Șampania este un nume protejat prin sistemul indicațiilor geografice al Uniunii Europene și poate fi folosit doar pentru produsele care provin din regiunea Chamapagne din nord-estul Franței.
Producătorii francezi au reacționat rapid iar exporturile de șampanie către Rusia au fost blocate temporar. Legea adoptată în Rusia este văzută drept jignitoare pentru Franța.
Șampanie sau Shampanskoye? Cum a devenit popular produsul rusesc
Șampania are o istorie bogată în Franța, de unde și protecționismul față de nume. Există instituții speciale care protejează marca șampaniei iar regulile legate de fabricarea acesteia sunt foarte stricte până și pentru majoritatea regiunilor din Franța.
La nivel internațional există un anumit consens în ceea ce privește vinul spumant. Spania are Cava, Italia folosește denumirea de spumante, Germania produce un vin spumant denumit Sekt. Rusia, pe de altă parte, are shampanskoye, denumire introdusă în perioada Uniunii Sovietice și folosită până astăzi.
Îți mai recomandăm UE plătește Armenia să nu mai vândă „coniac”. Ce înseamnă protecția europeană a mărcilorȘampania sovietică, Sovetskoye Shampanskoye, a început să fie produsă la sfârșitul anilor 1920 ca alternativă ieftină, accesibilă clasei muncitoare. În 1936, guvernul sovietic a început o campanie de producție în masă de vin spumant, dorind să aibă la dispoziție un milion de sticle în câțiva ani. Planul era extrem de ambițios având în vedere că undeva între 5 și 8 milioane de oameni își pierduseră viețile ca urmare a foametei care avusese loc cu doar câțiva ani înainte.
Pentru a putea realiza planul ambițios al lui Stalin, Rusia trebuia să poată produce în masă, lucru pe care metoda tradițională de fermentare în sticlă nu îl permitea. Realizarea planului și popularizarea produsului în Uniunea Soivetică s-a datorat în mare invenției enologului Anton Frolov-Bagreyev, care a decis să mute procesul de fermentare din sticlă în rezervor. Un proces care ar fi durat un an a fost transformat într-un proces de o lună, chiar dacă produsul final era de o calitate mai slabă.
Milioane de sticle de șampanie au fost produse de a lungul anilor, devenind în final un simbol al propagandei partidului, care ar fi dorit să prezinte succesul șampaniei drept un miracol economic, în timp ce rafturile magazinelor rămâneau goale. Astăzi, șampania Sovetskoye, vodca Stolichnaya, ciocolata Alyonka dar și alte mărci provoacă nostalgie pentru mulți ruși. În medie, 65% dintre respondenții unui sondaj al Centrului Levada din Rusia au spus că regretă căderea Uniunii Sovietice.
Nu toți producătorii din Rusia susțin însă această atitudine. Unii dintre ei sunt chiar de părere că legea a fost dusă prea departe. Pavel Titov, directorul unei companii producătoare de vin din Rusia, Abrau-Durso, a spus că nu își va redenumi produsele drept șampanie.
„Este foarte important să ne protejăm vinurile pe piață. Dar această lege trebuie să fie rezonabilă și să nu contrazică bunul simț... Eu nu am îndoieli că șampania reală este produsă în regiunea Champagne din Franța”, a spus acesta.
Între timp, stocurile companiei s-au aflat într-o ușoară creștere începând de luni.
Franța își apără „moștenirea comună”
Producătorii francezi nu s-au arătat încântați de decizia luată de Putin. Măsura este văzută drept o jignire având în vedere regulile stricte privind protecția denumirii. Distribuitorii principali au cerut tuturor producătorilor să oprească exporturile către Rusia. Directoarea grupului de bunuri luxoase, Le Bon Marché LVMH, a confirmat acest lucru.
„Aceste dispoziții au rezultat într-o suspendare temporară a livrărilor de produse pentru a evalua impactul acestei noi legi”, spune reprezentanta Moet Hennessy, gigantul producător de șampanie. Compania are o valoare estimată undeva la peste 300 de miliarde de dolari, fiind un lider pe piața europeană.
Din cauza posibilelor pierderi, LVMH ar putea decide ca Moet-Hennessy să se conformeze legii din Rusia și să înceapă să adauge eticheta de „vin spumant” pe faimoasele sticle de șampanie care vor circula în Rusia. Legile privind indicațiile geografice vor afecta, de asemenea, procesul de re-etichetare care ar putea dura până la două luni, potrivit lui Alexander Stavstev, redactorul șef al unei publicații rusești din industria vinului.
Nici Comitetul Șampaniei din Franța nu este deloc mulțumit, cerând o intervenție diplomatică din partea guvernului francez și al oficialilor europeni. „Oamenii din Champagne solicită diplomației franceze și europene să încerce să modifice această lege inacceptabilă”, au declarat co-președinții comitetului, Maxime Toubart și Jean-Marie Barillere.
„A împiedica oamenii din Champagne să folosească numele Champagne (în alfabetul chirilic) este scandalos; este moștenirea noastră comună”, a spus liderul din industrie.
Ministrul Comerțului, Franck Riester, a declarat că guvernul „va sprijini fără întrerupere producătorii și excelența franceză”.
Rețelele de socializare au răspuns, de asemenea, rapid iar reacțiile s-au plasat între amuzament și uimire.
Interdicția impusă de Rusia vine într-o perioadă tensionată. În luna iunie, președintele Franței și cancelarul german discutau despre un posibil summit european cu Vladimir Putin. Propunerea a fost respinsă în grupul liderilor UE, fiind considerată drept mult prea prietenoasă având în vedere tensiunile dintre Rusia și Occident. Una dintre cele mai importante dintre acestea este anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei, în 2014.
Îți mai recomandăm Summitul UE: Șefii de stat au respins o întâlnire la nivel înalt UE-Rusia| Reacția cancelarului Angela MerkelRusia dorește să transforme Crimeea în regiune viticolă
Prințul Lev S. Galitzine a înființat în Crimea o proprietate viticolă, Novyi Svit, care avea să devină mai târziu un loc important pentru producția de vin spumant rusesc. Vinul spumant produs acolo a câștigat, în 1900, premiul „Grand Prix Champagne” la târgul mondial de la Paris.
Ca urmare a sancțiunilor impuse după anexarea peninsulei în 2014 și a unor restricții de tip „ochi pentru ochi" impuse între Rusia și țările europene, producătorii de vin și-au concentrat atenția asupra producției locale.
Ca urmare a anexării, doi dintre marii producători de vin ai regiunii, Massandra și Novy Svet, au ajuns sub controlul Rusiei. Acest lucru face parte din campania de a prezenta regiunea drept o regiune viticolă a Rusiei.
Uniunea Europeană a interzis importurile majorității produselor din Crimeea iar Statele Unite au interzis exportul de bunuri din SUA în regiune. Atât Washington, cât și Bruxelles au sancționat, de asemenea, o listă tot mai mare de persoane.