România trebuie să adopte, până la finalul anului, Strategia Națională Anticorupție, o bornă prezentă în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Stelian Ion dezvăluie, în interviul pentru Europa Liberă, că, în martie 2021, i s-a cerut să nu mai apară în conferințe și interviuri despre justiție, iar Klaus Iohannis a fost cel care a acționat pentru remanierea sa din Guvern din cauza diferențelor de viziune. Fostul ministru al Justiției crede că președintele a avut un rol determinant în blocarea reformelor din justiție în 2021.
- despre mesajul președintelui Iohannis în fața CSM: Mesaj călduț, ipocrit, nesincer;
- despre PNRR: Obținerea banilor nu se poate face fără reforme. Strategia Națională Anticorupție trebuie adoptată până la finele anului;
- mesajele primite: Mi s-a transmis cumva că aș încerca să îmi fac eu imagine pe această idee a reformării justiției, nu am mai ieșit în conferințe;
- activitatea DNA: Lucrurile nu se întâmplă pocnind din degete și dând ordine;
- remanierea sa: 100% a fost dictată de Klaus Iohannis;
- comparația între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă: Cred că, dacă era Viorica Dăncilă președinte, eram tot prin zona asta;
- despre șeful CSM: Mateescu parcă s-a metamorfozat, spre dezamăgirea mea;
- legalizarea prostituției: Aș susține un proiect, e multă ipocrizie. Nu înseamnă că legalizăm păcatul. Protejăm anumiți semeni ai noștri să nu cadă pradă acestor infracțiuni de trafic de persoane și de exploatare;
- impozitarea Bisericii: Nu e o idee rea. Politica de impozitare o stabilește statul român, nu o stabilește biserica
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Cum ați traduce mesajul președintelui din fața CSM?
Stelian Ion: Mesajul președintelui despre justiție a fost unul călduț, mi se pare pe alocuri ipocrit. Tot ce s-a întâmplat în ultima perioada a arătat că nu există o dorință foarte mare din partea președintelui de reformă adevărată în justiție. Sunt niște texte frumoase, a repetat din nou că trebuie desființată Secția Specială.
Avem proiectul de desființare a Secției Speciale la Senat și nu am văzut niciun sprijin din partea PNL și a președintelui Iohannis, sprijin efectiv pentru această desființare. Dacă se dorea cu adevărat, până acum SIIJ era istorie. Viziunea președintelui era de temporizare, de amânare și rediscutare a desființării SIIJ odată cu desființarea legilor justiției, undeva prin 2022, 2023. E foarte clar pentru mine că e un discurs croit să sune bine, dar mi se pare nesincer.
Europa Liberă: PNRR presupune și reforme în sistemul judiciar. Credeți că vor exista blocaje în implementare din partea noii Coaliții?
Stelian Ion: Depinde de ei să se împiedice. Sunt multe reforme foarte bune. Obținerea acestor bani nu e gratuită, e în schimbul unor reforme. Pe Justiție, trebuie adoptate rapid niște modificări, legi, acte normative, hotărâri de Guvern, strategii. Strategia Națională Anticorupție trebuie adoptată până la sfârșitul anului. Strategia este gata de când am plecat de la minister, urma doar să fie un guvern plin care să o adopte. Pe 8 decembrie, nu era pe ordinea de zi a Guvernului. Până la sfârșitul anului, Strategia Națională Anticorupție trebuie adoptată.
Europa Liberă: De ce nu s-a adoptat când erați ministru?
Stelian Ion: Trebuiau luate niște avize, erau mici ajustări de făcut. Ea a fost gata la începutul lunii septembrie și știți ce s-a întâmplat. A fost un interimat care s-a prelungit foarte mult. Nu mai există niciun motiv să se amâne, va trebui adoptată până la sfârșitului anului. Altfel se periclitează PNRR-ul.
Îți mai recomandăm 2021, un an pierdut pentru reformele din JustițieReformele obligatorii din PNRR, ce trebuie făcut până la 31 decembrie
Europa Liberă: Care sunt următoarele borne pentru PNRR?
Stelian Ion: În 2022, sunt multe acte normative de adoptat. Legea privind avertizorii de integritate, o lege importantă, care urmează să pună în aplicare o Directivă UE și care ar trebui adoptată până la sfârșitul lunii, până pe 17 decembrie. În PNRR, legea privind avertizorul de integritate borna este până la finalul primului trimestru din 2022.
Comisia Europeană în cadrul colaborării ne-a stabilit termenul de 17 decembrie pentru a adopta legea fără să se pornească procedura de infringement. Sunt două lucruri diferite, converg, dar trebuie să separăm condițiile din PNRR de cele care pot declanșa infringement. Mai avem în 2022 de adoptat legea privind activitatea ANABI, care să accelereze procedurile de înghețarea, de indisponibilizare a bunurilor rezultate din infracțiuni.
Avem de adoptat modificări la Codul Penal și de Procedură penală până la sfârșitul anului 2022. Proiectele au fost puse în dezbatere, s-a încheiat perioada de consultare publică. Proiectele erau gata la minister când am plecat. Pot să fie promovate foarte rapid. Sunt variante foarte bune, sper să nu intervină modificări la abuzul în serviciu, la alte infracțiuni.
Europa Liberă: Strategia Națională Anticorupție a fost negociată cu reprezentanții Comisiei Europene?
Stelian Ion: Liniile generale sunt cunoscute și avute în vedere la alcătuirea strategiei.
Europa Liberă: Se poate modifica acum?
Stelian Ion: Eu cred că o să fie o variantă agreată și discutată și negociată interinstituțional. Rolul miniștrilor este de a coordona strategia, specialiștii sunt cei care dau textele concrete. Nu e opera unui ministru, e opera la care au lucrat specialiștii din minister și alte instituții. La începutul anului, trebuie adoptată Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar, o altă bornă în PNRR. Sper să fie gata în timp util.
Legile justiției au un răgaz destul de mare în PNRR pentru că,văzând aceste poticneli de care m-am lovit personal, eu anticipam că va trece foarte repede legea de desființare a SIIJ. Realitatea ne-a arătat că programul de guvernare a fost încălcat flagrant de UDMR, cu asistența substanțială a PNL. Borna am pus-o un pic mai departe în timp, astfel încât legile să fie discutate în mod rezonabil în Parlament. Nu putem bloca PNRR, legile acestea trebuie adoptate, dar nu forțat, trebuie să fie adoptate într-o variantă care să reprezinte o reformă și să intre în vigoare până la jumătatea anului 2023. Asta e borna din PNRR.
Klaus Iohannis a dorit să-și impună viziunea asupra justiției
Europa Liberă: Ați spus că cel care nu și-a dorit desființarea SIIJ a fost Klaus Iohannis.
Stelian Ion: Nu știu dacă nu și-a dorit desființarea SIIJ în acea formă, nu știu exact ce și-a dorit. Știu că nu a ajutat absolut deloc în acest sens. Putea să ajute așa cum i-a chemat, vedem zilele acestea pe liderii PNL, PSD la Cotroceni să discute despre cum își împart prefecți. Puteam să avem o discuție și să încerce să îi convingă pe cei din UDMR să rezolvăm cu desființare SIIJ.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ați simțit că nu aveți un dialog real cu președintele Iohannis? Îi puteți reproșa că nu v-a consultat mai des?
Europa Liberă: Mi s-a reproșat mie de o anumită parte a presei că aș fi dat dovadă de inflexibilitate, că nu aș fi răspuns la telefoane chiar, cum spuneau unii în mod mincinos, că m-ar fi sunat președintele și nu i-aș fi răspuns la telefon. Niște aberații. Am răspuns de fiecare dată când am fost solicitat, am fost în legătură cu consilierii dumnealui și din partea mea a fost deschidere totală.
Europa Liberă: Ceva totuși nu a funcționat.
Stelian Ion: Ceva nu a funcționat. Nu a funcționat viziunea diferită. Președintele are o viziune diferită asupra modului de reformare a sistemului judiciar.
Europa Liberă: Pe care a dorit să o impună?
Stelian Ion: Pe care a dorit să o impună.
Europa Liberă: Iar dumneavoastră și președintele nu ați ajuns la un acord între cele două viziuni?
Stelian Ion: Puteam ajunge, dacă se făceau concesii reciproce. Nu era ideea că mi se fac mie concesii, eu sunt un membru al unui partid, ocupam o funcție. Funcțiile sunt temporare, astăzi ești ministru, mâine nu ești. Erau promisiuni din campania electorală, așteptări din partea unei părți reformatoare din sistemul judiciar și din partea societății civile și a partenerilor din UE.
Trebuia să existe un echilibru în procedura procurorilor de rang înalt, procedurile trebuiau să vizeze și reformarea CSM, care în loc să se ocupe de problemele serioase ale sistemului judiciar, stă mai mult pe Facebook și face sesizări în funcție de postări la Inspecția Judiciară. Trebuia să vizeze reformarea Inspecției Judiciare.
Europa Liberă: Lăsați de înțeles că dacă dvs ați fi acceptat viziunea președintelui Klaus Iohannis relația cu domnia sa ar fi fost mult mai bună.
Stelian Ion: Dacă aș fi acceptat să nu facem o reformă de substanță și să mergem pe o viziune călduță, schimbăm titlul legii, ne facem că venim cu niște legi, dar modificăm pe ici pe colo, dar nu o reformă, dacă aș fi vrut cu orice preț să rămân ministru și acceptam toate aceste compromisuri, probabil, nu știu dacă aș fi fost în continuare ministru. Și colegul meu Cătălin Drulă era foarte atacat, dar doar pe mine m-a atacat președintele, spunând că nu este de acord cu legile, că în procedura de numire a procurorilor de rang înalt îi scade rolul, ceea ce nu este adevărat.
Europa Liberă: Dar nu ați primit atunci un mesaj clar că președintele este nemulțumit de dumneavoastră și trebuie să existe un dialog mai bun? Ați pus mâna să îl sunați pe președinte sau pe un consilier?
Stelian Ion: Da, am transmis mesaje și am avut o discuție. În momentele acelea am simțit că irită foarte mult, nu știu dacă pe președinte, dar partea din PNL, care e apropiată, că sunt foarte apropiați președinte – PNL, mai apropiați decât ar permite Constituția, irită foarte tare când ies public și când atac anumite probleme, când am conferințe de presă. Mi s-a transmis cumva că aș încerca să îmi fac eu imagine pe această idee a reformării justiției. Am spus, din momentul acesta dacă deranjează atât de tare conferințele de presă pe care le organizez, nu voi mai ieși public.
Voi încerca să am o comunicare la nivel tehnic, să încercăm să găsim numitorul comun pe aceste legi, nu am o problemă să îmi fac popularitate, nu ăsta e scopul. De la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie, am estompat, am anulat aproape ieșirile publice. Nu am mai fost nici pe la interviuri, m-am axat mai mult pe partea tehnică."
Europa Liberă: V-ați pliat pe mesajul că trebuie să comunicați mai puțin?
Stelian Ion: Da. Am încercat să mă pliez pe această doleanță pe care am resimțit-o.
Europa Liberă: În ultimii ani, societatea civilă a remarcat totuși că activitatea DNA a încetinit ritmul, iar marile dosare de corupție au dispărut. Ca ministru al Justiției, ați avut același sentiment?
Stelian Ion: Există o parte văzută și alta nevăzută a activității DNA. Faptul că nu sunt foarte mult ieșirile publice este una, faptul că nu se intervine cu camere de luat vederi la fiecare act procesual realizat în unele dosare este una și activitatea reală este cu totul altceva.
„LA DNA nu se fac dosare peste noapte pocnind din degete"
Europa Liberă: Ați simțit că marii pești sunt prinși?
Stelian Ion: Am văzut eforturi importante la DNA, poate mi-aș fi dorit mai mult să vedem rezultate mult mai spectaculoase, dar lucrurile nu se întâmplă pocnind din degete și dând ordine: haideți acum, facem peste noapte dosare. Nu așa se fac lucrurile. Trebuie făcute atent, dosarele trebuie temeinic instrumentate, astfel încât să nu te trezești cu achitări.
Se vorbește despre rata mare de achitări de la DNA. În principal, ea este cauzată de unele decizii ale CCR și de modificări legislative. În rest, rata de achitare la DNA nu este mai mare la DNA decât la alte parchete. Ce am văzut a fost o continuare a atacurilor împotriva DNA-ului. Cei care atacau cei cel mai vehement DNA-ul sunt în poziții cheie în justiție. Ați văzut cu toții cum Comisia Juridică din Camera Deputaților este condusă de o persoană care a avut poziții dure, vehemente la adresa activității DNA în ultimii ani și care susține înființarea și activitatea SIIJ.
Europa Liberă: Cine a tras frâna de mână în lupta anticorupție?
Stelian Ion: În condiții de pandemie, DNA și DIICOT au reușit să mențină un tempo acceptabil, din punctul meu de vedere, poate nu spectaculos. În orice caz, ne-am dori mult mai mult de la lupta anticorupție. De aceea, și noua strategie de luptă anticorupție va trebui implementată, nu doar să rămână pe hârtie, pentru că fosta Strategie nu a fost implementată decât în proporții destul de mică. Noua strategie ar trebui implementată cel puțin în proporție de 70% până în 2025.
Europa Liberă: Ce aduce cu adevărat nou Strategie 2021 – 2025?
Stelian Ion: Lupta anticorupție nu presupune doar activitatea DNA. De lupta anticorupție este și această activitate de încurajare a sesizărilor făcute de cetățeni, acea lege a avertizorilor de integritate. Este foarte important ca procurorii să fie sesizați, iar cei care fac sesizările să aibă o protecție din partea legii.
Să nu fie dați afară, să nu exercite presiuni asupra lor ulterior. E o strategie care vizează mai multe ministere și mai multe domenii ale vieții sociale, nu este vorba doar despre activitatea DNA. Este o parte de prevenție foarte importantă în această strategie. Combaterea infracțiunilor de mediu, dar și criminalitate organizată pe parte de mediu. Această componentă se regăsește în ambele strategii.
„Nu regret nimic"
Europa Liberă: Ați fost demis pentru că ați refuzat să dați un aviz pentru PNDL 3 sau Anghel Saligny. Acțiunea dumneavoastră a dus la un șir de evenimente politice care s-au finalizat cu ieșirea USR de la guvernare și intrarea PSD la guvernare. Dacă ați fi știut că acesta este deznodământul, ați fi luat aceeași decizie?
Stelian Ion: Cu siguranță. Nu regret în niciun fel. Nu am făcut decât să respect legea, jurământul pe care l-am făcut în momentul în care am devenit ministru. Nu poți să impui cu pistolul la tâmplă, metaforic vorbind, unui ministru să dea un aviz la minut cât timp toată documentația, celelalte avize de la celelalte ministere nu erau gata.
Ca dovadă, imediat după demiterea mea a fost dat avizul la Ministerul Finanțelor. Toată documentația care trebuia să se regăsească pe masa mea în momentul în care curgea termenul de patru zile în care eu puteam studia acel aviz, îl puteam da mai repede, pozitiv sau negativ, așa cum arătau lucrurile atunci l-aș fi dat negativ pentru că nu puteam să îmi asum răspunderea. Colegii de la avizare aveau argumente foarte serioase pentru un aviz negativ.
Europa Liberă: S-a încercat atunci un compromis: desființarea SIIJ pentru acest aviz pentru PNDL 3?
Stelian Ion: Au fost lucruri diferite, noi întotdeauna am încercat să forțăm, să grăbim desființarea SIIJ.
Europa Liberă: Și ați jucat această carte cu PNDL 3?
Stelian Ion: Nu era un troc pe care îl făceam. Erau discuții care se purtau în paralel și am spus: trebuie să desființăm SIIJ. Avem această obligație să facem ce am promis.
Dacă ar fi să dau timpul înapoi, pas cu pas, am făcut ce era corect de făcut. Se spunea: voi, USR, ați preferat să protejați un ministru, să-l protejați pe Stelian Ion și v-ați făcut toți scut pentru el și iată ce s-a întâmplat, a ajuns PSD la guvernare. Realitatea este că niciun moment PNL nu a venit să discute, să pună această condiție: domnilor, nu putem să ne înțelegem cu un ministru. Avem, nu avem dreptate, nu avem comunicare bună. Sau să găsească alte motive. Punem condiția asta: să nu mai fie ministru nu știu care, dar să facem asta, să facem un calendar cu reformele și mergem mai departe. Ei nu au venit niciodată.
Europa Liberă: Erați dispus să vă retrageți din fruntea ministerului Justiției?
Stelian Ion: Dacă se punea condiția asta imperativ din partea unui partener, evident că nu țineam morțiș să fiu eu ministru. Important era să realizăm reformele, aveam oameni care puteau duce mai departe activitatea. Nu era vorba o ambiție personală de a fi ministru. Nu mi-am dorit să fiu ministru în 2020, a fost o propunere, am fost onorat și am acceptat. Știam ce am de făcut și liniile pe care să le urmez pentru a elimina MCV.
Europa Liberă: Dacă ați văzut că aveți o altă viziune decât Klaus Iohannis, în acele momente nu v-ați gândit că urmează să fiți remaniat? Nu ați simțit că ați pierdut sprijinul președintelui?
Stelian Ion: Am simțit că este o problemă și am încercat să o remediez.
Europa Liberă: Dar nu ați pus această variantă pe masă: eu mă retrag.
Stelian Ion: Dar nu eram eu problema: Stelian Ion. Problema era de viziune a USR și a președintelui. Noi am stabilit în programul de guvernare niște obiective și dacă președintele venea și spunea: nu pot să lucrez cu omul acesta, efectiv nu pot să lucrez, nu înțeleg ce zice, nu îl suport, o chestie chiar subiectivă, înțelegeam, e președintele. Dar nu asta a fost problema. Problema a fost de viziune. Dacă plecam eu, venea alt ministru de la USR și promova aceleași idei pentru că erau ideile stabilite împreună: desființarea SIIJ cu refacerea competențelor DNA, nu cum vor să facă acum sub altă denumire și la altă adresă. Genul ăsta de abordare, ne facem că realizăm reforme, dar în realitate nu facem decât un facelift la legi, le schimbăm pe ici pe colo, dar le lăsăm în părțile esențiale cum erau înainte. Asta a fost diferența majoră de viziune.
Europa Liberă: Vă mențineți opinia că declanșarea procedurii de numire a procurorilor șefi a dus la debarcarea dvs din funcție?
Stelian Ion: Cred că a avut un rol foarte important. Nu poate să îmi schimbe opinia nimeni, președintele nici măcar nu a negat lucrul acesta. Președintele, potrivit legii în vigoare, și potrivit propunerii de modificare a legilor justiției, avea posibilitatea să refuze, dacă nu i-ar fi convenit o anumită propunere. În mod normal trebuia să avem un dialog și poate realizam un consens, să existe un aviz favorabil din partea Secției pentru procurori și să existe și o formulă agreată de președinte.
În momentul în care am încercat, de pe la sfârșitul lunii martie, să am un dialog cu președintele Iohannis pe această temă nu am primit niciun răspuns. Și au trecut lunile. Și DIICOT era în continuare fără conducere, acum vine ministrul Predoiu și spune cu patimă că trebuie să facem ceva cu privire la criminalitatea organizată. Păi sigur că trebuie să facem și faptul că s-a vulnerabilizat această instituție prin impunerea unor variante care s-au dovedit falimentare, fostul procuror șef și-a dat demisia. Exista un aviz negativ de care nu s-a ținut cont din partea Secției pentru procurori, toate lucrurile acestea nu au întărit DIICOT și lupta împotriva criminalității organizate.
Europa Liberă: Avem orașe și orășele în România dominate sau sufocate de infractori.
Stelian Ion: Păi, atunci, cum mai puteam eu să aștept să nu mai declanșez procedura de numire a procurorilor de rang înalt, mai ales a procurorului șef DIICOT, care nu are acum destul instrumente, este procuror adjunct interimar care nu are nici consilieri, nu are instrumentele necesare pentru a conduce cu toată forța instituția, care este atât de mare și de importantă. Nu puteam să accept să se amâne iar.
Lipsa răspunsului din partea președintelui a fost pentru mine o mare dezamăgire. Așteptam să mi se spună: nu, mai așteaptă, sau dă drumul la aceste selecții. În final, președintele era cel care numea efectiv. Și un răspuns în urma mesajelor pe care le-am trimis și în scris trebuia să vină. Dacă am văzut că nu se întâmplă nimic, eu aveam această responsabilitate și această greutate pe umeri a declanșării procedurii, nu președintele, mi-am asumat această răspundere. Dacă am deranjat sau nu, ce părere a avut președintele că voi veni cu nu știu ce propuneri, astea erau speculații.
Președintele a greșit profund. Puteam găsi o formulă pentru că erau candidați foarte buni, sper că se vor înscrie mulți candidați foarte buni la următoarea selecție. Puteam găsi o formulă să fie mulțumit și domnul președinte și noi să fim împăcați, astfel încât să continuăm activitatea.
„Klaus Iohannis a dictat plecarea mea din Guvern”
Europa Liberă: Din ce spuneți, ați rămas cu această convingere că președintele Klaus Iohannis a fost cel care a dictat plecarea dumneavoastră din guern?
Stelian Ion: Aici e 100%. Florin Cîțu, în toată perioada, nu a fost interesat de partea de justiție. Știa că mă pricep, că am o viziune corectă și a avut încredere în primele luni. Când au apărut poticnelile acelea de s-a opus UDMR și o parte din PNL, când a început să primească telefoane cu nu e bine așa cu desființarea SIIJ, vă cam grăbiți, de ce a sesizat Comisia de la Veneția...
Europa Liberă: Telefoane primite de la Palatul Cotroceni?
Stelian Ion: Unele nemulțumiri au fost exprimate și de către domnul președinte. Din momentul acela, da, au început să fie mai multe probleme.
Europa Liberă: Nu i-ați spus niciodată: Florin, hai să discutăm?
Stelian Ion: Bineînțeles că am vorbit. A rămas că mergem amândoi și vorbim cu președintele. Și n-am mai mers. Eu eram disponibil la orice oră.
Europa Liberă: Există percepția că sistemul judiciar este împărțit în tabere, în două tabere cel puțin. Cât ați fost ministru, cum ați simțit aceste tabere din sistemul judiciar?
Stelian Ion: Le-am simțit că există, dar am simțit că este o zona pro-europeană deschisă reformelor și o zonă mai refractară. Mi s-a reproșat că de ce discuți cu X, cu Y, te-ai înconjurat de unii care îți suflă nu știu ce lucruri la ureche. Faptul că eu aveam o legătură instituțională corectă, am avut dezbateri cu toate asociațiile magistraților.
Faptul că mergeam pe linia pro-europeană de reformă a fost un reproș la adresa mea. Faptul că aveam participări la Secția pentru procurori, era obligația mea legală, și în relațiile instituționale ai anumite discuții, s-a creat percepția asta că domnule, te-ai înconjurat de procurori, vorbești numai cu procurorii, nu și cu judecătorii. Total fals. Eu am avut și consilier judecător foarte bun, specialist de excepție, am fost în permanență în legătură cu judecătorii. Am vorbit foarte mult și am avut multe întâlniri și cu președinta Înaltei Curți.
Europa Liberă: Reclamați o problemă de comunicare sau de abordare în această relație?
Stelian Ion: Cred că au avut și domnul președinte, dar mai ales consilierii care i-au șoptit la ureche tot felul de chestiuni și mai ales, poate, unii parlamentari care sunt apropiați de domnul președinte, i-au șoptit tot felul de lucruri la ureche. Că nu este bine, că se întâlnește Stelian Ion cu nu știu cine, că uite ce face șamd și încet încet și-a creat o impresie greșită. Asta dincolo de chestiunile de viziune despre care am vorbit.
Europa Liberă: Ați fost privit cu neîncredere.
Stelian Ion: Păi, a fost o neîncredere creată pas cu pas, întreținută și până la urmă s-a ajuns la revocare. Revocarea unui ministru nu trebuie să ducă la ruperea unei Coaliții, ăsta nu a fost motivul ruperii Coaliției. A fost un pretext. Dincolo de revocarea aceasta, intempestivă, erau și alții vizați. Și despre alții se spunea că sunt câini și cu ei nu putem vorbi, nu putem cădea la pace cu ei. A mai fost ordinea de zi a PNDL când nu fusese discutat în Coaliție, care a fost încălcat sistematic. Prevedea ca ordinea de zi a ședințelor de guvern să fie agreată cu vicepremierii.
Europa Liberă: Când USR a luat decizia să iasă de la guvernare, v-ați gândit că o să ajungeți în Opoziție și PSD la guvernare?
Stelian Ion: Orice era posibil, nu am plecat de la premisa asta. Eram aproape convinși că se va reveni la discuții și că vom ajunge la o formulă de refacere a Coaliției. Nu asta ne-am dorit. După ieșirea de la guvernare, după moțiunea de cenzură, după ce am văzut că Florin Cîțu efectiv e depășit de situație și nu poate conduce, se schimba premierului, se schimbau câțiva miniștri.
Europa Liberă: Nu ați luat în calcul ostilitatea președintelui Klaus Iohannis la adresa USR?
Stelian Ion: Aici e problema majoră. Din momentul declanșării acestei crize guvernamentale, la fiecare ieșire publică pe care a avut domnul președinte nu a avut nicio ezitare și niciun moment în care să nu atace USR. De fiecare dată a atacat USR-ul într-o manieră până să ne facă crizatori.
Europa Liberă: Conducerea USR a evitat să răspundă acestor atacuri venite din partea președintelui. Ați fost printre puținii care ați avut un limbaj dur la adresa președintelui Iohannis și spuneați anumite lucruri pe un ton mai contondent. Dan Barna și Dacian Cioloș au evitat să intre într-un conflict cu președintele Iohannis. Au greșit ei atunci?
Stelian Ion: Nu cred că au greșit, erau co-președinți. Trebuia să păstreze poate un anumit ton și lucrurile acestea nu ar fi ajutat. Eu am spus ce aveam de spus pentru că erau lucruri neclare. Vedeam că președintele iese și atacă USR, nu puteam sta cu mâinile în sân.
„Șeful CSM este o dezamăgire totală"
Europa Liberă: Când erați ministru ați primit critici și din partea președintelui CSM, că ați trimis la CSM legile justiției fără avizele necesare. Cum v-ați simțit în relația cu CSM-ul?
Stelian Ion: Ca șoarecele cu pisica. CSM-ul, inclusiv domnul Mateescu care și-a schimbat, spre dezamăgirea mea și a multora din sistemul judiciar, atitudinea după ce a devenit președintele CSM. Dacă în perioada 2016 – 2018 avea o anumită atitudine pro-reformă, critică la modificările aduse legilor justiției, ulterior parcă s-a metamorfozat. Acum văd că mai mult stă pe Facebook, citește și face sesizări la Inspecția Judiciară având o relație de simbioză cu domnul Netejoru, care a fost numit politic.
Europa Liberă: Este o dezamăgire pentru dumneavoastră?
Stelian Ion: O dezamăgire totală. Văd că se leagă de tot felul de chichițe și asta am simțit că s-a întâmplat în mandatul pe care l-am avut. În loc să vină cu niște propuneri constructive, legile justiției erau puse în dezbatere, în consultare publică din septembrie 2020. Le pusese domnul ministru Cătălin Predoiu. Când am venit la minister, am propus anumite ajustări, pe partea de numire a procurorilor și altele. Niște măsuri esențiale pentru reformă.
În toată această perioadă, șase luni de zile, CSM, secția pentru judecători, pentru că secția pentru procurori ne-a trimis anumite propuneri, nu ne-a spus nici ce le place, nici ce nu le place la aceste legi, nu au avut o atitudine constructivă. Chestiunea asta s-a reflectat și în ultimul raport MCV, s-a văzut că secția pentru judecători.
Europa Liberă: Dacă privim la o imagine de ansamblu este încă un front. Nu ați găsit o posibilă comunicare cu CSM, cu președintele, nici cu fosta Coaliția. Problema este una de viziune, de comunicare sau în persoana ministrului Stelian Ion?
Stelian Ion: Aș spune că este una de viziune. Dacă vrei să reformezi CSM-ul, să fie alegeri acum, ce anticipez eu este că o să fie un blocaj, să se repete ce s-a întâmplat la Inspecția Judiciară, să mai fie interimar președintele interimar. Sper să nu am dreptate. Eventual să se modifice legea pentru a permite o anumită candidatură și nominalizare, vom vedea.
Europa Liberă: Ați scris pe Facebook că prezența președintelui la CSM a fost decuplată de momentul alegerii. Care e pronosticul dumneavoastră în legătură cu alegerile din CSM?
Stelian Ion: Pronosticul meu este că nu, nu o să fie ales un nou președinte. Dacă vrei să reformezi CSM-ul, te aștepți ca CSM-ul să aplaude lucrul acesta. Dacă spui că vrei să se modifice modalitatea de numire, prin care au fost numiți actualii membri, te aștepți să aplaude. Mereu când vrei să faci anumite reforme, instituțiile vizate opun o anumită rezistență.
Avizele CSM-ului pe proiectele de lege sunt consultative. Avizele pe numire sunt și ele consultative, eu propuneam în acord cu GRECO și ce sugera Comisia Europeană să fie conforme, dar fără să știrbească posibilitatea președintelui de a refuza anumite numiri. Mă aștept la o anumită opoziție din partea sistemului judiciar, care nu vrea anumite schimbări. Asta nu înseamnă că te oprești și că renunți la aceste schimbări. Eram dispus că poate ce ne dorim noi este prea mult pentru etapa actuală de dezvoltare și acceptabilitate pentru ceilalți.
Am căutat în toată perioada verii formulele care să facă în așa fel încât reformele să fie făcute poate nu în variantă maximală, dar într-o variantă acceptabilă. Din păcate, colegii din coaliție au avut alt program, ba aveau de dus copiii nu știu unde, ba unul invoca nu știu ce motiv, nu s-au prezentat în convocările pe care le făceam în acel grup de lucru.
Europa Liberă: La un moment dat ați povestit că ați fost lăsat singur pe un grup online de colegii din Coaliție?
Stelian Ion: Despre asta vorbim. Dacă vrem să rezolvăm o problemă, nu ne întâlnim? Era vară, fiecare și-a luat câte o săptămână, două de vacanță. Înțelegeam și asta. Dar în toată vara nu s-a găsit o zi în care să vină și colegii să stăm de vorbă pe SIIJ. Mi s-a părut că nu se dorește. Se dorește să mi se pună piedică. Nu știu dacă era o chestiune de genul: domnule, să nu aibă USR la panoplie că a reformat legile justiției. Trebuie să îi încetinim, să îi oprim. Sau dacă era un plan dinainte stabilit să se creeze în mod artificial care să ducă în final la ce am văzut acum la refacerea USL.
Domnul președinte Iohannis este foarte confortabil cu această variantă și o confirmare pentru mine că a fost și un plan, chiar dacă nu principal, a fost că în toată perioada de criză nu ne-a chemat niciodată în mod constructiv să găsim o formulă astfel încât să refacem Coaliția, ba mai mult, cu fiecare apariție publică a turnat gaz pe foc aruncând cuvinte grele.
Europa Liberă: Ce v-ați reproșa dumneavoastră?
Stelian Ion: M-am tot gândit la lucrul acesta. Poate că ar fi trebuit să comunic mai mult din martie când am încetat să mai comunic. Trebuia să continui să comunic public, mai mult, mai des, să explic oamenilor despre ce este vorba, ce propunem în aceste legi în aceste legi ale justiției, care sunt diferențele de opinie.
În privința unei forțări în relația cu președintele mai mult decât solicit să discutăm și să fac ce am făcut nu știu ce aș fi putut face. Nu văd o altă abordare pentru că efectiv am încercat și alte variante de text și alte propuneri legislative. Pe SIIJ venisem cu puțin înainte să fiu revocat din funcție venisem cu o altă soluție privind refacerea competenței DNA, desființarea SIIJ, dar cu o formă de garanție în plus, care inițial a fost acceptată. Ținta nu am fost eu, eu am fost o țintă indirectă, dacă ar fi fost un alt ministru de la USR în locul meu cred că ar fi avut același tratament.
„A existat un plan pentru scoaterea USR de la guvernare”
Europa Liberă: Ținta a fost scoaterea USR de la guvernare?
Stelian Ion: Într-un plan secund în care cu USR nu te înțelegi, nu poți face aceleași compromisuri, nu poți face aceleași combinații de distribuire discreționară a banului public, da, cred că a fost. Planul principal a fost hai să încercăm cu USR-ul, dacă se dau pe brazdă bine, dacă încep să facă compromisuri și dacă vor accepta să fie a cincea roată la căruță, iar dacă nu avem varianta cealaltă, foarte bună, cu PSD, ne-am mai înțeles, sunt oameni cu care lucrăm relativ similar, le împărțim banii primarilor din pix. Vin banii cu nemiluita din PNRR, avem și fondurile europene, avem și PNDL, cu cine să împărțim banii aceștia?
Îți mai recomandăm Iohannis: Era nevoie de un guvern cu largă majoritate în ParlamentEuropa Liberă: USR se află de două – trei luni în Opoziție. Sunteți mulțumit de cum se aude vocea USR ca partid de Opoziție?
Stelian Ion: Este o perioadă de recalibrare. Urmează o perioadă de evaluare, de recalibrare a tonului și mijloacelor de a face opoziție și urmează o perioadă în care va trebui să accelerăm foarte mult.
Europa Liberă: Pentru că ați scăzut în sondaje?
Stelian Ion: Am remarcat, dar nu știu cât de reale sunt acele sondaje. Eu am mai văzut manipulări cu sondaje și mai ales în campanie electorală a fost clar pentru mine cum se fac sondajele, cine are interesul să le ducă într-un anumit fel și să creeze anumite percepții.
Europa Liberă: USR nu are propriile sondaje?
Stelian Ion: Am comandat și în perioada următoare vom avea aceste date.
Europa Liberă: Ar trebui să vă îngrijoreze dacă dumneavoastră sunteți la 11%.
Stelian Ion: Ar trebui să ne îngrijoreze, este o preocupare permanentă asta. Până la urmă lupți pentru principiile în care crezi. Dacă ceea ce faci te duce la 11%, asta nu înseamnă că trebuie să îți abandonezi acele principii, poate trebuie să abordezi și să folosești alt ton sau să diversifici temele.
Europa Liberă: Care sunt marile teme care puteți spune că aparțin USR și diferențiază partidul de alte formațiuni?
Stelian Ion: Este pe partea de justiție, tema rămâne pentru USR. Nu le văd pe celelalte partide, chiar AUR critica DNA într-un fel care îmi amintea de ce spuneau pesediștii în epoca Dragnea.
Europa Liberă: Dar PNL va spune că susține aceleași principii.
Stelian Ion: Vor spune, dar nu se întâmplă, am văzut cu toții că sunt doar vorbe, nu și fapte. Pe parte de educație, pe parte de sănătate avem colegi cu poziționări foarte clare.
Europa Liberă: Nu a rămas USR cu o problemă tocmai pentru că având miniștri la Sănătate, nu a avut USR și un cuvânt o campania de vaccinare și a acceptat.
Stelian Ion: Într-o Coaliție ești pus uneori în situația de a accepta și unele lucruri de genul acesta. Nu ne-a convenit. Au avut poziționări dure și tranșante colegii mei la momentul acela, dar ce era de făcut? Să rupem Coaliția? Și-a asumat Florin Cîțu campania pe persoană fizică, am văzut unde s-a ajuns, din păcate.
Am fost avocatul lui Radu Mazăre, activitatea mea s-a văzut în Parlament
Europa Liberă: Vă citez din Cristian Preda: e problematic faptul că Dacian Cioloș opune respectiva numire, se referă la numirea doamnei Vicol la Comisia Juridică, susținerii USR pentru Stelian Ion, de vreme ce acesta s-a făcut cunoscut, la rândul său, ca avocat al lui Radu Mazăre.
Stelian Ion: Extraordinar. Cum m-am făcut cunoscut ca avocat al lui Radu Mazăre? Domnul Preda, dacă îmi amintesc, era apropiat de zona PDL, de doamna Udrea, era un susținător fervent al Elenei Udrea.
Europa Liberă: Dar discuția despre Stelian Ion, avocatul lui Radu Mazăre?
Stelian Ion: E o prostie. E o prostie factual neadevărată.
Europa Liberă: Ați fost avocatul lui Radu Mazăre?
Stelian Ion: Am explicat că în perioada 2006 – 2007, fosta mea mea maestră a fost angajată de Radu Mazăre, iar eu aveam un contract de colaborare cu dumneaei. În felul acesta, prin ricoșeu, nu a venit Radu Mazăre, că nu mă cunoștea, am intrat în trei dosare civile alături de maestra mea de la acea vreme în aceste dosare.
Cu adevărat trebuie să faci distincția între rolul avocatului și clienți. Problema în speță era apropierea și familiaritatea doamnei deputat de zona această interlopă. Avea o anumită apropiere. Eu nu am avut apropieri nici de Radu Mazăre, nici de alte zone, nu sunt nici prieten cu ei, nu am avut nici apropieri nepotrivite cu ei, pe când în cealaltă parte se pare că există o apropiere mult mai mare. Când cineva ți se adresează într-un anumit fel, client sau nu, și acel om este unul din zona neagră, lucrul dă mult de gândit. Poate ai o apropiere, poate de subordonare, poate de prietenie, asta e problemă.
Europa Liberă: Se poate face o diferențiere între avocatul Stelian Ion care l-a reprezentat pe Radu Mazăre și doamna Vicol care a reprezentat alți clienți, chiar din zona interlopă?
Stelian Ion: Publicul nu poate să fie păcălit. Văd ce a făcut Stelian Ion ca deputat după ce a depus un jurământ, pentru ce am luptat între 2016 – 2018 și văd pe partea cealaltă lupta împotriva DNA, lupta pentru menținerea SIIJ. Lucrurile acestea sunt evidente, dincolo de ce clienți a avut fiecare.
Europa Liberă: Dacă vă uitați la 2021, puteți identifica trei greșeli făcute de USR la guvernare?
Stelian Ion: Poate o greșeală a fost în momentul în care am încheiat Coaliția, poate în acel acord trebuia să stabilim și calendarul de reforme foarte precis. Ulterior, ne-am dat seama că nu este cu date și că putem să fim pasați pentru a se trage de timp. Lipsa calendarului este o greșeală. Cred că ne-am înșelat în privința domnului Cîțu în momentul în care am crezut că fiind mai tânăr, având un discurs mai reformator, ne-am păcălit foarte mulți.
S-a arătat mai degrabă vechiul politician Ludovic Orban, dar din punctul de vedere al decenței și opiniei publice, a viziunii asupra ce înseamnă o Coaliție de dreapta, ce înseamnă coalizarea forțelor de dreapta, se pare că era mult superior domnul Orban. A treia greșeală nu știu să vă zic.
Europa Liberă: Dacă USR nu își schimbă strategia, nu riscă să se afle în Opoziție și după 2024?
Stelian Ion: Strategia o vom face în funcție de ce am spus mai devreme. Lumea trebuie să identifice USR cu câteva domenii. În perioada trecută ne-am făcut cunoscuți cu lupta pentru justiție. Cătălin Drulă a avut o prestație foarte bună pe transporturi. Cristian Ghinea a pus bornele acestor reforme, fără reforme nu se obțin banii. Ce a făcut Cristian Ghinea a fost ceva revoluționar, poate nu se vede. Pentru că a luptat pentru acele reforme, va fi un motor pentru a se face, chiar dacă nu vor cei din PSD și PNL. Pe aceste motoare eficiente vom merge înainte în perioada următoare. Sper să nu fim în Opoziție și după 2024.
Europa Liberă: Pe cine vedeți candidat la prezidențiale în 2024: Cătălin Drulă sau Dacian Cioloș?
Stelian Ion: Asta va decide partidul. Nu e așa simplu. Amândoi ar putea fi buni candidați. Amândoi au atuuri importante. E bine că avem mai mulți candidați, este și Dan Barna, are notorietate. Sunt mai multe variante, asta e important. Dacian Cioloș are experiență importantă, are abilități dovedite, are credibilitate. Fiecare variantă ar fi foarte bună și Cătălin Drulă are calități.
Your browser doesn’t support HTML5
K. Iohannis este o dezamăgire profundă, nu văd o mare deosebire între el și Viorica Dăncilă
Europa Liberă: Klaus Iohannis sau Traian Băsescu?
Stelian Ion: Mai degrabă Traian Băsescu în epoca bună a lui. Măcar în epoca aia s-au pus bazele luptei anticorupție. Klaus Iohannis este o dezamăgire profundă.
Europa Liberă: L-ați votat în 2014 și 2019?
Stelian Ion: L-am votat, da. Cu atât mai mult este o dezamăgire, ca votant. L-am votat în turul doi în 2019, până la urmă cu ce ne-am ales. Cu o variantă asemănătoare, doar că e vorba de o diferență de prestanță și sex.
Europa Liberă: Nu vedeți mari deosebiri între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă?
Stelian Ion: Ca reforme, nu. Cred că dacă era Viorica Dăncilă eram tot prin zona asta.
Europa Liberă: Dacă ați avea următorul scenariu în 2024: Opoziție sau guvernare cu PSD, ce ați alege?
Stelian Ion: Guvernare cu PSD? Nu văd să facem guvernare cu PSD. Mai degrabă opoziție.
Europa Liberă: Chiș sau Baltag?
Stelian Ion: Din punctul meu de vedere, o alegere bună de reformare a CSM și un semnal bun pentru sistemul judiciar ar fi Andreea Chiș. Părerea mea.
Europa Liberă: Cum vedeți cazul Cristian Dide?
Stelian Ion: Nu vreau să comentez cazuri, chiar dacă am personal semne de întrebare și nelămuriri, cazuri care sunt în anchetă și plină desfășurare. Dincolo de propunerea unor procurori, a existat și o decizie a instanței de judecată. Sper să se facă lumină și sper să aibă o soluție corectă, rapidă, Cristian Dide.
Europa Liberă: Ați susține legalizarea marijuanei?
Stelian Ion: Personal, nu. Poate în cazuri medicinale. Deși există o discuție în spațiul public, eu personal nu sunt pentru o asemenea măsură. Am văzut victime ale acestei deprinderi și nu au fost dintre cele mai fericite, chiar mi-au povestit cum creează dependență și îți strică viața. Deși pare că nu e foarte nocivă cum este alte substanțe.
Impozitarea Bisericii
Europa Liberă: Ați susține impozitarea Bisericii?
Stelian Ion: „Poate că nu e o idee rea. Biserica e o parte a societății noastre, realizează venituri importante, poate fi o idee. Poate ar trebui să vorbim, politicienii se feresc. Nu văd un capăt de țară în treaba aceasta, trebuie vorbit și cu Patriarhia și cu înalții prelați. Dacă se discută, se aduc argumente, poate sunt și de acord. Politica de impozitare o stabilește statul român, nu o stabilește Biserica. Nu sunt stat în stat. Nu ar trebui să fie stat în stat.
Mă îngrijorează unele luări de poziție, am văzut la Constanța, mai ales în chestiunea pandemiei, se comportă ca și cum ar fi stat în stat. Nu, fiecare dintre noi, că suntem credincioși sau nu, că mergem sau nu la biserică, că suntem preoți sau nu, trebuie să respectăm legile acestei țări. Lucrul acesta este foarte clar.
Your browser doesn’t support HTML5
Legalizarea prostituției
Pe partea de trafic de persoane, cred că va trebui la un moment dat să avem o discuție dacă nu ar trebui reglementată în România prostituția. Se trafică mult, e multă ipocrizie pe domeniul acesta și nu o să dispară, din păcate. De mii de ani nu a dispărut. E o zonă neagră, pe care dacă nu ai cât de cât control există victime foarte multe, din păcate. Asta vedem acum. Nu este o părere clar conturată, dar mai degrabă trebuie să începem o discuție despre acest lucru.
Europa Liberă: V-ați asuma un asemenea proiect?
Stelian Ion: Da. Încă nu a avut loc în societate această dezbatere. Trebuie să aibă loc, la un moment. Repet, sunt foarte mult victime care cad pradă traficului de persoane, iar acest trafic de persoane este în strânsă legătură cu activitatea de prostituție. Asta nu înseamnă că legalizăm păcatul, iar o dăm în zona cealaltă, în mistică. Protejăm anumiți semeni ai noștri să nu cadă pradă acestor infracțiuni de trafic de persoane și de exploatare. E o discuție, e o temă care cel puțin trebuie discutată foarte sincer.
Traficul de persoane este o problemă foarte mare. La DIICOT, în perioada când am fost ministru, am reușit să creăm o secție specială care să se ocupe de problema traficului de persoane.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: În România avem sentințe într-un dosar când toți au scăpat, iar în Marea Britanie alții au fost condamnați.
Stelian Ion: Da, s-a lungit atât de mult procesul până s-au prescris.
Europa Liberă: Lângă București vedem cum ar deșeuri toxice și nimeni nu le vede.
Stelian Ion: Le vedem, Octavian Berceanu a pus reflectorul pe ele. Acum se pare că s-au domolit lucrurile după ce nu a mai fost șef la Garda de Mediu. Vedem că circulă mașinile cu bușteni într-o veselie, mai ales când plouă și pe timp de noapte. Aveam în lucru la ministerul Justiției partea de DNA al pădurilor. Trebuia schimbată competența DNA, aveam o colaborare pe partea legislativă și în octombrie am fi reușit să ajungem la liman. Nu a mai fost să fie. Acum vreau să văd care e abordarea ministrului Predoiu.
Nu merge doar să spunem că avem o rețea interconectată și procurori specializați. USR a spus că această hidră cu mai multe capete ar trebui apucată de partea de corupție. Este și o parte de criminalitate organizată în această mafie a buștenilor, a lemnului. Partea de corupție este foarte importantă. DNA este interesată.
Europa Liberă: Am văzut activiști de mediu bătuți, reporteri bătuți și puține măsuri concrete identificate din partea autorităților.
Stelian Ion: Ar trebui stabilite obiective clare. Strategia anticorupție și cea împotriva criminalității organizate fac referire la aceste infracțiuni de mediu, dar conducătorii acestor unități trebuie să stabilească niște obiective clare, matematic, avem de soluționat nu știu câte dosare, să le urmărim, să urmărească sistematic această chestiune. Aceste lucruri să țină de evaluarea procurorilor.
Europa Liberă: După 30 de ani, aceste probleme nu trebuiau rezolvate?
Stelian Ion: Bineînțeles că trebuiau rezolvate. Multă vreme, a avut așteptarea ca în opt luni cât a fost USR la guvernare să fie rezolvate toate aceste probleme. Mi-ar fi plăcut să se întâmple așa. Unii pași importanți și unele borne au fost puse.
Nu poți rezolva, realist vorbind, ce s-a stricat în 30 de ani. Nu e o scuză, dar trebui să fim realiști totuși. Haide să vedem bornele pe care le-am pus în PNRR, în ce a făcut Cătălin Drulă. Mie mi s-a reproșat că forțez prea mult, că imprim o viteză prea mare, să vedem ce abordarea au noii miniștri."
Îți mai recomandăm 2021, un an pierdut pentru reformele din Justiție