Starea premierului slovac Robert Fico rămâne gravă

Premierul Fico, cu puțin înainte de atentatul de miercuri.

Cele mai mari temeri cu privire la starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico au trecut deocamdată, a declarat duminică vicepremierul Robert Kalinak. Acesta a spus însă că Fico că nu va fi transferat deocamdată din spitalul din Banska Bystrica, relatează Reuters.

„Suntem cu toţii puţin mai liniștiți”, a declarat viceprim-ministrul Robert Kalinak într-o conferinţă de presă susţinută în faţa spitalului în care Fico este tratat, în oraşul slovac Banska Bistrica din centrul ţării.

Kalinak le-a spus jurnaliştilor că starea lui Fico era încă prea gravă pentru a lua în considerare transferul său la un spital din capitală. Prim-ministrul a depăşit momentul critic, dar „starea lui rămâne gravă şi necesită terapie intensivă”.

„Când spuneam că vrem să ne apropiem de un prognostic pozitiv - cred că suntem cu un pas mai aproape de asta”, a adăugat el.

Premierul Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost rănit miercuri, pe 15 mai, de patru gloanţe, într-un atac care a stârnit îngrijorare legată de polarizarea politicii din ţara central-europeană cu 5,4 milioane de locuitori.

Îți mai recomandăm Robert Fico este în stare critică, însă nu mai este în pericol de moarte - oficial slovac

Atacul armat a fost prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european din ultimii 20 de ani şi a atras condamnări internaţionale.

Analiştii politici şi parlamentarii spun că a scos la iveală un climat politic din ce în ce mai febril şi polarizat atât în Slovacia, cât şi în întreaga Europă.

Tribunalul Penal Specializat din Slovacia a decis sâmbătă că suspectul, identificat de procurori drept Juraj C., va rămâne în arest după ce a fost acuzat de tentativă de omor.

Îți mai recomandăm Atacatorul premierului slovac, arestat preventiv. A pledat vinovat în fața judecătorilor

Presa locală spune că suspectul este un fost agent de securitate la un centru comercial în vârstă de 71 de ani, autorul a trei colecţii de poezii.

Îți mai recomandăm Tentativa de asasinat a premierului slovac Fico. Discursul urii naște violență

sursa: news.ro

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.