Preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski s-a adresat, de la distanţă, delegaţilor prezenţi la discuţiile de pace din Malta şi a subliniat că formula de pace în 10 puncte pe care a lansat-o anul trecut „acoperă toate aspectele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și se bazează pe principiile Cartei ONU și pe rezoluțiile Adunării Generale ONU.”
„De-a lungul anului, Formula a devenit treptat globală, din ce în ce mai multe țări și organizații internaționale unindu-și eforturile pentru a o implementa”, a scris preşedintele ucrainean pe platforma de social media X.
„Rezultatul acestor acțiuni colective poate fi restabilirea integrității teritoriale a statului nostru și a puterii depline a dreptului internațional, asigurând astfel o pace sigură și justă.”
El a subliniat că la reuniunea din Malta au participat aproximativ 70 de actori globali, atât state vestice partenere ale Ucrainei, cât şi din Sudul Global (spaţiu care include câteva din cele mai mari state din sudul planetei, între care Brazilia, China, India şi Pakistan).
Evenimentul a fost denunţat de Rusia, care l-a calificat „anti-rus” în mod „flagrant”.
Ştirea iniţială
În Malta, Ucraina speră să obţină un sprijin cât mai larg pentru formula de pace în 10 puncte lansate de preşedintele Volodimir Zelenski încă de anul trecut, în contextul în care războiul din Orientul Mijlociu riscă să abată atenţia de la războiul în desfăşurare în Ucraina, notează agenţia.
Participarea la întâlnirea de două zile din Malta este mai numeroasă decât cea de la precedentele întâlniri de acest fel - de la Copenhaga, în iunie, când au fost prezente 15 state şi din iulie, de la Jeddah, Arabia Saudită, când au fost reprezentate 43.
„Eforturile diplomatice ale Ucrainei dau roade, deoarece sprijinul internațional pentru formula de pace ucraineană crește”, a scris șeful biroului prezidențial ucrainean, Andriy Yermak, pe platforma X – anterior Twitter – înaintea sesiunii de deschidere a evenimentului.
Îți mai recomandăm Cele 10 propuneri ale Ucrainei pentru pace. Răspunsul Rusiei: Occidentul trebuie să îl disciplineze pe ZelenskiÎn discursul din cadrul conferinţei, Yermak a menţionat că 5 din cele 10 puncte ale planului ucrainean de pace vor fi discutate în special în Malta: securitatea nucleară, enegetică, alimentară, eliberarea prizonierilor de război şi a persoanelor deportate şi restaurarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, scrie AP.
Ministrul de externe al Maltei, Ian Borg a spus la rându-i că participarea numeroasă la eveniment reprezintă un vot de încredere acordat ţării sale ca mediator de pace.
Evenimentul se va desfăşura „cu uşile închise”.
Rusia denunţă întâlnirea
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a respins vehement discuțiile de la Malta, caracterizându-le drept un „eveniment flagrant anti-rus”, care nu au „nimic de-a face cu căutarea unei rezoluții pașnice.”
„Evident că astfel de adunări nu au absolut nicio perspectivă, sunt pur și simplu contraproductive”, a declarat joi Zaharova reporterilor.
Planul de pace în zece puncte al lui Volodimir Zelenski prevede între altele ca Rusia să-și retragă toate trupele de la granițele Ucrainei recunoscute internațional, inclusiv din Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.
Rusia -- care susţine că a anexat cele patru regiuni ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia în septembrie 2022 -- a respins orice prevedere care ar determina-o să renunţe la teritorii, notează AFP.
Îți mai recomandăm Șeful ONU: Invazia din Ucraina este un afront adus conştiinţei colectiveInformaţii iniţiale
La discuţii vor fi prezenţi consilieri de securitate şi politică din SUA, Marea Britanie, din partea UE, dar şi din Turcia, care a încercat să acţioneze ca mediator - inclusiv în acordul de transport al cerealelor - între Ucraina şi Rusia.
Sunt prezente şi Africa de Sud, Brazilia și India, membri ai influentului bloc BRICS, care include și Rusia, mai notează agenţia.
Africa de Sud şi India nu au condamnat invazia, în timp ce Brazilia a refuzat să acorde armei Ucrainei, sau să impună sancţiuni Rusiei.
China a fost prezentă la întâlnirea precedentă, din Arabia Saudită şi ar urma să participe şi la discuţiile din Malta.
Organizatorii speră că la final va exista declarație comună a statelor participante, lucru care nu s-a întâmplat la precedentele runde de discuţii.