Patru luni până la prezidențialele din SUA. Kamala Harris: Voi face tot ce stă în putere mea. O va accepta Partidul Democrat? Ce urmează?

Joe Biden (dreapta) o susține pe vicepreședinta sa, Kamala Harris, pentru a-l înlocui drept candidat la președinția SUA din partea Partidului Democrat.

Anunțul retragerii lui Joe Biden din cursa pentru președinția SUA este un moment rar în politica americană. Partidul Democrat trebuie să găsească rapid un nou candidat. Faptul că Joe Biden și-a anunțat susținerea pentru vicepreședinta sa, Kamala Harris, o face nu candidat, ci doar favorită la candidatură.

Congresul Partidului Democrat (Democrat Convention), la care Joe Biden urma să fie nominalizat oficial drept candidat la președinția SUA este programată pentru 19 – 22 august.

Anunțul retragerii lui Joe Biden din competiție dă partidului o lună pentru a lămuri cum va fi decis și cine va fi noul contracandidat al lui Donald Trump.

Kamala Harris pleacă cu prima șansă - în mai puțin de o zi a obținut deja sprijinul mai multor lideri ai partidului și, potrivit The Guardian, donațiile electorale ar fi de zeci de milioane de dolari după ce Joe Biden s-a retras.

Îți mai recomandăm Joe Biden se retrage din cursa pentru președinția Statelor Unite și anunță că o susține pe Kamala Harris

Procesul prelungit al nominalizării se încheiase deja. Joe Biden avea suficienți delegați pentru a fi, fără nicio emoție, cel desemnat pentru a fi candidat în noiembrie, împotriva lui Donald Trump, candidatul Partidului Republican, pe care Biden l-a învins în 2020.

Vârsta înaintată și prestația slabă la dezbaterea dintre cei doi din iunie, precum și o serie de gafe la reuniuni publice, au amplificat îngrijorări mai vechi legate de capacitatea lui Biden de a mai conduce țara pentru încă patru ani și, în consecință, de a mai obține voturile necesare unei victorii.

Ce urmează

Potrivit AP, în actualele condiții, Convenția Democrată din august se transformă dintr-un spectacol grandios al nominalizării lui Biden, în locul unde 4.700 de delegați democrați trebuie să îi desemneze succesorul.

Îți mai recomandăm Mesajul lui Joe Biden. Text integral. Președintele se retrage din cursa pentru un nou mandat

Procedura nu este clară, așa cum nu e clar ce se va întâmpla cu finanțarea campaniei, un punct esențial în procesul politic american.

Din cei 4.700 de delegați, 3.896 erau deja, în urma alegerilor preliminare din fiecare stat, delegați care urmau să îl voteze pe Joe Biden. Cu siguranță faptul că acesta o numește pe Kamala Harris drept cea care ar trebui să devină candidat va conta pentru mulți, dar nu pentru toți delegații.

Harris a transmis pe platforma X (fostă Twitter) că e onorată de susținerea pe care i-o acordă Joe Biden și că va face tot ce stă în puterea ei pentru a uni Partidul Democrat și țara, pentru ca Donald Trump să fie înfrânt.

Harris și-a declarat intenția de a intra în lupta pentru candidatura la președinția SUA și a munci pentru a o obține prin propriile puteri.

De altfel, potrivit presei americane, Harris și-a petrecut întreaga zi de duminică, după anunțul lui Joe Biden, la telefon. A vorbit cu liderii partidului, cu donatori, cu reprezentanți ai societății civile. Și-a început campania pentru a câștiga delegații la Congres.

Are nevoie de susținerea lor pentru a deveni candidatul la președinția SUA, iar nume de marcă din partid au anunțat deja că sprijină candidatura sa. De asemenea, a făcut ea însăși un apel pentru donații electorale și acestea se pare că au venit.

De asemenea, potrivit BBC, majoritatea liderilor Asociației Comisiilor Democrate Statale (ASDC) și-a anunțat susținerea pentru Harris.

Mai mult, potrivit CNN, delegații unor state și guvernatori au declarat deja că o susțin.

Ea va avea însă nevoie nu doar pe cei 4.700 care reprezintă circumscripțiile electorale, ci și de așa-numiții super-delegați – 700 de lideri politici democrați, oficiali, foști președinți.

Joe Biden a fost timp de opt ani vicepreședinte pentru Barak Obama.

Barack Obama, care a condus America timp de opt ani cu Joe Biden drept vicepreședinte, a transmis un omagiu legat cariera politică a lui Joe Biden, dar nu a spus pe cine va susține, doar că „în zilele următoare, vom naviga în ape încă neexplorate”.

Nu este singurul lider marcant al Partidului Democrat care nu s-a grăbit să nominalizeze un înlocuitor pentru Joe Biden.

Lista posibililor candidați

În ultimele săptămâni, o dată cu intensificarea cererilor ca Joe Biden să se retragă din cursă, mai multe nume au fost vehiculate drept posibili candidați la președinție:

Kamala Harris. Vicepreședintele SUA Kamala Harris, care a fost la mică distanță să fie ea însăși în Biroul Oval la depunerea jurământului din ianuarie 2021, este, potrivit multor analiști politici americani, cel mai bine poziționat candidat democrat pentru a fi reprezentantul partidului în cursa prezidențială.

Îți mai recomandăm Cine este Kamala Harris, posibila înlocuitoare a lui Biden pentru alegerile prezidențiale din SUA

Harris, în vârstă de 59 de ani are tată jamaican și mamă indiancă.

Ea a fost prima persoană de culoare și prima femeie care a ocupat funcția de procuror general al Californiei, iar apoi a fost primul senator american de origine sud-asiatică.

Și este și prima femeie vicepreședinte, și primul vicepreședinte de culoare.

În timpul carierei sale de procuror, Harris a avut reputația de a fi dură, o trăsătură pe care ar putea-o folosi ca avantaj într-o campanie care se preconizează să se concentreze pe criminalitate și imigrație.

Potrivit AFP, ea ar mai avea o problemă - nu se bucură de popularitate - problemă, care i-ar putea determina pe democrați să găsească o altă soluție.

Galerie foto: Viața Kamalei Harris

Gavin Newsom. Numele lui Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, a fost menționat constant ca un posibil viitor candidat la președinție.

Democratul în vârstă de 56 de ani, fost primar al orașului San Francisco, este la cârma Californiei -- cel mai populat stat din Statele Unite -- de cinci ani și a făcut din acesta un refugiu pentru accesul la avort.

Newsom l-a susținut cu fermitate pe Biden și a respins discuțiile despre înlocuirea lui înainte de retragerea democratului, dar nu a făcut niciodată secrete propriile sale ambiții prezidențiale.

În ultimele luni, Gavin Newsom și-a intensificat călătoriile internaționale, a plătit pentru a-și face reclamă și a investit milioane de dolari într-un comitet de acțiune politică, alimentând speculațiile că ar putea candida în 2028.

În ultimele luni, el și-a intensificat călătoriile internaționale, a plătit pentru a-și face reclamă și a investit milioane de dolari într-un comitet de acțiune politică, alimentând speculațiile că ar putea candida în 2028.

Gretchen Whitmer. Un alt posibil candidat democrat este Gretchen Whitmer, guvernatorul Michigan, în vârstă de 52 de ani.

Statul condus de Whitmer are atât o populație majoritară din clasa muncitoare, cât și comunități majore de negri și arabo-americani - toate grupurile cheie de alegători pe care Biden s-a chinuit să le judece.

Gretchen Whitmer, un critic înverșunat al lui Trump, este probabil recunoscută după ce a fost ținta unui complot de răpire pus la cale de o miliție de extremă dreapta.

Michigan va fi unul dintre statele cele mai disputate la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie -- un argument puternic, potrivit susținătorilor ei, pentru numirea lui Whitmer drept candidat.

Josh Shapiro. Guvernatorul de Pennsylvania, Josh Shapiro, conduce un stat cheie în alegerile din noiembrie. Era considerat printre democrații favoriți la a-l înlocui pe Joe Biden drept candidat, dar acest lucru este puțin probabil acum, după ce a anunțat duminică că o susține pe Kamala Harris.

Josh Shapiro este un vorbitor eficient și un centrist recunoscut, calități care l-ar putea propulsa la o funcție națională.

Shapiro a fost ales în noiembrie 2022 cu o victorie convingătoare asupra unui rival conservator și a preluat funcția la începutul lui 2023, a fost ales anterior de două ori ca procuror general al statului.

El i-a condamnat pe preoții catolici care abuzaseră sexual mii de copii și a dat în judecată Purdue Pharma, producătorul puternicului analgezic opioid OxyContin.

Alte nume circulă ca potențiali candidați sunt guvernatorul de Illinois JB Pritzker, guvernatorul de Maryland Wes Moore și guvernatorul de Kentucky Andy Beshear, dar șansele lor până acum par limitate în cel mai bun caz.

Senatorul Amy Klobuchar și secretarul Transporturilor Pete Buttigieg au fost, de asemenea, menționați.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.