Sumarul principalelor evenimente
- Alarmele antirachetă au sunat în toată zona centrală a Israelului, inclusiv în Tel Aviv. Israelul susține că rachete ar fi plecat spre el din Gaza.
- Armata israeliană anunță că este pregătită „pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe o operațiune terestră semnificativă”.
- MAE anunță decesul a încă doi români cu dublă cetățenie, română și israeliană, și dispariția unei persoane. Numărul românilor morți în conflict a urcat la patru.
- Ultimatumul pentru evacuarea civililor din Fâșia Gaza, prelungit până sâmbătă la ora 16:00, a expirat.
- Un jurnalist omorât și 6 răniți, de la începutul războiului.
- Șeful forțelor aeriene Hamas, Abu Murad, ucis în cursul nopții de sâmbătă, în urma unui raid israelian, conform Forțelor de Apărare ale Israelului.
- Hamas salută inițiativa lui Vladimir Putin de mediere a conflictului.
Ora 00.13 Israelul atacă aeroportul din Aleppo, Siria
Cotidianul sirian Al-Watan, preluat de Times of Israel susține că atacul israelian a lovit pista aeroportului din Aleppo, care nu mai poate fi folosită în acest moment. Calea de rulare abia fusese remediată în urma unei lovituri similare israeliene de joi.
Ora 22.35 Nordul Israelului, atacat cu rachete din Siria. Artileria israeliană ripostează
Armata israeliană confirmă că mai multe rachete au fost interceptate în nordul Israelului (Galateea și Înălțimile Golan) și că atacă cu foc de artilerie zona din care au fost lansate.
Ora 21.45 - Germania începe evacuarea cetățenilor săi din Israel
Două avioane militare sunt în drum din Germania către Israel sâmbătă seară, anunță agenția germană de presă DPA. Sunt planificate și zboruri suplimentare, potrivit ministerului german al Apărării.
Peste 100.000 de locuitori ai Israelului au dublă cetățenie, germană și israeliană.
Ora 21.30 - Rachete trase din Gaza ajung în două orașe israeliene - Așkelon și Bat Yam
Ora 21.00 - Sirenele de raid aerian au sunat în centrul Israelului, inclusiv în Tel Aviv.
Sirenele de raid aerian în toată zona centrală a Israelului după o rafală de rachete lansate de Hamas din Gaza, inclusiv în Tel Aviv, Rishon Lezion, Bnei Brak, Holon, Ramle și în multe alte orașe, anunță Times of Israel.
Ora 20.08 - Israelul recunoaște greșeli de securitate
Israelul a recunoscut că a făcut "greșeli" în ceea ce privește serviciile de informații pentru că nu a reușit să prevadă atacurile Hamas de la sfârșitul săptămânii trecute, informează The Guardian.
„Este greșeala mea și reflectă greșelile tuturor celor care fac ealuări [ale serviciilor de informații]", a declarat consilierul israelian pentru securitate națională, Tzachi Hanegbi, în cadrul unei conferințe de presă, relatează Agenția France-Presse.
„Noi chiar credeam că Hamas a învățat lecția" din ultimul său război major cu Israelul din 2021, a adăugat Hanegbi.
El a continuat prin a spune că refuză megocierile în jurul schimburilor de prizonieri cu Hamas, spunând: „Nu există nicio modalitate de a negocia cu un inamic pe care am jurat să îl anihilăm".
Ora 19.45 - Armata israeliană a încheiat pregătirile pentru un nou atac
Armata israeliană anunță că este pregătită „pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe o operațiune terestră semnificativă”.
Comunicațiile și internetul au fost întrerupte în Fâșia Gaza, iar aviația a efectuat un bombardament masiv, imediat după expirarea ultimatumului (prelungit) de evacuare din zona de nord, acordat civililor, informează IDF.
Bombardamente s-au auzit și la granița cu Libanul. Reprezentanții Hezbollah au anunțat că doi civili au fost uciși ca urmare a atacurilor israeliene.
Armata israeliană (IDF) a emis un comunicat, la ora 19, în care spune că este gata să extindă ofensiva prin implementarea unei „game largi de planuri operaționale, care includ un atac combinat și coordonat din aer, mare și uscat” asupra Fâșiei Gaza.
„Batalioanele și soldații armatei israeliene sunt dislocați în toată țara și sunt pregătiți să sporească pregătirea pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe o operațiune terestră semnificativă”, adaugă IDF.
Într-un comunicat trimis Europei libere imediat după noile evoluții, MAE român precizează că, „pe fondul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Celula de Criză continuă demersurile în regim permanent în vederea evacuării, în condiții de siguranță, a cetățenilor români din Fâșia Gaza care s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah pentru a fi evacuați.”
Astfel, diplomații aflați în zonă continuă dialogul cu autoritățile israeliene și cele egiptene în vederea asigurării condițiilor necesare pentru evacuarea cetățenilor români, ținând cont de evoluțiile de securitate din teren.
MAE spune că urmărește 350 de persoane cu cetățenie română din Fâșia Gaza. 200 au cerut ajutor în vederea evacuării, dar, până la această oră, nu s-a reușit extragerea lor din regiune.
Ora 19.30 - Proteste propalestiniene în Marea Britanie
Proteste propalestiniene au avut loc la Glasgow și în mai multe orașe englezești ca răspuns la conflictul dintre Israel și Gaza, anunță BBC
Cel puțin 2.000 de persoane participă la un marș, deși se așteptau să se alăture și mai mulți pe parcurs. Flancați de o prezență masivă a poliției, strigăte de „Palestina va fi liberă" au fost auzite în timp ce activiștii au ajuns în Parcul Platt Fields, unde a început protestul.
Poliția a declarat că o demonstrație organizată de Coaliția Stop the War în Cambridge a atras aproximativ 300 de persoane. Cei care au mărșăluit au fost văzuți ținând pancarte pe care scria: „Opriți genocidul" și „Drepturile omului?"
Alte sute de persoane au participat la un protest în Liverpool, la care s-au alăturat 100 de persoane în Exeter și aproximativ 60 în Plymouth.
Ora 18.45 - Netanyahu, în vizită la soldați: „Sunteți pregătiți pentru următoarea etapă?”
„Sunteţi pregătiţi pentru următoarea etapă? Următoarea etapă se apropie" - le-a spus, conform Reuters și Times of Israel, Benianim Netanyahu infanteriștilor israelieni staționați în apropierea Fâșiei Gaza. Acesția, se vede în filmarea făcută publică, dau din cap afirmativ la întrebarea lui Netanyahu. Premierul a vizitat sâmbătă două kibbutz-uri de la graniţa cu Gaza - două dintre cele mai afectate comunităţi de atacul sângeros al Hamas de săptămâna trecută.
Este prima vizită făcută de Netanyahu la faţa locului, la o săptămână de la masacrele în urma cărora peste 1.300 de israelieni au fost ucişi, majoritatea civili, în timp ce valuri de terorişti Hamas au pătruns în Israel peste graniţă.
Netanyahu a fost extrem de criticat pentru că nu a venit la faţa locului, nu a participat la înmormântări şi nu a vizitat răniţii, menţionează Times of Israel, citat de News.ro
Ora 18.00- Încă doi români, morți în conflict. O persoană, dispărută
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă decesul a încă două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Israel.
Ambasada României la Tel Aviv anunță că verifică informațiile cu privire la dispariția unei persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română.
Până la acest moment, spune MAE într-un comunicat, „Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa nu au recepționat solicitări de sprijin consular privind dispariția sau decesul altor cetățeni români în Statul Israel”.
Ora 17.00 - 200 de români au cerut evacuarea din Fâșia Gaza
Un oficial din partea egipteană a punctului de trecere Rafah a declarat Associated Press că a primit „instrucţiuni” să-l redeschidă sâmbătă după-amiază pentru străinii care vin din Gaza. Israel, Egipt și SUA ar fi convenit ca cetățeni străini să fie evacuați din Fâșia Gaza prin Egipt.
Îți mai recomandăm Premierul Beniamin Netanyahu, înaintea contraofensivei Israelului în Gaza: „Este doar începutul”Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a declarat sâmbătă, pentru Europa Liberă, că autorităţile române au în atenţie 350 de cetăţeni români din Fâșia Gaza. 200 au solicitat sprijin în vederea evacuării.
„Colegii mei din celula de criză, de la Oficiul consular de la Ramallah, de la Ambasada României la Tel Aviv, misiunile diplomatice din statele învecinate depun toate eforturile pentru a reuşi o evacuare în condiţii de siguranţă", a spus purtătorul de cuvânt al MAE.
Până la aceasta oră, niciun cetățean român nu a părăsit Fâșia Gaza.
Ora 16.30 - SUA autorizează plecarea din Israel a personalului neesențial al ambasadelor
Departamentul de Stat al SUA a autorizat plecarea din Israel a personalului guvernamental american neesențial și a membrilor familiilor angajaților ambasadei și altor instituții consulare, atât din Gaza, Cisiordania, dar și din Tel Aviv.
Decizia este precizată într-un nou avertisment de călătorie postat pe site-ul instituției.
„Este posibil ca grupările teroriste, atacatori singulari sau alți extremiști violenți să pregătească atacuri în Israel, Cisiordania și Gaza. Aceștia pot ataca fără avertisment, țintind locații turistice, centre de transport, piețe/mall-uri și facilități guvernamentale locale. Se înregistrează o creștere semnificativă a demonstrațiilor în întregul stat Israel, unele cu puține avertismente sau deloc”, se mai arată în avizul de călătorie postat de Departamentul de Stat al SUA.
Ora 15.00 - Liban face plângere pentru uciderea ziaristului Reuters
Ministerul libanez de Externe va depune o plângere oficială la Consiliul de Securitate al ONU pentru uciderea lui Issam Abdullah, un cetățean libanez și jurnalist al Reuters.
Armata israeliană a declarat că incidentul în care a murit jurnalistul Reunesc este în curs de investigare.
„Suntem la curent cu incidentul cu jurnalistul Reuters. Îl analizăm. Avem deja imagini. Facem o examinare încrucișată. Este un lucru tragic", a declarat reporterilor un purtător de cuvânt.
Abdullah a fost ucis vineri în sudul Libanului de una dintre rachetele lansate din direcția Israelului. Una a lovit un grup de jurnaliști, a declarat un martor al Reuters aflat la fața locului.
Ora 13.15 - Iranul avertizează asupra extinderii conflictului
Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a făcut un apel la Israel să înceteze atacurile asupra Gazei și a avertizat că războiul s-ar putea extinde și în alte părți ale Orientului Mijlociu dacă Hezbollah se alătură luptei, lucru care ar putea cauza Israelului„ un cutremur uriaș", după cum relatează Times of Israel.
Hossein Amirabdollahian spune că s-a întâlnit cu liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, care l-a informat cu privire la condițiile grupului terorist din Liban.
„Știu despre scenariile pe care Hezbollah le-a pus în aplicare", spune Amirabdollahian. „Orice pas pe care îl va face rezistența Hezbollah va provoca un cutremur uriaș în entitatea sionistă".
Ministrul iordanian de Wxterne, Ayman Safadi, a condamnat, la rândul său, acțiunile Israelului în Gaza, acuzând Tel Avivul de încălcarea dreptului internațional.
Catalogând alegerea Israelului de a „strămuta palestinienii" drept „inacceptabilă" și echivalentă cu o „crimă de război", Safadi a declarat, în timpul unei conferințe de presă, că întreaga comunitate internațională trebuie să răspundă în mod consecvent la încălcarea statutelor internaționale.
„Împiedicarea de către Israel a intrării ajutoarelor în Gaza și presiunile pe care le exercită asupra locuitorilor pentru a pleca sunt încălcări ale dreptului internațional", a declarat Safadi.
Safadi a subliniat că principala prioritate ar trebui să fie asigurarea ajutorului umanitar către palestinienii din Gaza.
Anterior, sâmbătă, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că materialele medicale destinate locuitorilor din Gaza au aterizat în Egipt, în apropiere de punctul de trecere Rafah, dar nu au fost încă distribuite, deoarece organizația așteaptă accesul prin punctul de trecere.
Ora 12.40 - Naționalitățile celor uciși în atacul Hamas
Atacul de săptămâna trecută al Hamas asupra Israelului s-a soldat cu peste 1.300 de morți. Agenția de presă AFP a întocmit o listă cu peste 100 de străini confirmați morți, dispăruți sau luați ostatici, pe baza informațiilor furnizate de autoritățile naționale. Mulți alții sunt de negăsit:
- SUA: 27 de morți
- Thailanda: 24 de morți
- Franța: 15 morți
- Nepal: 10 morți
- Argentina: Șapte morți
- Ucraina: Șapte morți
- Rusia: Patru morți
- Marea Britanie: Patru morți
- Chile: Patru morți
- Austria: Trei morți
- Belarus: trei morți
- Canada: Trei morți
- China: Trei morți
- Filipine: Trei morți
- Brazilia: Trei morți
- Peru: Doi morți
- România: Doi morți
Australia, Azerbaidjan, Cambodgia, Irlanda, Portugalia, Spania, Elveția, Columbia, Paraguay: un mort.
Germania, Mexic: Mai mulți ostatici luați
Italia, Paraguay, Sri Lanka, Tanzania: Mai mulți dispăruți
Ora 12.10 - Provizii medicale ajunse în Egipt
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat, sâmbătă dimineață, că un avion cu provizii medicale a aterizat la Al Arish, în Egipt.
„Suntem pregătiți să trimitem proviziile imediat ce se va stabili accesul umanitar prin punctul de trecere. Continuăm să solicităm Israelului să reconsidere decizia de a evacua 1,1 milioane de persoane. Va fi o tragedie umană”, a spus oficialul OMS.
Negocierile pentru trimiterea de ajutoare umanitare în Gaza sunt un impas după ce nu s-a ajuns la o soluție cu privire la modul de verificare a convoaielor umanitare.
Ora 11.00 - Die Welt publică pe prima pagină numele tuturor victimelor Hamas
Numele tuturor victimelor din atacul inițial al Hamas de pe 7 octombrie din Israel au fost publicate pe prima pagină a ziarului german de sâmbătă. Numărul victimelor de partea israeliană a ajuns la 1300.
Ora 10.00 - Militanți Hamas care încercau să se infiltreze din Liban, uciși de o dronă
O dronă israeliană a vizat și ucis mai mulți teroriști care au încercat să se infiltreze din Liban pe teritoriul israelian - au anunțat sâmbătă Forțele de Apărare Israeliene (IDF).
Operațiunea ar fi avut loc în cursul zilei de vineri spre sâmbătă, dar IDF nu a dat detalii despre victime sau despre operațiune.
Vineri, IDF a confirmat că face atacuri cu drone asupra unor ținte Hezbollah din Liban. Tot în cursul nopții de vineri, l-ar fi ucis și pe șeful forțelor aeriene Hamas, Abu Murad.
Ora 09.00 - Nou ultimatum anunțat de Israel
Armata israeliană (IDF) a anunțat un nou termen pentru evacuarea civililor din Gaza. IDF a publicat sâmbătă dimineața, un mesaj în limba arabă prin care le spune locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza că trebuie să se deplaseze spre partea sudică a enclavei, folosind coridoarele de evacuare.
Operațiunea ar trebui să aibă loc între orele 10.00 și 16.00. „Dacă vă pasă de dumneavoastră și de cei dragi, mergeți spre sud conform instrucțiunilor”, a spus armata. „Fiți siguri că liderii Hamas au avut grijă de ei înșiși și se pun la adăpost de loviturile din regiune”, au adăugat israelienii.
IDF a mai susținut că Hamas a făcut scut uman pentru a împiedica civilii să se autoevacueze din partea de nord a Fâșiei Gaza.
Ora 08.30 -Șeful forțele ariene ale Hamas, ucis într-un raid aerian din cursul nopții
Forţele de Apărare ale Israelului susțin că au ucis un membru de rang înalt al grupării teroriste Hamas într-un raid aerian efectuat în Fâşia Gaza în cursul nopţii. Este vorba de şeful forţelor aeriene al Hamas, potrivit Times of Israel.
Ora 07.55 - Hamas salută demersurile lui Putin
Reprezentanții grupului Hamas au declarat sâmbătă dimineață, prin intermediul unui comunicat, că salută „eforturile neobosite ale Rusiei" menite să oprească agresiunea Israelului împotriva teritoriului.
„Apreciem poziția președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește agresiunea sionistă în curs de desfășurare împotriva poporului nostru și respingerea asediului din Gaza, tăierea ajutoarelor și luarea în vizor a civililor în siguranță", se arată în declarație.
Președintele rus Vladimir Putin a îndemnat, miercuri, ambele părți implicate în luptele dintre Israel și Hamas să „minimizeze sau să reducă la zero" numărul victimelor civile, iar vineri, Ministerul de Externe de la Moscova a făcut apeluri similare la calm.
Comentariile sale vin în contextul în care Rusia continuă o campanie de război nemiloasă împotriva Ucrainei și este investigată de Curtea Penală Internațională pentru crime împotriva umanității. Acest caz include, printre altele, acuzații de luare în vizor a civililor.
În plus față de comentariile lui Putin, trimisul rus la ONU a distribuit vineri o rezoluție care solicită încetarea focului.
Presa occidentală a relatat că Rusia ar fi alimentat cu arme Hamas și că Kremlinul încă de la începutul războiului din Israel.
Israelul a ordonat un „asediu complet" asupra Fâșiei Gaza aglomerate - inclusiv oprirea livrărilor de electricitate, alimente, apă și combustibil - în timp ce bombardează teritoriul dens populat ca represalii la atacurile teroriste devastatoare ale Hamas din 7 octombrie.
Potrivit Ministerului Sănătății, cel puțin 1.900 de palestinieni au fost uciși de bombardamentele aproape constante din Gaza, inclusiv jurnaliști, medici și alți civili.
Îți mai recomandăm AP: Hamas a postat de pe 12 septembrie o simulare a invaziei pe rețelele de socializare
06.00 - Un jurnalist mort, alți șase răniți
„Suntem profund întristați să aflăm că cameramanul nostru, Issam Abdallah, a fost ucis”, scrie în comunicatul Reuters care anunța tragedia. Issam lucra ca parte a unei echipe Reuters și acoperea sudul Libanului. El furniza imagini video în direct.
„Căutăm să aflăm urgent mai multe informații, colaborăm cu autoritățile din regiune și sprijinim familia și colegii lui Issam”, a precizat Reuters.
Jurnaliștii Reuters Thaer Al-Sudani și Maher Nazeh au fost, de asemenea, răniți. Numărul jurnaliștilor răniți în conflict a ajuns la șase.