Linkuri accesibilitate

Incendiu la pensiunea Ferma Dacilor: A fost găsită a şaptea victimă, un copil


Pensiunea Ferma Dacilor din satul Tohani, comuna Gura Vadului din județul Prahova, la circa 90 de kilometri nord de București.
Pensiunea Ferma Dacilor din satul Tohani, comuna Gura Vadului din județul Prahova, la circa 90 de kilometri nord de București.

Numărul oamenilor decedați în incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor a crescut miercuri dimineață la șapte, după ce a fost găsit trupul carbonizat al unui copil. Bilanțul total al victimelor include cinci adulți și doi copii. 

Actualizare 14:50. O supraviețuitoare a incendiului a declarat pentru Digi24 că erau defecțiuni la centrala pensiunii și că ar fi fost folosit un sistem improvizat pentru încălzire.

„În salon era foarte cald, dar creea căldură cu o chestie din asta, cu o lampă înaltă, cred că avea vreo 2 metri, ca un stativ și avea ca o ciupercă deasupra și încălzea acolo. Uite acum mi-am adus aminte”, a spus turista.

Televiziunea mai relatează că existau probleme la centrala pentru încălzire și s-au folosit reșouri la mansardă.

De asemenea, angajații le-au spus anchetatorilor că pensiunea avea un sistem de alertare la incendiu, dar că s-ar fi stricat cu câteva zile în urmă, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Publicația mai scrie că anchetatorii iau în calcul trei variante cu privire la producerea incendiului.

Prima variantă este că incendiul să fi pornit de la aparate de încălzire, posibil reșouri, care erau băgate în priză la mansardă. Angajații pensiunii care au fost audiați au menționat existența unor astfel de aparate, potrivit acestor surse judiciare.

A doua ipoteză este că focul ar fi putut să pornească de la o problemă la sistemul de fotovoltaice. Scenariul este întărit de modul în care s-a propagat focul, acoperișul fiind cuprins total și rapid de flăcări.

A treia variantă este un scurtcircuit.

Șapte morți și un dispărut

Cadavrul carbonizat al unui copil a fost găsit miercuri dimineaţă, după mai bine de 24 de ore de la producerea incendiului la pensiunea Ferma Dacilor din județul Prahova.

„A fost extrasă cea de-a șaptea victimă, decedată (minor). Se continuă acțiunea de căutare”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

În acest moment pompierii continuă căutările pentru găsirea ultimei persoane dispărute.

Inițial, opt persoane au fost declarate dispărute în urma incendiului care a afectat marţi dimineață pensiunea Ferma Dacilor. 26 de oameni se aflau în pensiune în momentul în care au izbucnit flăcările.

Alte două persoane, mamă şi fiu, au suferit arsuri pe 5% şi 8% din suprafaţa corpului și sunt tratate în spital.

Anchetatorii au început identificarea victimelor

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a anunțat miercuri că la cercetarea la faţa locului în cadrul anchetei au fost cooptaţi specialişti de la Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX), inspectori de la Inspecţia Muncii şi specialişti ai Inspectoratului de Stat în Construcţii.

De asemenea, participă ofiţeri de poliţie judiciară ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Dosarul vizează infracţiuni de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru şi ucidere din culpă.

„S-au recoltat probe ADN de la toate victimele şi sunt identificate parţial”, au declarat reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova pentru News.ro.

Deși funcționa din 2013, pensiunea Ferma Dacilor nu avea autorizație pentru securitate la incendiu și nici autorizație de construire, ci doar de un certificat de edificare.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a făcut verificări „pe fond” în anul 2019, iar în urma controlului a dat doar șase avertismente deși a găsit mai multe nereguli.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a cerut marți seară un raport complet de la ISU Prahova cu privire la controalele şi măsurile dispuse la Ferma Dacilor în ultima perioadă.

De asemenea, secția militară a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a clasat în martie 2023 un dosar care privea modul în care funcționa Ferma Dacilor fără autorizație de incendiu.

DNA va redeschide acest dosar după ce pensiunea a ars din temelii, potrivit unor surse judiciare citate de G4Media. Dosarul penal îi viza pe anumiți inspectori de la ISU Prahova, care ar fi trebuit să verifice Ferma Dacilor.

În același an, ISU Prahova a organizat o masă de protocol la Ferma Dacilor.

Patronul complexului turistic Ferma Dacilor este un controversat om de afaceri, prieten cu șeful ANPC, Horia Constantinescu, după cum acesta din urmă mărturisește.

Cine este patronul pensiunii Ferma Dacilor

Cornel Dinicu se prezintă drept proprietarul complexului turistic deschis în urmă cu un deceniu în satul Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova. Ferma Dacilor e la circa 90 de kilometri de București.

Potrivit Economedia, firma iniţială pe care funcționa afacerea se numea Ferma Dacilor Tradiţional, însă de mai mulți ani figurează ca fiind radiată. La aceeaşi adresă apare însă firma Ferma Dacilor Production SRL, înregistată în anul 2016.

Acest SRL a raportat în anul 2022 o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei, un profit în creștere de 1,9 milioane de lei, dar și 11 angajați. Firma a mai raportat la Ministerul Finanțelor datorii de aproximativ 1,1 milioane de lei.

Economedia mai scrie că Ferma Dacilor Production SRL este deținută în procente egale (50%) de Adrian Vitomir Ristin și Marian-Viorel Olteanu, deși patron se prezintă Cornel Dinicu. Este neclară pe moment legătura între cele două SRL-uri.

Relatările din presă îl descriu pe Cornel Dinicu ca având probleme juridice începând cu finalul anilor 90. În 1996 ar fi fost liderul unui grup de bodyguarzi din cartierul bucureștean Regie. În următorul an, a fost arestat și condamnat la patru ani de închisoare pentru amenințare și lovire.

Cotidianul Evenimentul Zilei (EVZ) îl menționa ca „unul dintre cei mai periculoși recuperatori”, într-un articol din 2007 cu titlul „Mafia româno-rusă, după diamante în Africa”. O grupare de interopi din Rusia l-ar fi însărcinat în acel an să prospecteze o exploatare de diamante din Sierra Leone.

Cu șapte ani înainte, în ianuarie 2000, Cornel Dinicu și alte două persoane au fost acuzați că ar fi furat 500.000 de dolari și un kilogram de aur din maşina lui Mihai Bucurenciu, liderul interlopilor din cartierul bucureștean Giulești.

Infracțiunile au început să fie cunoscute sub numele de afacerea „Portbagajul”, un scandal care a dus la destituirea şefului Politiei Capitalei de atunci și a unor ofițeri de Crimă Organizată.

Într-o anchetă ProTV din urmă cu doi ani, un intervievat spunea despre Cornel Dinicu că în acea perioadă a fost „bodyguardul unui senator de Călăraşi, Tărăcilă”. G4Media scrie că este vorba de Doru Ioan Tărăcilă, parlamentar în mai multe legislaturi și fost ministru de Interne între 1994 și 1996.

Tot în acei ani, Dinicu a fost reținut de polițiști și pentru deţinere ilegală de arme si muniţie, iar G4Media mai scrie că asigura și paza lui Claudiu Pavelescu, fostul deputat PNȚCD de Călăraşi.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG