Rusia și Ucraina fac separat exerciții de luptă care simulează o posibilă invazie

Grănicerii ucraineni stau de pază în timp ce observatorii OSCE trec punctul de control dintre teritoriul controlat de Kiev și zonele ocupate din estul devastat de război, în regiunea Lugansk.

Și Rusia și Ucraina au desfășurat miercuri, pe 24 noiembrie, exerciții militare pe fondul tensiunilor în creștere determinate de rapoartele care vorbesc despre o mare acumulare militară rusă în apropierea graniței cu Ucraina. Sunt temeri despre o posibilă invazie.

Rusia a organizat exerciții militare în Marea Neagră, în sudul Ucrainei, spunând că trebuie să își intensifice pregătirea pentru luptă a forțelor sale convenționale și nucleare din cauza a ceea ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a numit „activitatea în creștere a țărilor NATO de lângă granițele Rusiei”.

În timpul exercițiilor la Marea Neagră, avioanele și navele rusești au exersat respingerea atacurilor aeriene asupra bazelor navale și au răspuns cu lovituri aeriene, transmite Interfax.

Îți mai recomandăm Convorbire telefonică între șefii de stat major din SUA și Rusia despre situația din Ucraina

La rândul ei, Ucraina a organizat exerciții proprii în apropierea frontierei de nord, despre care a transmis că sunt menite să ridice nivelul de pregătire față de o potențială răspândire a crizei migranților care blochează de luni de zile granița UE cu Belarus din Polonia.

Kievul și susținătorii săi occidentali au tras un semnal de alarmă în ultimele săptămâni cu privire la acumularea militară rusă în apropierea Ucrainei.

Șeful serviciului militar ucrainean de informații a susținut pe 21 noiembrie că Rusia a mobilizat 92.000 de soldați în apropierea granițelor sale și că pregătește un atac pentru începutul lunii februarie.

Kremlinul a numit astfel de acuzații „nefondate”.

Îți mai recomandăm Rusia acuză „isteria” Occidentului. Mobilizare la granița Ucrainei și „provocările” de la Marea Neagră

Pe 23 noiembrie, Șoigu s-a plâns că bombardierele americane au simulat o lovitură nucleară asupra Rusiei, apropiindu-se prea mult de granița rusă.

Rusia a confiscat ilegal Peninsula Crimeea a Ucrainei în martie 2014 și i-a sprijinit pe separatiștii din estul Ucrainei într-un conflict aflat încă în desfășurare și soldat până acum cu peste 13.200 de morți din aprilie 2014.

Statele Unite și NATO și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina, inclusiv prin manevrele cu nave de război făcute în această lună la Marea Neagră și prin livrarea de ambarcațiuni de patrulare americane către Marina Ucraineană.

Între timp, Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a desfășurat ceea ce a numit o „operațiune specială” la granița cu Belarus pe 24 noiembrie, inclusiv exerciții cu drone și exerciții militare pentru unități antitanc și aeropurtate, pe fondul îngrijorării cu privire la o criză a migranților la frontiera polono-belarusă, care s-ar putea revărsa pe teritoriul ucrainean.

Îți mai recomandăm Exclusiv | Secretarul general adjunct NATO: îngrijorări & avertismente despre și către Moscova

Serviciul de grăniceri a spus într-un comunicat că operațiunea face parte din măsurile pe care trebuie să le ia pentru „creșterea protecției și apărării frontierei pentru a preveni o criză a migrației și a combate activitățile ilegale”.

Operațiunea a fost desfășurată în comun cu Garda Națională, Poliția Națională și Forțele Armate, a precizat serviciul.

Volodîmir Nikiforenko, adjunctul șefului Serviciului de Grăniceri, a declarat că principala sarcină a operațiunii este de a împiedica migranții ilegali să treacă granița de stat și să intre în Ucraina.

Kievul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că granița cu Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, ar putea fi folosită de Rusia pentru a organiza un asalt militar.

Ucraina a desfășurat 8.500 de soldați și ofițeri de poliție pentru a-și păzi granița cu Belarus, cu scopul de a preveni eventualele tentative ale migranților de a încălca frontiera.

Your browser doesn’t support HTML5

Prezența americană și NATO în Marea Neagră nu e o amenințare

De asemenea, a mai spus că unele dintre unitățile sale aeriene au lansat parașutiști în regiunea de sud Mikolaiev, lângă principalul port maritim al țării, Odesa, și Crimeea ocupată de ruși.

Pe fondul tensiunilor în creștere din regiune, ofițerii militari de rang înalt din SUA și Rusia au vorbit la telefon pe 23 noiembrie.

Generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, și generalul Mark Milley, președintele Statului Major Comun al Statelor Unite ale Americii, au discutat despre „probleme actuale de securitate internațională”, a declarat Ministerul rus al Apărării al Rusiei pe 23 noiembrie.

Departamentul Apărării al SUA a confirmat apelul, spunând că Gherasimov și Milley au discutat despre problemele de securitate care creează îngrijorare.

Nici ministerul rus al Apărării și nici Pentagonul nu au oferit detalii suplimentare.

Îți mai recomandăm Criza prețurilor la gaze naturale | Energia bio ar putea elibera Ucraina de sub controlul Moscovei