Linkuri accesibilitate

Imposibila dublare a alocațiilor pentru copii. Economist: „Nici dacă nu ar fi fost pandemie, nu erau bani”


În România, peste 3,5 milioane de copii primesc alocația de la stat.
În România, peste 3,5 milioane de copii primesc alocația de la stat.

În România, alocația unui copil înseamnă un euro pe zi. Analiștii economici cred că suma ar trebui să fie mai mare, dar nu peste puterile bugetului și așa împovărat de efectele pandemiei.

Guvernul ar urma să ia, în această săptămână, o decizie legată de majorarea alocațiilor pentru copii. Deși Parlamentul a votat o lege prin care aceste beneficii urmau să se dubleze, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a precizat că nu sunt bani decât pentru o majorare, începând cu 1 august, cu un procent „în jur de 15%”.

Analiștii economici, consultați de Europa Liberă spun că o creștere a alocațiilor este necesară, mai ales într-o țară în care natalitatea este în scădere, însă bugetul de stat este împovărat de creșterile cu salariile și pensiile din ultimii ani, de viitoarea creștere a pensiilor din septembrie, care ar trebui majorate cu 40%, dar și de sprijinul pe care Guvernul a fost nevoit să îl ofere pentru a contracara efectele pandemiei în economie.

Alocațiile în România

Potrivit legislației autohtone, toţi copii cetăţeni români, straini sau apatrizi care domiciliază în România, au dreptul la alocaţie de stat după cum urmează:

  • 300 de lei pe lună până la vârsta de 2 ani sau până la 3, în cazul copilului cu handicap;
  • 150 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani;
  • 300 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Alocaţia se acordă şi după împlinirea vârstei de 18 ani a tânărului, dacă acesta urmează cursurile de zi ale unei forme de învăţământ liceal, organizat în condiţiile legii şi nu repetă anul şcolar.

„Toate acestea au creat o situație bugetară tensionată și din această perspectivă poate fi îngrijorătoare dublarea alocațiilor în acest moment (...) Este indiscutabil că este necesară o creștere a efotului pe care statul, societatea, trebuie să o facă în această direcție, singura întrebare care se pune este dacă în acest moment, iulie 2020, ne putem permite să adăugăm încă o asemenea măsură la povara bugetară care este chiar și așa îngrijorător de mare”, a argumentat, pentru Europa Liberă, analistul economic Aurelian Dochia.

În opinia analistului economic, nici dacă nu ar fi fost pandemia, bugetul nu ar fi suportat încă o astfel de cheltuială și subliniază că, pentru sprijinirea familiilor, ar fi nevoie nu doar de o măsură punctuală, așa cum este creșterea alocațiilor, ci de „un program mai larg, pe cinci ani, care să aibă în vedere mai multe aspecte de sprijin al familiilor” ale cărui efecte s-ar vedea mai bine pe termen lung.

Aurelian Dochia menționează aici nevoia de creșe și grădinițe, a căror lipsă le dă bătăi serioase de cap părinților care vor să și lucreze.

De asemenea, subliniază el, este absolut necesar să fie îmbunătățit sistemul de educație, „mai ales în mediul rural care este rămas în urmă și nu le oferă prespective copiilor care își încep educația acolo”.

Peste 3,5 milioane de copii au primit în luna iunie, o alocație medie de 173 de lei, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. Cei mai mulți copii care beneficiază de alocație sunt cei din București, Iași și Suceava, iar cei mai puțini erau înregistrați în Mehedinți, Covasna și Tulcea.

În ultimii zece ani alocațiile copiilor s-au dublat, dar sumele au fost mereu foarte mici. De pildă, în 2009, alocația devenea 42 de lei, după o creștere cu doar 2 lei.

Suma, care echivala, la vremea respectivă, cu 10 euro, a rămas neschimbată până în 2015, când cuantumul a fost dublat, iar alocațiile lunare au ajuns la 84 de lei, adică 19 euro.

Patru ani mai târziu, în 2019, alocațiile au fost din nou majorate și au ajuns la 150 de lei, adică 32 de euro, la cursul euro/leu din acel an.

Ce alocații primesc ceilalți copii europeni

Acordată lunar sau trimestrial, alocația pentru copii este, în majoritatea statelor europene, mai mare decât cea din România și este însoțită adesea de mai multe facilități sau stimulente pentru copil și familie.

Cele mai mari alocații din UE sunt în Luxemburg, stat care oferă 265 de euro pe lună pentru primul copil, iar suma crește cu 20 și respectiv 50 de euro, pentru cel de-al doilea și cel de-al treilea copil. Alocația în Luxemburg se acordă tuturor copiilor cu vârste de până în 18 ani, dar poate fi prelungită până la 25 de ani, cu condiția să urmeze studii avansate sau internship-uri.

În Germania, alocația se acordă copiilor de până în 18 ani, dar poate fi prelungită până la 21 de ani, dacă nu sunt angajați și sunt în evidențele agențiilor de șomaj, sau până la 25 de ani, dacă urmează o școală sau o școală vocațională, se află între două perioade de training de maximum patru luni fiecare, fac voluntariat sau nu își găsesc un loc unde să facă training din cauza lipsei de posturi disponibile. Astfel, părinții din Germania primesc 194 de euro pe lună, pentru primul și pentru cel de-al doilea copil, 200 de euro pentru cel de-al treilea copil și 225 de euro pentru cel de-al patrulea.

Belgia are un sistem diferit de acordare al alocațiilor. Fiecare regiune (Bruxelles, Flandra, Wallonia și Comunitatea germanofonă) au propriul sistem de alocații. De pildă, pentru regiunea Bruxelles, alocația se acordă de la naștere și până la 18 ani și este în valoare de 150 de euro lunar, iar suma crește în funcție de veniturile părinților, dar și de numărul de copii din familie. Alocația poate fi primită până la 25 de ani, dacă fie este înscris la programe de studii, fie este în training.

La polul opus, Letonia are cea mai mică alocație pentru copii – de doar 11 euro lunar, pentru o familie cu un singur copil. Valoarea acesteia se dublează pentru al doilea copil și se triplează pentru al treilea. Acest beneficiu se acordă pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 1 și 15 ani și se poate prelungi dacă copilul merge mai departe fie la universitate fie la școala vocațională, până la vârsta de 20 de ani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG