comisia Europeană a anunțat vineri adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cu numărul 13, pentru a marca doi ani de la declanșarea războiului împotriva Ucrainei. La scurt timp după anunț, președintele american Joe Biden noile sancțiuni impuse de SUA.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a detaliat vineri cele peste 500 de sancțiuni împotriva Rusiei pentru războiul împotriva Ucrainei și pentru moartea în închisoare a opozantului Alexei Navalnîi.

Biden și-a exprimat admirația pentru „curajul extraordinar al lui Navalnîi și pentru moștenirea cu privire la lupta împotriva corupției și pentru o Rusie liberă și democratică în care statul de drept se aplică în mod egal pentru toată lumea”, a precizat Casa Albă.

Sancțiunile „vor asigura că Putin plătește un preț și mai mare pentru agresiunea sa în străinătate și represiunea de acasă”, a declarat liderul american.

„Aceste sancțiuni vor viza persoanele care au legătură cu încarcerarea lui Navalnîi, precum și sectorul financiar al Rusiei, baza industrială de apărare, rețelele de achiziții publice și evazioniștii de sancțiuni de pe mai multe continente”, a mai spus Biden, potrivit unei declarații emise vineri.

De asemenea, Washingtonul a impus restricții la export pentru aproape 100 de entități care ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor comerciale anterioare și care „oferă sprijin pe ușa din spate pentru mașinăria de război a Rusiei”.

SUA au luat măsuri suplimentare pentru a diminua veniturile din energie ale Rusiei, potrivit președintelui american. El a menționat că, prin lansarea invaziei, Vladimir Putin „a calculat extrem de greșit”.

„Mi-am îndrumat echipa să consolideze sprijinul pentru societatea civilă, pentru presa independentă și pentru cei care luptă pentru democrație în întreaga lume”, a spus Joe Biden.

El a mai spus că aliații Ucrainei au rămas la fel de determinați să ofere asistență Kievului, dar ucrainenii, în ciuda faptului că luptă cu un curaj imens, rămân fără muniție.

Cu această ocazie, președintele american a îndemnat din nou Camera Reprezentanților să adopte un pachet de ajutor extrem de necesar pentru Kiev, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari.

Pachetul a fost blocat în Camera Reprezentanților, condusă de republicani, deși a fost adoptat în Senat cu un vot copleșitor și bipartizan.

„Ucraina are nevoie de mai multe provizii din partea Statelor Unite pentru a rezista în fața atacurilor necruțătoare ale Rusiei, care sunt întărite cu arme și muniții din Iran și Coreea de Nord”, a declarat Biden.

„Acesta este motivul pentru care Camera Reprezentanților trebuie să adopte proiectul de lege bipartizan de suplimentare a securității naționale, înainte de a fi prea târziu... Istoria ne privește”, a avertizat liderul american.

UE vrea ca Rusia să aibă mai puține drone

Uniunea Europeană urmărește ca, prin noile măsuri, să îngreuneze accesul forțelor ruse la dronele cu care ucid și creează pagube importante în Ucraina.

„La doi ani de la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, sprijinul UE pentru Ucraina și pentru poporul său se menține neclintit. Europa este unită și hotărâtă să își apere în continuare valorile și principiile fondatoare”, a transmis Comisia Europeană, vineri, printr-un comunicat în care salută adoptarea de către Consiliul UE a celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Noul pachet de sancțiuni include alte 106 persoane și 88 de entități din Rusia, iar odată cu aprobarea noilor măsuri a fost depășit pragul de 2.000 de persoane și entități sancționate, precizează Comisia Europeană: „Reprezintă o lovitură uriașă dată armatei și apărării Rusiei.”

„Acest pachet se axează pe limitarea în continuare a accesului Rusiei la tehnologia militară, de exemplu limitarea accesului la drone, și pe înscrierea pe lista sancțiunilor a altor societăți și persoane implicate în efortul de război al Rusiei”, mai spune Comisia.

Ce măsuri prevede pachetul nr. 13 de sancțiuni al UE

Potrivit comunicatului, acest pachet înscrie noi persoane și firme din Rusia pe lista sancțiunilor:

  • Vizarea sectorului militar și de apărare al Rusiei: noile includeri pe listă vizează peste 140 de societăți și persoane din complexul militar-industrial rus, care, printre altele, fabrică rachete, drone, sisteme de rachete antiaeriene, vehicule militare, componente de înaltă tehnologie pentru arme și alte echipamente militare. Pachetul include cu precădere entități care comercializează diverse componente-cheie pentru drone;
  • Transmiterea unui semnal puternic împotriva partenerilor Rusiei în efortul său de război: noile includeri pe listă vizează 10 societăți și persoane (ruse) implicate în transportul armamentului nord-coreean către Rusia, ministrul apărării al țării, precum și mai multe societăți și persoane din Belarus care oferă sprijin forțelor armate ruse.
  • Combaterea eludării: printre noile includeri pe listă se numără o societate rusă de logistică și directorul acesteia, implicată în importuri paralele de bunuri interzise în Rusia, precum și o a treia entitate rusă implicată într-un alt sistem de achiziții publice.
  • Consolidarea acțiunii UE împotriva ocupării și anexării ilegale de către Rusia a unor zone din Ucraina: printre noile includeri pe listă se numără 6 judecători și 10 funcționari din teritoriile ocupate ale Ucrainei.
  • Sancționarea încălcărilor drepturilor copiilor: printre noile includeri pe listă se numără și 15 persoane și 2 entități implicate în deportarea și îndoctrinarea militară a copiilor ucraineni, inclusiv în Belarus.

Firme din China și alte țări, vizate de sancțiuni

Comisia Europeană menționează că a adăugat pe lista sancțiunilor 27 de noi societăți din Rusia și din țări terțe pe lista entităților asociate complexului militar-industrial al Rusiei, în baza unor „dovezi concrete din diverse surse, susținute de date comerciale și vamale”.

„Aceste societăți fac obiectul unor restricții mai stricte la export în ceea ce privește produsele și tehnologiile cu dublă utilizare, precum și produsele și tehnologiile care ar putea contribui la consolidarea tehnologică a sectorului apărării și securității din Rusia”, se mai arată în comunicat.

Sunt menționate mai multe produse cu dublă utilizare și care pot fi folosite în drone: transformatoare electronice, convertizoare statice, inductori ori condensatoare din aluminiu care au aplicații militare.

Astfel, sunt incluse 17 companii ruse care sunt implicate în dezvoltarea, producția și furnizarea de componente electronice pentru complexul militar și industrial al Rusiei.

Alte patru societăți comerciale sunt din China și câteva una din Kazahstan, India, Serbia, Thailanda, Sri Lanka și Turcia.

Comisia spune aceste companii „sprijină indirect complexul militar și industrial al Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei prin comerțul cu componente electronice pentru complexul militar-industrial al Rusiei”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG