Statutul lui Tudorel Toader în Comisia de la Veneția se stabilește săptămâna viitoare

Tudorel Toader, într-o ipostază din 2018, pe când era ministru al Justiției în Guvernul Dăncilă

Comisia de la Veneția ar putea discuta, la reuniunea de săptămâna viitoare, una dintre cele patru întâlniri anuale ale forului, înlocuirea lui Tudorel Toader, solicitată de Guvernul de la București.

Solicitarea autorităților române este ieșită din uzanțe, însă nu este imposibilă. Deși anunțaseră încă din luna noiembrie că intenționează să-l înlocuiască pe Tudorel Toader din forul european care stabilește principiile legislative ale statului de drept, așa cum sunt aplicate în Europa, abia recent statul a concretizat demersul.

Îți mai recomandăm Tudorel Toader scrie Comisiei de la Veneția: Nu îmi asum nimic din ceea ce au făcut sau nu au făcut alții în domeniul justiției


Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, anunțase la 5 mai, când România a fost condamnată de CEDO pentru în cazul Kovesi, că va solicita schimbarea lui Toader din cadrul Comisiei.

Între timp, Toader a spus, pe pagina sa de facebook, că nu Ministerul Justiției este cel care trebuie să solicite înlocuirea sa, sugerând că ar fi încălcată o procedură.

Procedura de schimbare a unui membru al Comisiei de la Veneția, care este numit pe patru ani, arată că „poate fi înlocuit dacă și-a înaintat demisia sau în cazul în care Comisia semnalează că membrul în cauză nu mai este disponibil sau calificat să-și exercite atribuțiile”.

În iarnă, după apariția informației potrivit căreia Toader ar urma să fie înlocuit, fostul ministru al Justiției din epoca Dragnea a trimis o scrisoare publică adresată Comisiei, în care își apăra mandatul în timpul căruia au fost operate modificări legislative la legile penale, criticate de UE și de organismele europene, între care s-au aflat inclusiv membrii Comisiei de la Veneția. România s-a confruntat cu situația în care Comisia a făcut recomandări care-l priveau pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, care, în același timp, era membru al acestui organism.

El a refuzat să dea curs solicitărilor acestei entități care funcționează pe lângă Consiliul Europei. Într-un raport extrem de critic al Comisiei, din octombrie 2018, era solicitată, de pildă, renunțarea la constituirea Secției Speciale de investigare a magistraților. Toader nu doar că a ignorat recomandarea, dar i-a atribuit puteri de super-parchet, prin două ordonanțe de urgență ulterioare raportului Comisiei de la Veneția. Și Legile Justiției, și modificările la Codurile penale au fost criticate de instituția pan-europeană.

Îți mai recomandăm Efectul Kovesi – CEDO. Ministrul Justiției cere înlocuirea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția


Tudorel Toader se află la al doilea mandat de membru al Comisiei. Prima dată a fost numit în 2014, de către Guvernul Ponta, și a doua oară, în mai 2018, de Guvernul Dăncilă. Actualul mandat ar urma să-i expire în 2022.

O țară numește un membru plin în cadrul Comisiei și un supleant. În acest mandat, supleant este Bogdan Aurescu, devenit între timp ministru de externe în Guvernul Orban. Este foarte posibil ca în urma discuției din cadrul Comisiei, să devină membru activ Bogdan Aurescu.

Numirea unui reprezentant în cadrul instituției de pe lângă Consiliul Europei trebuie să acopere exigențele nominalizate în regulamentul de funcționare - „experți independenți care au atins eminența prin experiența lor în instituții democratice sau prin contribuția la întărirea Legii sau a științelor politice”. Între cerințele postului se află și „promovarea statului de drept și a democrației”. Dacă evaluarea comisiei se va purta în jurul acestei chestiuni, ca și asupra calificării sale (cu antecedentul unei condamnări CEDO, în care numele lui Toader și CCR sunt desemnați ca făptuitori ai încălcării statului de drept), este posibil, potrivit unor surse autorizate de la București, ca solicitarea Guvernului să fie acceptată.

Îți mai recomandăm Tudorel Toader, despre solicitarea de revocare: Ministerul Justiției nu are competențe


De când s-a retras din funcția de ministru, Tudorel Toader este rector la Universitatea A.I.Cuza din Iași și notar, calitate pe care a dobândit-o după ce PSD a modificat o lege în Parlament, care a stabilit că un fost judecător al Curții Constituționale poate deveni notar fără concurs, prin numire de către ministrul justiției. Astfel, ministrul a dat un ordin pentru sine și a devenit beneficiarul ei.

62 de state sunt reprezentate în Comisia de la Veneția, dintre care 47 sunt țări membre ale Consiliului Europei. Membrii comisiei sunt profesori universitari specializați în dreptul public sau internațional, judecători ai curților supreme de justiție, membri ai parlamentelor naționale. Sunt desemnați de țările lor, dar funcționează independent. Președintele Comisiei de la Venezia este Gianni Buquicchio, care deține această funcție din anul 2009.