Cu 3.864 de cazuri de infectare cu coronavirus și 90 decese, Spania, țară în care trăiesc circa un milion de români, este obligată să treacă la un nou nivel de măsuri, mai ales că pandemia s-a extins alarmant în ultimele zile. Guvernul se pregătește să declare starea de urgență, după mai multe ezitări legate de autonomia regională. Spania este a doua țară, după Italia, afectată grav de coronavirus.
Capitala Madrid, unde sunt înregistrate jumătate dintre cazurile de la nivel național, a închis toate terasele și recomandă încetarea activităților din baruri și restaurante.
Marea îngrijorarea a oficialilor din sănătate o reprezintă capacitatea spitalelor de a face față crizei care crește vertiginos, având în vedere că 40% din cei infectați necesită spitalizare, iar 10% sunt internați la terapie intensivă, scrie publicația locală LaVanguardia.
Lipsa măștilor, a echipamentelor de protecție pentru medici și a ventilatoarelor (folosite pentru respirația artificială) a devenit o problemă națională. El Pais scrie că autoritățile au cerut industriei să treacă la producerea de astfel de echipamente. Un furnizor, de pildă, ar putea deveni fabricile de componente auto, care pot converti salopetele folosite de mecanici, astfel încât să poată proteja personalul sanitar. Potrivit El Pais, care citează medici din spitalele madrilene, echipamentele s-ar putea termina în două-trei zile, iar autoritățile nu au putut cumpăra de pe piața internațională noi produse.
Pentru a grăbi intervenția, Madridul a decis să nu mai testeze persoanele care au doar simptome ușoare, cărora le recomandă să stea la domiciliu și să rămână în contact telefonic cu direcțiile sanitare.
Guvernul regional a anunțat joi un plan de acțiune prin care sistemul privat de sănătate este pus la dispoziția comunității, arată El Pais.
Momentan, mall-urile rămân deschise și reprezintă un loc tranzitat de mii de persoane zilnic, dar autoritățile iau în considerare atât închiderea lor, cât și a locurilor de joacă în condițiile în care situația va continua să se înrăutățească.
În ciuda creșterii cazurilor și a recomandărilor făcute de autorități de a rămâne la domiciliu, presa locală arată că numeroase persoane au populat, joi seară, terasele și locurile de distracție din capitala spaniolă.
Privind posibila închidere a Madridului, situația este una dificilă având în vedere că rețeaua de transport depinde de Guvernul Spaniei, iar închiderea ei ar lăsa și restul țării izolat ca urmare a centralizării istorice a liniilor de comunicații.
Prim-ministrul Pedro Sanchez este rezervat, până în prezent, privind declanșarea stării de alertă, pe care nu a menționat-o în declarațiile sale, în ciuda insistențelor jurnaliștilor.
Oficialul a respins existența unor discrepanțe privind felul în care au intervenit autoritățiile regionale în gestionarea pandemiei și a felicitat ,,cooperarea extraordinară", arătând că toate măsurile care urmează să fie adoptate vor fi luate în înțelegere cu guvernele autonome.
Declararea stării de alertă permite, prin Constituție, Guvernului să ia măsuri specifice în orice teritoriu al țării unde autonomia este un subiect care a stârnit tensiuni. De asemenea, Guvernul poate, în cazul declarării stării de alertă, să-și subordoneze toți oficialii publici și angajații instituțiilor regionale, inclusiv forțele de poliție.
Premierul Sanchez a anunțat un program de 18 miliarde de euro, echivalentul a 1,5% din PIB, pentru lupta împotriva răspândirii coronavirusului.
Aproximativ 9,5 milioane de elevi și studenți au fost trimiși acasă după ce autoritățile au închis după închiderea tututor centrelor educaților pentru două săptămâni.
Patru orașe sub carantină în Catalonia
Dacă Madridul ezită în a lua o măsură radicală precum închiderea orașului, situația este diferită în Catalonia. Autoritățile locale catalane au dispus plasarea sub carantină a patru orașe din nord-estul provinciei, cu un total de 66.000 de locuitori.
În Igualada, Odena, Santa Margarida de Montbui și Vilanova del Cami, oamenii își pot părăsi locuințele, dar nu și cartierele.
Atenția la nivel național este îndreptată în special către localitatea Igualada, care este situată la doar 70 de kilometri de Barcelona, unde au fost înregistrate 58 de cazuri, mare parte lucrători din spitale, din cele 319 în Catalonia.
Alertă medicală declarată în Țara Bascilor
Guvernul autonom din Țara Bascilor a declarat o alertă medicală în regiune pentru a deschide posibilitatea implementării unor măsuri mai dure precum carantina.
,,Situația este serioasă și nu am trecut de nivelul critic, trebuie să aplicăm măsuri de prevenție și carantină", a explicat președintele guvernului basc Iñigo Urkullu.
Starea de alertă medicală permite executivului basc să impună populației carantina la domiciliu sau în locuri speciale, evacuarea zonelor în pericol, restricționarea accesului în anumite zone, limitarea sau condiționarea folosirii serviciilor publice sau private sau consumul de bunuri, suspendarea activităților în locuri prestabilite sau obligativitatea adoptării comportamente preventive.
Urkullu a arătat că provincia a pregătit un plan de rezervă în cazul prăbușirii sistemului medical prin stabilirea unor mecanisme de preluare a sarcinilor.
Cum vede România criza din Spania
În total, 62 de state au impus restricții de călătorie pentru cetățenii din Spania, dar nu și România. Comunitatea românilor care trăiesc în Spania se apropie de un milion de persoane. Peste 700.000 de romani sunt înregistraţi oficial în Spania, iar cea mai mare comunitate este comasată chiar în jurul Madridului.
Autoritățile din România au plasat Spania în zona galbenă privind alerta de coronavirus care prevede obligativitatea izolării la domiciliu. Pentru scurt timp a fost luată în calcul introducerea Madridului în zona roșie, dar decizia nu a fost oficializată.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află în scop turistic sau tranzitează Regatul Spaniei ca, în contextul evoluţiilor epidemiei cu COVID-19 la nivel european, să ia în considerare scurtarea şederii şi revenirea de urgenţă în România.
Patru români au fost infectați cu coronavirus în Spania, dar niciunul nu prezintă o formă gravă, astfel că rămân în izolare la domiciliu.