Starea de alertă se încheie la miezul nopții. Măsurile obligatorii devin recomandări

Starea de alertă a intrat în vigoare pe 15 mai 2020, după două luni de stare de urgență. Primul caz de Covid pe teritoriul țării a fost depistat pe 26 februarie 2020.

8 martie este ultima zi în care România se va mai afla sub starea de alertă din cauza Covid. Toate măsurile obligatorii - inclusiv purtatul măștii în interior - vor deveni recomandări începând de miercuri, ora 00:01.

Ridicarea stării de alertă în România a fost anunțată pe 4 martie, de către președintele Klaus Iohannis, iar Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat marți schimbările legislative care vor intra în vigoare după miezul nopții.

Principalele modificări începând din 9 martie:

  • masca nu va mai fi obligatorie, nici în spațiile deschise, nici în spațiile închise, dar va fi recomandată;
  • programul de funcționare al activităților comerciale nu va mai fi limitat;
  • numărul persoanelor nu va mai fi limitat la evenimente sau alte activități, iar accesul lor se va face fără prezentarea certificatului verde;
  • persoanele confirmate cu Covid nu mai sunt verificate dacă respectă izolarea;
  • intrarea în România se va face fără certificatul electronic Covid;
  • nu vor mai exista unități dedicate pacienților cu Covid;

Alexandru Rafila a precizat că, de fapt, prin ridicarea stării de alertă, toate restricțiile vor fi ridicate, chiar dacă România încă se află într-o fază de transmitere comunitară.

Ministrul Sănătății a făcut „recomandări profesionale” pentru ca numărul infectărilor să nu crească foarte mult. „Prudența și responsabilitatea individuală trebuie să fie principalele atribute ale perioadei următoare”, spus el.

Recomandările ministrului pentru populație sunt: purtarea măștii în spațiile aglomerate, în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise; spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic; testarea persoanelor care au simptome și primirea de tratament specific; izolarea în caz de boală.

Îți mai recomandăm România iese din starea de alertă pe 8 martie. Restricții eliminate

Rafila a afirmat că ar putea fi menținută carantina, dar că o decizie în acest sens trebuie luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

În ceea ce privește călătoria în alte țări, el a avertizat românii că „majoritatea țărilor europene păstrează acest certificat, să consulte condițiile de călătorie”.

Potrivit avocatnet.ro, formularul PLF va trebui completat în continuare în 72 de ore înainte de intrarea în România și în cel mult 24 de ore după trecerea frontierei, deoarece OUG 129/2021 privind utilizarea lui nu ține de starea de alertă. Guvernul a precizat că va lua o decizie în acest sens.

O altă măsură importantă din punct de vedere legislativ este că actele de identitate expirate vor mai putea fi folosite 90 de zile de la ridicarea stării de alertă, timp în care vor trebui înnoite.

Îți mai recomandăm Poveștile long-Covid | „Unii rămân cu sechele pe viață”

Cum se prezintă România la ridicarea stării de alertă

Starea de alertă a fost introdusă în România în data 15 mai 2020, după două luni de stare de urgență. Primul caz de Covid pe teritoriul țării a fost depistat pe 26 februarie 2020.

În ultima zi de stare de alertă au fost înregistrate 5.461 de cazuri noi de Covid și 101 decese. La terapie intensivă erau 696 de pacienți.

Peste 115.000 de oameni confirmați cu Covid se află fie în izolare la domiciliu, fie în carantină la domiciliu, dar și în izolare sau carantină instituționalizată.

Până marți, numărul total al persoanelor depistate cu Covid în România a fost de 2.776.910 cazuri. De asemenea, au murit 64.094 de persoane confirmate cu coronavirus.

Marți au fost administrate 3.052 de doze de vaccin anti-Covid. Potrivit CNCAV, până acum au fost vaccinate 8.114.415 de persoane, 8.076.153 primind schema completă şi 2.542.833 fiind imunizate cu doza a treia.