Zelenski spune că Rusia trebuie „să simtă războiul”. Consilierul său recunoaște incursiunea din Kursk

În imagine, o clădire în flăcări în orașul Sudzha, în 7 august, ca urmare a ofensivei ucrainene în regiunea rusească Kursk, de la granița cu Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că Rusia a adus război în țara sa și „trebuie să resimtă ceea ce a făcut” după ce Rusia a transmis că a reușit să respingă o ofensivă transfrontalieră surprinzătoare a Ucrainei în regiunea sa Kursk.

Zelenski nu a făcut o referire directă la incursiune, care ar fi ajuns, potrivit Moscovei, în a treia zi și în care ar fi implicați până la 1.000 de soldați ucraineni sprijiniți de tancuri, vehicule blindate și artilerie.

El a spus că a primit rapoarte de la comandantul militar superior al Ucrainei, generalul colonel Oleksandr Syrski, și a numit acțiunea militară „eficientă” și „exact ceea ce are nevoie țara noastră acum”, scriu Serviciul Ucrainean al Europei Libere și Current Time.

Your browser doesn’t support HTML5

Incursiunea ucraineană în regiunea rusească Kursk reprezintă „o lovitură pentru imaginea Rusiei”

Consilierul președintelui Zelenski, Mykhailo Podolyak, a comentat indirect cu privire la ofensiva ucraineană din Kursk, menționând că „rădăcina principală” a oricăror escaladări, bombardamente, acțiuni militare, evacuări forțate și distrugere a rutinei vieții normale, „inclusiv în teritoriile proprii ale Rusiei, cum ar fi regiunile Kursk și Belgorod”, „este doar agresiunea fără echivoc a Rusiei”.

„Asta include încercări de a ocupa teritorii străine și nerespectarea normelor de drept internațional care susțin în mod clar suveranitatea și integritatea teritorială”, a scris Podolyak, joi 8 august, pe platforma de social media X.

Publicația britanică The Guardian remarcă faptul că este prima dată când un oficial înalt ucrainean admite desfășurarea ofensivei pe teritoriul rusesc, cu privire la care Ucraina nu oferise anterior comentarii.

Îți mai recomandăm Medvedev îndeamnă trupele rusești să avanseze în Ucraina, pe fondul ofensivei ucrainene din Kursk

Zelenski a comentat, indirect, asupra incursiunii și a spus pe canalul de social media Telegram: „Rusia a adus război în țara noastră și trebuie să simtă ceea ce a făcut”.

Fără să menționeze Kursk, el a spus că au existat trei rapoarte de la generalul colonel Oleksandr Syrskiy, comandantul militar superior al Ucrainei, și că „rapoartele sunt eficiente.” „Exact de ce are nevoie țara noastră acum”.

Rusia a susținut anterior că forțele Kievului au bombardat cu rachete ținte civile și rezidențiale din regiunea Kursk, pe fondul rapoartelor bloggerilor ruși pro-război, potrivit cărora o serie de sate au fost capturate de forțele ucrainene în timp ce avansează pe teritoriul rus.

Guvernatorul interimar al Kurskului, Aleksei Smirnov, a declarat stare de urgență pe 7 august, după ce președintele rus Vladimir Putin a numit operațiunea militară „o altă provocare pe scară largă”.

Ministerul rus al Apărării, într-o declarație din 8 august, a declarat că Grupul de Luptă Nord al Rusiei și unitățile de grăniceri au zădărnicit încercările forțelor ucrainene de a străbate districtele Sudzha și Korenevo.

Anterior, ministerul a susținut că a doborât șase drone și cinci rachete deasupra regiunii Kursk și 14 drone în regiunea Belgorod.

Guvernatorul regional al Belgorodului, Viacheslav Gladkov, a susținut că un bărbat a murit și o persoană a fost rănită în urma bombardamentelor ucrainene la Shebekino.

Desfășurarea de forțe din Ucraina

Între timp, în regiunea de est a Ucrainei, Donețk, doi civili au fost uciși în 8 august în urma bombardamentelor lansate de forțele rusești asupra localității Kostiantinivka, a declarat guvernatorul regional Vadim Filashkin pe Telegram.

Atacuri aeriene ruse din regiunea Sumîi au ucis două persoane, inclusiv un copil, iar alte două persoane au fost rănite, a declarat guvernatorul regiunii, Volodimir Artiukh.

Rusia a mai spus că forțele ucrainene au străpuns granița în apropierea principalului nod de transport al gazelor naturale de la Sudzha.

Stațiile de transfer și măsurare a gazelor din Sudzha, din regiunea Kursk, reprezintă singurul punct de intrare al gazelor naturale rusești în sistemul de transport al gazelor din Ucraina, pentru transport ulterior către Europa.

Îți mai recomandăm Stare de urgență în Kursk/Rusia. Reuniune a Consiliului Național de Securitate convocată de Putin

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a declarat joi (8 august) că Ucraina nu a fost contactată de Rusia cu privire la situația tranzitului de gaze, dar că ruta de tranzit pentru livrările de gaze rusești către Europa, prin Ucraina, este încă funcțională.

În plus, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat tot joi că este la curent cu evoluțiile din jurul centralei nucleare ruse Kursk și monitorizează situația, potrivit agenției de presă ruse RIA Novosti.

Dmitri Medvedev, fostul președinte, care este acum șef adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a cerut trupelor ruse să preseze mai tare în Ucraina, în contextul ofensivei din Kursk, în care Moscova susține că a interceptat drone și rachete ucrainene care vizează regiunea.

Comentând incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, Medvedev a spus că Moscova ar trebui să privească dincolo de asigurarea teritoriilor pe care Rusia le consideră proprii și a cerut un avans în continuare în regiunile Ucrainei Odesa, Harkov, Dnipro, Nikolaev și Kiev.

Purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a declarat pentru Serviciul Ucrainean al RFE/RL că, deși blocul comunitar nu comentează cu privire la operațiunile pe câmpul de luptă, consideră că „Ucraina are dreptul legal de a se apăra, inclusiv să lovească un agresor pe teritoriul său.”

Între timp, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat miercuri 7 august că Casa Albă a contactat Ucraina pentru a „înțelege puțin mai bine” situația din regiunea Kursk.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a confirmat tot în 7 august că politica Washingtonului privind utilizarea armelor americane de către Ucraina peste graniță sau împotriva instalațiilor militare rusești nu s-a schimbat.

Acțiunile care au loc „nu reprezintă o încălcare a politicii noastre”, a conchis Miller.

Articol cu informații preluate și de la Reuters și AP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.