Incendiu la pensiunea Ferma Dacilor. Şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Prahova a fost schimbat din funcție

Pensiunea Ferma Dacilor nu avea autorizaţie de securitate la incendiu și nici autorizaţie de construire.

Şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Prahova a fost schimbat din funcţie, în urma tragediei de la Ferma Dacilor, iar Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a decis sesizarea procurprilor cu privire la unele aspecte.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat schimbarea din funcție a șefului Inspecției de Prevenire din cadru ISU Prahova, în urma unei analize cu privire la controlul efectuat de inspectorii de prevenire la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, care a avut loc în 2019.

„Astăzi, 27 decembrie 2023, la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în prezenţa inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Prahova (ISU PH) şi a şefului Inspecţiei de Prevenire a ISU PH a fost efectuată o analiză cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfăşurat-o în anul 2019 la obiectivul la care a avut loc tragicul eveniment din data de 26.12.2023”, anunţă, miercuri seară, DSU.

DSU a precizat că rezultatele analizei i-au fost prezentate secretarului de stat în MAI, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

În urma analizei s-au dispus mai multe măsuri, prima fiind schimbarea din funcţie a şefului Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU PH.

De asemenea, s-a dispus trimiterea unei echipe de control, condusă de adjunctul pentru prevenire al inspectorului general al IGSU, care să verifice activitatea de prevenire de la nivelul ISU Ph, dar şi aspectele care nu au putut fi clarificate în cadrul analizei de la nivelul DSU.

O altă decizie a vizat „sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la unele aspecte rezultate din parcurgerea documentelor prezentate şi din discuţiile avute la nivelul IGSU şi care pot fi circumscrise sferei penale”.

Îți mai recomandăm Ferma Dacilor, fără autorizație de construire, aviz ISU, dar cu licență turistică. În acte, nu omul de afaceri Cornel Dinicu e proprietar

Opt persoane au fost declarate dispărute în urma incendiului izbucnit, marţi dimineraţă, la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, judeţul Prahova.

Şase trupuri carbonizate, inclusiv un copil, au fost găsite, marţi, de către salvatori în pensiune. În cazul celei de-a şasea victime carbonizate, nu se poate preciza dacă este adult sau minor.

Cadavrul carbonizat al unui copil a fost găsit miercuri dimineaţă.

Îți mai recomandăm Incendiu la pensiunea Ferma Dacilor: A fost găsită a şaptea victimă, un copil

Prima reacție a reprezentanților pensiunii

Reprezentanţii pensiunii Ferma Dacilor, care a ars din temelii, au transmis un mesaj pe Facebook prin care arată că în incendiu au murit oameni pe care cei de acolo îi iubesc „cu tot sufletul” şi în care transmit că aşteaptă rezultatele investigaţiei şi colaborează cu autorităţile pentru a afla ce s-a întâmplat.

Reprezentanţii pensiunii explică faptul că au făcut tot posibilul ca unitatea de cazare să fie un loc sigur şi că nu i-ar fi pus în pericol pe cei dragi.

„Cu multă durere vă spunem că în acest incendiu au murit oameni pe care îi iubim cu tot sufletul. Ne-au fost apropiaţi, de suflet, au fost familia noastră. Cum îşi poate cineva imagina că un om îşi poate pune propriii copii în pericol? Cum ne-am putea gândi că nu am făcut zi de zi tot posibilul şi imposibilul ca Ferma să fie un loc sigur? Şi a fost un loc sigur. Au existat nenumărate momente în care locaţia noastră a fost plină până la refuz, în care, deşi ne bucuram că şi mai mulţi oameni vor să ne treacă pragul, a trebuit să refuzăm pentru a putea trata corect toţi oaspeţii prezenţi”, precizează mesajul de pe reţelele de socializare.