Președintele Klaus Iohannis și-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială, în discuția avută cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pe fondul mobilizărilor de trupe făcute recent de Rusia și „a acordat un spațiu amplu în convorbirea telefonică problemelor legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina”.
Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la solicitarea celui din urmă, transmite Administrația Prezidențială.
„Convorbirea a prilejuit un schimb de opinii pe marginea situației îngrijorătoare din regiune, dar și în ceea ce privește stadiul și perspectivele relației bilaterale dintre România și Ucraina”, spune sursa citată.
Președintele României a reiterat sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială, dar și pentru „aspirațiile sale europene și euroatlantice”, se spune în documentul citat.
Îți mai recomandăm Gen. Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major: Mă aștept ca președintele să iasă cu un mesaj privind mutările Rusiei la granița cu UcrainaKlaus Iohannis a subliniat, totodată, că declarațiile comune ale reuniunilor găzduite recent de România, în special ale Summitului Formatului București 9, dar și ale reuniunii trilaterale la nivelul miniștrilor de externe România – Polonia – Turcia, la care a participat inclusiv ministrul ucrainean de externe, reflectă susținerea față de Ucraina.
De asemenea, reședintele României a evocat preocuparea țării noastre față de deteriorarea recentă a securității în Vecinătatea Estică și în Marea Neagră, în apropierea frontierei estice a Ucrainei și în Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Federația Rusă, apreciind poziția Președintelui Ucrainei de natură să conducă la reducerea tensiunilor.
Un spațiu amplu în convorbirea telefonică a fost acordat „problemelor legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, cu accent pe dreptul la educație în limba română, și a subliniat necesitatea soluționării acestora, în cel mai scurt timp, pe calea dialogului”, se mai spune în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Președintele român a subliniat importanța încheierii cât mai curând a Protocolului de cooperare bilaterală în domeniul educației dintre România și Ucraina și reluarea cât mai rapidă a lucrărilor Comisiei interguvernamentale mixte privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
De asemenea, cei doi șefi de stat au vorbit și despre perspectiva încheierii unui acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și minorității ucrainene din România.
România va ajuta Ucraina cu echipamente și vaccin anti-Covid
Președintele României a făcut un apel la omologul său ca autoritățile ucrainene centrale și locale să îi implice în consultări aprofundate pe etnicii români pe teme ce țin de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina.
Îți mai recomandăm Kiev | SUA cer Rusiei să înceteze acțiunile „nesăbuite și agresive” împotriva UcraineiIohannis a spus că „identificarea eficientă de soluții durabile în privința prezervării drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina va conferi un imbold pentru consolidarea relației bilaterale pe toate palierele sale.”
De asemenea, președintele Iohannis l-a informat pe omologul său ucrainean de intenția României de a face o donație de echipamente medicale, dezinfectanți și vaccinuri anti-Covid.
Zelenski a arătat că „înțelege pe deplin” preocupările părții române legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române și și-a exprimat „disponibilitatea pentru identificarea de soluții, astfel încât identitatea culturală și lingvistică a etnicilor români să fie protejată conform standardelor internaționale”, se mai spune în comunicatul Administrației Prezidențiale.
În final, Zelenski a reiterat invitația adresată lui Klaus Iohannis de a face o vizită în Ucraina.
Cum a fost adoptată legea care le interzice românilor din Ucraina să învețe în limba română
Legea limbii de stat în Ucraina a fost elaborată încă pe vremea lui Petro Poroșenko și prevede că „singura limbă oficială este limba ucraineană” și restricţionează, implicit, dreptul românilor din Ucraina de a învăţa în limba maternă.
Legea privind învățământul mediu general a fost „adoptată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și contrar rezultatelor obținute în cadrul puținelor consultații cu comunitatea românească, care, la toate întâlnirile, a solicitat asigurarea drepturilor constituționale la educație în limba maternă”, spun membrii Consiliului Național al Românilor din Ucraina, citat de Agenția BucPress din Cernăuți.
Volodimir Zelenski, care a fost susținut de etnicii români la alegerile din 2019, a fost rugat recent de românii din Ucraina să retrimită în parlament legea privind învățământul mediu general, pentru că această lege îi lipsește pe cetățenii românofoni din Ucraina de dreptul la educație în limba maternă.
Îți mai recomandăm România, Polonia și Turcia, îngrijorate de activitățile militare ale Rusiei | Declarație comunăRelațiile cu Ucraina, în stand-by de la adoptarea legii
După adoptarea, în 2017, a legii, preşedintele Klaus Iohannis și-a anulat vizita programată pentru luna octombrie a aceluiași an în Ucraina.
Şeful statului spune că s-a întâlnit la reuniunea ONU cu liderul ucrainean Petro Poroşenko, căruia i-a transmis nemulţumirile pe care partea română le are legat de această situaţie.
„Când am aflat de această lege, am contramandat vizita mea în Ucraina și am contramandat și primirea președintelui Parlamentului, care se anunțase pentru sfârșitul lunii septembrie la mine, dând astfel semnale diplomatice extrem de puternice. Anularea unei vizite prezidențiale e un semnal extrem de puternic”, a spus atunci Iohannis.
Pe 25 septembrie 2017, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a promulgat controversata Lege a Educației, care a fost adoptată de Rada Supremă de la Kiev în data de 5 septembrie 2017.
Îți mai recomandăm Românii din Ucraina reclamă lipsa de interes a autorităților de la BucureștiÎntr-un interviu acordat Europei Libere, pe 21 aprilie, când situația de la granița Ucrainei era extrem de gravă din cauza mobilizării excesive de trupe rusești, generalul Ștefan Dănilă, fostul șef al Statului Major, a spus că „evenimentele din ultimul timp puteau să fie folosite de conducerea României” ca o „oportunitate” pentru de a redeschide dialogul, după ce relația cu Ucraina a fost suspendată după promulgarea legii Educației.
„Decizia președintelui ucrainean de a promulga legea care interzice minorităților naționale, printre care și cea română, de a învăța în limba maternă a creat o poziție dură din partea conducerii României. De la momentul acelei poziționări a conducerii României relațiile s-au suspendat. Acum trebuie să înțelegem că în relațiile internaționale totul se negociază, nu există prietenie de dragul prieteniei, nu există sprijin de dragul sprijinului. Dar, dacă noi nu știm să intrăm în joc la timp și sprijinul nostru să fie, într-adevăr apreciat, să fie considerat necesar și oportun, e posibil ca, la un moment dat, să participăm, să cheltuim și resurse, mai multe decât dacă le-am folosi la momentul oportun, și să nu fie atât de evidentă participarea noastră”, a spus generalul în interviul acordat Europei Libere.
„Am participat cu armata noastră în Al Doilea Război Mondial de partea sovietică la eliberarea Cehoslovaciei, Ungariei. Pierderile enorme de vieți omenești nu au contribuit la nimic. Au fost considerate pierderi colaterale, iar victoria a fost tot a Armatei Sovietice. Acum, într-o relație de vecinătate cu Ucraina, poziționarea României trebuia să fie mai rapidă și mai clară. Reluarea dialogului la nivel înalt este încă esențială. Nu putem să discutăm despre relații între cele două state dacă reprezentanții cele două state nu au dialog. Nu putem să vorbim despre discuții între diplomați – e bine, trebuie să existe și sunt convins că acestea sunt. Dar mesajele publice, la nivel înalt se dau de către conducătorii statelor”, a mai spus generalul.
„Nu voi spune că e un moment ratat. Poate că, așa cum îl știm cu calmul său, președintele are consilierii care-i spun când să intervină și totul este pregătit - pentru că nu se poate ieși cu mesaj public până nu sunt pregătite datele acelui mesaj și este foarte posibil...Eu mă aștept ca președintele să iasă cu un mesaj privind evenimentele din Ucraina. Problema este dacă se va ieși la timp sau prea târziu, dacă România va mai negocia ceva, dacă va obține ceva. Nu vorbim de a obține ceva din punct de vedere material, dar ne gândim la conaționalii noștri, la românii care locuiesc în Ucraina, care ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi pe care noi le acordăm minorităților”, a spus generalul Ștefan Dănilă.