Sibiul în carantină, Timișoara pusă în așteptare. Dominic Fritz: ”Să nu ne ferim de decizii grele doar pentru că e campanie”

Dominic Fritz, noul primar al Timișoarei, spune că măsura carantinării ar trebui luată

Cu o rată a infectării de 11,5 la mia de locuitori, Sibiul intră în carantină începând de luni. Decizia a fost luată după ce orașul depășise de circa o săptămână incidența de 6. Multe alte orașe reședință de județ au depășit binișor chiar și incidența de 7 la mie, unele fiind băgate în carantină, altele nu. Explicații nu există pentru această dublă măsură.

Cele mai bune exemple sunt Baia Mare- rată de infectare de 6,47 la mie- și Slobozia- o inciență de 7,46, care au fost băgate în carantină pe rând, miercuri și joi. În schimb, alte orașe cu incidență mai mare sau similară nu sunt luate în vizor pentru o astfel de măsură.

Traseul deciziei este unul complicat, dar cuvântul final îl are Departamentul Național pentru Situații de Urgență de sub bagheta lui Raed Arafat. Care, la rândul lui, face parte dintr-un guvern care a insistat pentru organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie și se află în plină campanie electorală. De aici suspiciunea că deciziile mai dure au o conotație politică și carantinarea se ia doar in extremis, când riscul devine cu adevărat prea mare.

Îți mai recomandăm Peste 6 la mie, dar carantina e pe alese. Marile orașe sunt ocolite

Orașe cu incidență mare la care nu s-a pus, deocamdată, problema care carantinei:

  • Alba Iulia-9,51,
  • Blaj-9,82,
  • Oradea 8,67,
  • Cluj-8,74
  • Timișoara-7,9,
  • Constanța- 6,98.

Dominic Fritz despre carantinare: să nu ne mințim singuri

O componentă politică în luare deciziilor de carantinare sugerează Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care încă de acum două săptămâni a anunțat public că dacă se ajunge la o incidență de 6 la mia de locuitori, orașul trebuie să se pregptească de carantină. Între timp incidența a ajuns la 7,79 la mie. ” Dorința mea este să nu ne ferim de decizii grele doar pentru că suntem în campanie electorală”, spune Dominic Fritz pentru Europa Liberă, atrăgând atenția că analiza epidemiologică o face Direcția de Sănătate Publică (DSP).

Mai bine mai devreme decât mai tărziu. Vom vedea dacă aceste măsuri mai stricte introduse săptămâna trecută vor încetini curba de infecție. Dar sunt sceptic, dacă mă uit la alte țări din Europa. Trebuie să fim realiști și să nu ne mințim singuri. Eu cred că o carantinare nu trebuie să fie un subiect tabu. Nu eu fac analiza, ci DSP, dar mi-e greu să cred că fără măsuri mai dure vor scădea cazurile. Mă uit că paturile de la ATI sunt 100% ocupate azi și săptămâna viitoare va fi și mai greu, pentru că o parte din bolnavii de acum vor ajunge la ATI. Sunt îngrijorat”, ne spune Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei atrage atenția că decizia nu trebuie să fie una politică, în relație cu campania electorală, ci strict epidemiologică.

Sper ca analizele DSP să fie temeinice și să fie luate pe baza analizei epidemiologice și nu pe criterii politice. Suntem în campanie electorală și nu este o decizie ușoară. Dar dorința mea este să nu ne ferim de decizii grele doar pentru că suntem în campanie electorală”.

Astrid Fodor: Era mai bine dacă se lua măsura carantinării mai repede

La Sibiu, secretarul de stat Raed Arafat, a explicat cum va decurge carantinarea și măsuri trebuie să respecte populația.

Îți mai recomandăm Carantină totală în Sibiu. Incidența în oraș, aproape de 12 cazuri la mie

Din punctul de vedere al lui Astrid Fodor, primarul Sibiului, măsura este binevenită, dar destul de întârziată.

Din punctul meu de vedere, măsura carantinării se putea lua mai repede, dar o ia Comintetul județean pentru situații de urgență la propunerea Direcției de Sănătate Publică. Dar cel mai important e să ne ținem de aceste măsuri, să fie verificate și să nu mai aibă loc acele petreceri cu număr mare de persoane în corturile din localitățile din jurul Sibiului, unde mergeau și sibieni. Pensiunile din tot județul erau pline, iar acolo spațiile sunt mai mici. Eu îmi doresc să se țină cont de aceste măsuri pentru a reduce indicele și a ne restabili. E foarte important că activitatea economică poate continua, pentru că 30% din forța de muncă vine din afara Sibiului”, declară Astrid Fodor pentru Europa liberă.

Primarul Sibiului spune că la videoconferință nu a participat șeful Direcției de Sănătate.

În ședința de guvern de joi, subprefectul de Sibiu a fost demis. Prefectul Mircea Crețu este în izolare deoarece este infectat cu coronavirus. Autoritățile au ezitat timp de mai multe zile înainte de a decide să intre în carantină în ciuda faptului că numărul de cazuri de coronavirus era în creștere de la o zi la altă.

La Alba-Iulia, vinovat e DSP-ul

Secretarul de stat, Raed Arafat, a declarat că incidența la Alba Iulia e foarte ridicată, peste 9 la mie, la fel și la Blaj, dar că decizia aparține Comitetului județean pentru situații de Urgență.

Acesta însă nu a primit nicio analiză de la Direcția de Sănătate care să recomande carantina. Iar fără o analiză epidemiologică nu se poate lua o decizie.

Potrivit surselor Europa Liberă directorul DSP ar putea fi înlocuit, la fel ca și cel de la DSP Sibiu.

Raed Arafat a spus că el nu poate face recomandări, dar că situația e gravă, virusul se transmite comunitar, spitalele sunt aglomerate și există pacienți care așteaptă la UPU.

Acum o săptămână, incidența la Alba Iulia era 8,41, la Blaj 7,31.

Îți mai recomandăm Epidemiologul Emilian Popovici: Dacă stagnăm la numărul de reproducere 1,2, vom ajunge la peste 20.000 de cazuri/zi

Cum a dispărut carantinarea la 6 la mie din HG

Joi, 5 noiembrie, guvernul avea pe masă un draft al Hotărârii de Guvern 52 care prevedea carantinarea tuturor localităților în care rata de infectare a depășit 6 la mia de locuitori. Draftul a circulat prin redacții, ore bune. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat pe seară că este doar ”un document care nu fost adoptat de Comitetul Național pentru Situații de Urgență”, deci nu trebuie luat în considerare, adevărata HG urmând să vină în curând. A venit în jurul orei 2 noaptea.

Din HG 52 dispăruse articolul 4 (1) care prevedea: ”La nivel național pentru toate localitățile unde rata de incidență cumulată este egală sau mai mare cu 6/1.000 de locuitori se va institui măsura carantinării localității cu interzicerea deplasării circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei”.