Scheletele din dulapul lui Sorin Cîmpeanu, propunerea pentru Educație. Cercetarea, lipită la Digitalizare

Sorin Cîmpeanu,Victor Ponta și Mihai Tudose pe vremea când se aflau toți în Pro România. Între timp, Cîmpeanu e în PNL, Tudose s-a rentors în PSD, iar Ponta s-a retras după pierderea alegerilor

Deși PNL clamează că Educația este o prioritate, iar președintele Iohannis are în portofoliu ”România educată”, niciun partid nu s-a înghesuit să ia ministerul, așa că acesta a ajuns la Sorin Câmpeanu, personaj controversat, contestat deja de societatea civilă.

Mai mult, Ministerul Educației a fost ”spart”, Cercetarea fiind anexată la Ministerul Digitalizării, unde portofoliul va fi deținut de Ciprian Teleman (USR PLUS), a cărui legătură cu cercetarea este destul de vagă.

Trecut prin două partide, ALDE și Pro România, ambele în tabăra adversă PNL, Sorin Cîmpeanu s-a făcut liberal în ianuarie 2020, atunci când era nevoie de voturi pentru învestirea guvernului Orban. N-a venit singur, ci împreună cu Daniel Constantin, alt lider cu background consistent de traseism ( Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu, PSD, Pro România) și a aterizat direct în Biroul Executiv PNL.

"Au luat această decizie de a veni în PNL și de a nu rămâne rătăciți pe la ușile PSD, cum sunt alții", spunea cu acea ocazie Ludovic Orban.

Îți mai recomandăm Scrisoare a societății civile împotriva nominalizării lui Sorin Cîmpeanu la Educație

Cîmpeanu a mai fost ministru al Educației în guvernul PSD condus de Victor Ponta (decembrie 2014 – noiembrie 2015) de care era foarte apropiat, susținându-l în campania electorală și făcându-i servicii la capitolul doctorat plagiat. A fost chiar premier interimar după ce Ponta a demisionat de la șefia guvernului în urma tragediei de la Colectiv.

Liderul PNL Ludovic Orban justifică acum alegerea lui Sorin Cîmpeanu prin cariera sa universitară, care ”trebuie analizată în integralitatea ei” și susține că acesta va fi ”rectorul rectorilor” și că va avea capacitatea să implementeze programul România educată”.

”Domnul Cîmpeanu este rectorul Universității de… Facultății veterinare, este președintele asociației rectorilor, noi îi spunem rectorul rectorilor. Eu cred că trebuie analizată cariera dlui Cîmpeanu în integralitatea sa, iar cariera universitară este o carieră universitară care îl recomandă. Practic, Sorin Cîmpeanu e garanția implementării programului România educată”, a transmis miercuri Ludovic Orban.

Cu toate acestea CV-ul lui Sorin Cîmpeanu în materie de educație conține multe schelete în dulap, care pun sub semnul întrebării ”reformele” pe care PNL intenționează să le facă sau buna administrare a școlii în perioada de pandemie. De remarcat însă că programul de guvernare, secțiunea Educație, nu conține mari reforme, cum ar fi, de exemplu, cea curriculară sau plata diferențiată a cadrelor didactice în funcție de performanță.

Fostul ministru PSD se pare că are însă sprijinul președintelui Klaus Iohannis, care l-a și decorat, în decembrie 2019, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru contribuții la proiectul ”România educată”.

Scheletele din dulapul lui Sorin Cîmpeanu

  • În 2012 CNATDCU a decis că Victor Ponta a plagiat ”masiv” în lucrarea sa de doctorat, dar Liviu Pop, ministrul Educației la acea vreme, în încercarea de a-l scăpa pe șeful său, a reorganizat în aceeași zi instituția și a mărit numărul de membri de la 21 la 44. Printre noii veniți în Consiliul General al CNATDCU se număra și Sorin Cîmpeanu.
  • În 2014 inițiază, tot în sprijinul lui Victor Ponta, o controversată Ordonanță de Urgență care modifica Legea Educației și amnistia plagiatorii: doctorii puteau să renunțe la titlu. OUG venea la nici două săptămâni după ce Ponta anunțase pe Facebook că intenționează să renunțe la titlul de doctor, ceea ce a și încercat ulterior, dar instanța i-a respins acțiunea. Prin renunțarea la titlu, respectivul nu era obligat să dea înapoi banii obținuți în urma titlului obținut prin plagiat.

Sorin Cîmpeanu, care era atunci și președintele Consiliului Național al Rectorilor, explica: ”Din moment ce a ajuns o problemă națională, din moment ce există o solicitare de rezolvare a acestei probleme, am considerat necesar și oportun să avem o astfel de reglementare. Nu am înregistrat reacții negative în sistemul de învățământ superior, mai mult decât atât, biroul permanent al Consiliului Național al Rectorilor, format din rectorii a 13 universități, și-a menționat în mod expres acordul cu privire la necesitatea și oportunitatea acestor reglementări”.

  • În 2015 Consiliul Național de Etică, aflat în subordinea lui Sorin Cîmpeanu, l-a ”spălat” în timp record pe Gabriel Oprea ( premier interimar atunci), de acuzația de plagiat în teza de doctorat, deși Comisia de Etică a Universității București dăduse un verdict clar de plagiat.
  • În octombrie 2015, Sorin Cîmpeanu elaborează o Ordonanță de Urgență prin care diplomele a 70.000 de absolvenţi de studii universitare neautorizate – în majoritate acordate de Universitatea Spiru Haret – vor fi recunoscute de Ministerul Educaţiei. Spiru Haret a fost "validată" drept ”fabrică de diplome”, fiind în centrul mai multor scandaluri.
  • În 2018, tot din poziția de președinte al Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu l-a sprijinit pe Valentin Popa, să ajungă ministrul Educației. Într-un comunicat, semnat alături de Coaliția Națională pentru Modernizarea României, un ONG-umbrelă condus de Alexandru Cumpănașu, își exprima susținerea ”necondiționată” pentru acesta. Cîmpeanu și Cumpănașu o argumentau prin faptul că Popa ”este unul dintre cei mai buni cunoscători ai mecanismelor și realităților din domeniul educației, cu bune și rele (…) „Regret concentrarea actuală de forțe pentru a demola orice și pe oricine. Astfel de abordări prin care se scot în evidență orice puncte mai slabe, neglijând aspecte pozitive esențiale, afectează întregul sistem al educației și au devenit o practică extrem de dăunătoare. (…) ”.

”Punctele slabe” se refereau probabil la dezacordurile și greșelile gramaticale frecvente prin care ministrul Popa a rămas faimos, la loc de cinste fiind ”pamblică.

  • Asocierea dintre Consiliul Național al Rectorilor și ONG-ul lui Cumpănașu a provocat un scandal public după ce acesta s-a înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, făcându-și campanie pe seama crimelor de la Caracal, printre victime fiind nepoata sa Alexandra Măceșeanu. Consiliul Rectorilor a fost obligat să se delimiteze de Coaliția Națională pentru Modernizarea României.
Îți mai recomandăm Jurnalista Emilia Șercan: „Cazul Laurențiu Baranga arată un eșec al statului”
  • Sorin Cîmpeanu este rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti, universitate la care Laurențiu Baranga și-a obținut abilitarea – adică a devenit coordonator de doctorate- fără să fi avut diplomă de Bacalaureat. După izbucnirea scandalului Baranga, Cîmpeanu a anunțat că propune înființarea unui Registru Unic Național Integrat al Diplomelor eliberate de școli, începând cu absolvirea studiilor preuniversitare și diploma de BAC.
  • Este membru în Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), înfiinţată de Gabriel Oprea împreună cu George Maior, cunoscută prin titlurile de doctor, bazate pe teze plagiate, și pentru numele controversate care țin acolo cursuri.
  • Se numără printre rectorii aflați la al treilea mandat, eternizați pe funcții de fosta guvernare PSD, iar din toamna lui 2020 a mai obținut un mandat și la președinția Consiliului Național al Rectorilor. Într-o pledoarie pentru un număr nelimitat de mandate ca rector, Sorin Cîmpeanu susținea că ”doar președintele statului are o limitare a numărului de mandate, prin Constituție” și că meseria de rector nu se ”învață peste noapte”, pentru că nu ”există o școală de rectori sau decani”.
Îți mai recomandăm Cum a eternizat PSD rectorii pe funcții. Mircea Miclea: Clicile universitare vor avea putere discreționară

Cum a ajuns Cercetarea la Digitalizare și cine e Ciprian Teleman

La negocierile pentru formarea guvernului, Ministerul Educației, care nu prea era dorit de nimeni, a fost ”spart”, în sensul că Cercetarea a fost scoasă devenind un minister de sine stătător. Dar cum USR PLUS dorea Digitalizarea, care nu exista până acum, a fost creat un minister nou numit al ”Cercetării, Inovării și Digitalizării”. Practic, a fost înființat un minister pentru USR PLUS. De fapt, nu este prima oară când Cercetarea este minister separat, în guvernul Vioricăi Dăncilă, de exemplu, ministrul Cercetării era Nicolae Burnete.

Acum la noul minister a fost propus Ciprian Teleman, președintele PLUS Ilfov, care are studii de geologie, a lucrat opt ani în domeniu, apoi a început să lucreze în consultanță și să ofere traininguri pe diverse teme legate de business. Cariera sa recentă este de coaching de business, inteligență emoțională și managementul stresului. Veniturile principale sunt din activități financiar-contabile, potrivit g4media.

Legătura sa cu cercetarea, potrivit profilului Linkedin, este aceea că a fost “cercetător senior” la Institutul de Geologie timp de opt ani, între 1996-2004, iar din 1996, timp de câteva luni, a fost cercetător la Universitatea din Liege, pe bază contractuală. Iar între 1998-1999, tot pe bază contractuală, cercetător la Școala de Mine din Saint-Etienne.

În privința digitalizării, deține un “certificat” obținut pentru o participare la un program despre Strategii Digitale pentru Business la Columbia Business School, în aprilie 2017. Tot în domeniul digital, a co-fondat Max-BA, o aplicație de contabilitate și raportare, prin firma Cognis Consulting, scrie edupedu.ro.

Ciprian Teleman a mai lucrat în calitate de consultant pentru Astra Asigurări și Siveco, în cadrul proiectelor IT sau educaționale. După 2006 a început să să țină prelegeri pe teme diverse, de la productivitate digitală la managementul stresului și de la inteligența emoțională la prezentările de business.

La alegerile locale din 2020 a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Ilfov,, din partea Alianței USR PLUS “pentru un Ilfov reînnoit, în care să-ți dorești să rămâi, mai mult decțt să pleci”. Pe pagina sa oficială de Facebook, se prezintă “Consilier în CJ Ilfov; Președinte PLUS Ilfov”.

Îți mai recomandăm Cine a luat potul guvernării și de ce nu va fi o perioadă de grație