Linkuri accesibilitate

Convorbire telefonică între șefii de stat major din SUA și Rusia despre situația din Ucraina


Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, și generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, au vorbit la telefon despre ce se întâmplă la granița cu Ucraina.
Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, și generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, au vorbit la telefon despre ce se întâmplă la granița cu Ucraina.

Șefii statelor majore din SUA și Rusia au vorbit la telefon pe 23 noiembrie, pe fondul îngrijorărilor sporite ale Occidentului cu privire la mișcările militare rusești în apropierea graniței cu Ucraina.

Kievul și susținătorii săi occidentali au tras un semnal de alarmă în ultimele zile cu privire la numărul mare de militari ruși din apropierea Ucrainei.

Șeful serviciului de informații militare a susținut pe 21 noiembrie că Rusia a adunat 92.000 de soldați în apropierea granițelor sale și că pregătește un atac la începutul lunii februarie. Kremlinul a numit astfel de acuzații „nefondate”.

În aceste condiții, generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, și generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, au discutat despre „chestiuni actuale de securitate internațională”, potrivit unei declarații de presă de la ministerul rus al Apărării.

Departamentul Apărării din SUA a confirmat convorbirea, spunând într-o declarație că Gerasimov și Milley au discutat „probleme de îngrijorare legate de securitate”.

„Apelul telefonic este o continuare a comunicării dintre ambii lideri pentru a asigura reducerea riscurilor și deconflictul operațional”, se arată în comunicat.

Alte detalii suplimentare nu au fost oferite nici de Ministerul rus al Apărării și nici de Pentagon.

Marți, două ambarcațiuni de patrulare date marinei ucrainene de către Statele Unite au ajuns în portul Odesa la Marea Neagră la bordul unei nave de marfă, a anunțat Ministerul Apărării ucrainean.

La începutul acestei lunii noiembrie, ambasada SUA din Kiev a declarat că cele două ambarcațiuni de patrulare fac „parte din asistența de securitate de peste 2,5 miliarde de dolari oferite de SUA Ucrainei”.

„Navele vor contribui la întărirea securității maritime a Ucrainei și la întărirea interoperabilității marinei ucrainene cu NATO”, se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 23 noiembrie că orice mișcăre a americanilor de a trimite mai mulți consilieri și militari în Ucraina nu ar face decât să crească tensiunile și mai mult.

În timpul unei vizite la Washington de săptămâna trecută, ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că a cerut o creștere a asistenței militare americane.

Rusia a invadat Crimeea în martie 2014 și a sprijinit separatiștii din două provincii din estul Ucrainei într-un conflict care a provocat până acum peste 13.200 de morți.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG