Legăturile celor doi vecini cu Occidentul s-au deteriorat în ultimii ani din cauza unei game largi de probleme și niciunul nu a fost invitat să participe săptămâna trecută la summitul democrației al președintelui american Joe Biden.
Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin i-a spus omologului său chinez, Xi Jinping, că s-a creat „un nou model de cooperare între țările noastre” care include „hotărârea de a transforma granița noastră comună într-o centură de pace eternă și de bună vecinătate”.
Îți mai recomandăm Amintiri din epoca lui Stalin. Vocile trecutului pe care guvernul lui Putin vrea să le reducă la tăcere„Consider că aceste relații sunt un model real pentru cooperarea interstatală în secolul 21”, a spus Putin.
China a fost criticată de SUA și Uniunea Europeană pentru încălcarea repetată a drepturilor omului în regiunea Xinjiang și suprimarea libertăților politice din Hong Kong, precum și pentru intensificarea activității sale militare în regiunea Indo-Pacific.
Rusia a intrat, la rându-i, în dezacord cu Occidentul din cauza represiunii împotriva opoziției politice și a presei independente și, mai recent, din cauza îngrijorărilor provocate de mobilizarea a zeci de mii de trupe la granița cu Ucraina, văzută ca intenție de invadare a țării vecine.
Atât China, cât și Rusia au respins criticile occidentale, Moscova negând că ar avea vreo intenție să invadeze Ucraina.
Potrivit Kremlinului, Putin, care a cerut garanții că NATO nu se va extinde în Ucraina sau nu va disloca acolo trupe și arme, i-a spus lui Xi că discuțiile cu NATO și Statele Unite sunt necesare pentru a obține garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic.
Îți mai recomandăm Cum a ajuns China o forță în spațiul ex-sovietic după prăbușirea URSSXi a răspuns că „înțelege preocupările Rusiei și sprijină pe deplin inițiativa noastră de a elabora aceste garanții de securitate pentru Rusia”, a spus Kremlinul.
Potrivit presei de stat chineze, Xi i-a spus, la rândul său, lui Putin că „anumite forțe internaționale” se amestecă în prezent în afacerile interne ale Chinei și Rusiei sub pretextul interesului pentru respectarea democrației și călcă în picioare „brutal” dreptul internațional și normele recunoscute în relațiile internaționale.
Xi i-a mai spus lui Putin că China și Rusia ar trebui să depună mai multe eforturi în comun pentru a-și proteja reciproc interesele de securitate.
Putin a confirmat, de asemenea, că va participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.
Statele Unite, Marea Britanie, Canada și Australia nu trimit reprezentanți politici la Jocurile Olimpice din cauza abuzului Chinei împotriva uigurilor și a altor minorități majoritar musulmane din Xinjiang.
Îți mai recomandăm Summit-ul democrațiilor a enervat China și RusiaPutin a spus că atât el, cât și Xi s-au opus „oricărei încercări de politizare a sportului și mișcării olimpice”, o acuzație pe care Moscova i-o aduce frecvent Occidentului.
Dezvăluirile despre programul de dopaj al Rusiei la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci au dus la interzicerea participării țării la competițiile internaționale. Sportivii ruși pot concura doar ca „neutri” și numai dacă pot dovedi că nu s-au dopat.
Îți mai recomandăm Rusia își suspendă misiunea la NATO și pe cea a Alianței la MoscovaOficialilor, inclusiv lui Putin, le este interzis să participe la competiții internaționale, cu excepția cazului în care sunt invitați de conducerea țării gazdă, iar Xi l-a invitat pe Putin să participe la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.
„În februarie, ne vom putea întâlni, în sfârșit, personal la Beijing”, a spus Putin, numindu-l pe Xi „prietenul său drag”.