Proiectul de lege, inițiat de USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a fost respins, miercuri, de senatori, cu 47 de voturi contra și 33 de voturi pentru. Respingerea a fost posibilă cu voturile senatorilor PSD și UDMR.
Potrivit proiectului de lege, un al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor în două tururi ar putea fi organizat dacă niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin.
De asemenea, doar primii doi candidați în ordinea numărului de voturi intră în al doilea tur de scrutin, fiind ales candidatul cu cele mai multe voturi.
Proiectul a primit raport comun de respingere de la Comisia juridică și cea de administrație publică pe 9 octombrie 2019. Proiectul face parte din categoria legilor organice.
Alegerile locale în două tururi sunt una dintre condițiile pe care USR le-a pus pentru a acorda votul de învestitură unui guvern condus de premierul desemnat Ludovic Orban.
Îți mai recomandăm USR a decis: Nu intră la guvernare. Cele 4 condiții imposibile pentru votul de învestiturăUSR a criticat absența senatorilor PNL, ALDE și Pro România la votul pentru alegerea primarilor în două tururi, precizând că acest proiect este una dintre condițiile pentru susținerea Guvernului PNL în Parlament. În comunicat USR critică UDMR că a votat respingerea proiectului alături de PSD
"Respingerea de astăzi, din plenul Senatului, a proiectului USR privind alegerea primarilor în două tururi reprezintă cea mai bună dovadă că USR a avut dreptate și că actuala configurație a Parlamentului nu permite adoptarea reformelor reale și profunde de care România are nevoie. Din acest motiv se impune organizarea cât mai rapidă de alegeri anticipate!", se arată într-o postare publicată, miecuri, pe pagina oficială a USR.
"Revenirea la alegerea primarilor în două tururi reprezintă prima condiție din cele patru enunțate de Alianța USR PLUS pentru a acorda votul de învestitură Guvernului Orban. Este prima deoarece e esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și pentru recuperarea democrației la nivel local. USR PLUS nu abdică de la principiile sale și nu renunță la cele patru condiții enunțate pentru a acorda un vot de învestitură unui guvern Orban de tranziție!", mai arată comunicatul, citat de Mediafax.