Senatul a respins prin vot ordonanța de urgență a Guvernului privind creșterea etapizată a alocațiilor pentru copii, cu o creștere inițială de 20% urmată de alte patru. OUG a fost adoptată de Guvern în 29 iulie când executivul a arătat că nu sunt fonduri pentru dublarea alocațiile precum se stipulează într-o lege inițiată și votată de PSD.
Decizia fost adoptată cu 87 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” și 12 abțineri.
„Demonstrați că vă pasă și faceți un pas necesar pentru copiii țării. Alocați fondurile necesare. Dacă nu, plecați cu toți incompetenții de la Guvern. Nu mai mințiți, nu mai furați și veți avea bani pentru alocații și pentru pensii. PSD va vota pentru raportul de respingere a ordonanței de urgență”, a spus în timpul dezbaterilor senatorul PSD Ion Rotaru, citat de Mediafax.
USR s-a abținut de la vot, lansând doar atacuri împotriva PSD și PNL pe care le acuză de populism și ipocrizie.
„Am asistat în ultimii doi ani la o confruntare politică între cele două partide, plină de populism și ipocrizie. Alocațiile copiilor au devenit un subiect preferat de politicienii vechilor partide, PNL și PSD, pentru a câștiga capital politic. (...) USR e de acord cu aceste creșteri, atât timp cât sunt sustenabile. USR va vota abținere”, a spus senatoarea Florina Presadă, citată de sursa menționată
UDMR a subliniat că s-a poziționat mereu pentru majorarea alocațiilor copiilor.
„Am făcut acest lucru indiferent din ce parte a eșicherului politic a venit propunerea. Fiind consecvenți, am votat și pentru dublare de această dată. Nu cred că trebuie să facem economie pe generația care reprezintă viitorul țării. Nu suntem de acord cu majorarea în tranșe. Legea votată de Parlament trebuie respectată. Drepturile copiilor nu se negociază”, a afirmat și senatorul UDMR Derzsi Ákos.
Decizia finală va fi luată în plenul Camerei Deputaților.
Îți mai recomandăm Imposibila dublare a alocațiilor pentru copii. Economist: „Nici dacă nu ar fi fost pandemie, nu erau bani”În urma ședinței de guvern din 29 iulie, ministrul Muncii, Violeta Alexandru a anunțat un proiect de OUG pentru dublarea etapizată a alocaţiilor pentru copii, prima majorare, de 20% urmând să fie făcută în septembrie, pentru luna august.
Astfel, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.
„În ședința de guvern de astăzi, în primă lectură, am propus proiectul de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocaţiile de stat pentru copii, prin această propunere Guvernul practic dublând alocaţiile după un calendar care are anumite etape. Prima mărire va fi în septembrie (de 20% - n. r.), aferentă lunii august. Practic, cei care vor urmări încasarea acestei alocaţii pentru luna august vor vedea în septembrie, după caz. Dacă au optat pentru a le primi pe card, vor primi imediat după 8 septembrie, iar dacă le primesc în numerar, după a doua jumătate a lunii, conform calendarului obişnuit al încasării alocaţiilor, urmând să găsească o creştere care atinge 185 de lei pentru copii între 2 şi 18 ani, respectiv 369 de lei pentru copii între 0 şi 2 ani şi copii cu dizabilităţi între zero şi 18 ani", a explicat Violeta Alexandru, la finalul şedinţei de Guvern din 29 iulie.
În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat că ordonanţa de urgenţă care prevede o creştere etapizată a alocaţiilor pentru copii înseamnă de fapt o tăiere cu 80% a alocaţiilor şi nu o majorare a acestor cu 20%. Liderul interimar al PSD a precizat că partidul pe care îl conduce vrea să respecte legile ţării, iar alocaţiile să fie dublate, aşa cum era prevăzut iniţial în lege.
La rândul său, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii drept „o altă ipocrizie marca PNL”. Chestionat dacă va fi respinsă OUG atunci când ajunge în Parlament, Cazanciuc a spus că rămâne de văzut dacă va fi respingere sau depunerea unor amendamente prin care să fie respectat angajamentul iniţial şi anume dublarea alocaţiilor pentru copii.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, o lege inițiată și adoptată de PSD ce prevedea dublarea alocaţiei de stat pentru copii, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap, ulterior, termenul de intrare în vigoare fiind modificat de Guvern prin OUG pentru 1 august.
La începutul lunii iunie, Camera Deputaților a respins ordonanța de urgență a Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocațiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată cu 209 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă și 98 de abțineri.
Curtea Constituțională a respins sesizarea înaintată de Guvern privind legea care obligă executivul să pună în aplicare dublarea alocațiilor. Executivul a atacat la Curtea Constituțională legea pe motiv că nu sunt precizate sursele de finanțare.
Îți mai recomandăm Alocațiile vor fi dublate etapizat, prima majorare, de 20%, în septembrie