„Pregătim un nou pachet de sancțiuni și în acest caz”, a spus Sullivan, în 20 iunie, la CNN, precizând că acestea vor fi aplicate odată cu identificarea celor mai potrivite entități care trebuie supuse sancțiunilor. „Când reușim acest lucru, aplicăm noi sancțiuni privind folosirea armelor chimice”, a spus Jake Sullivan.
Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, la revenirea din Germania, unde s-a tratat după ce fusese otrăvit, în vara anului trecut, cu Noviciok, o neurotoxină folosită de serviciile secrete sovietice în perioada Războiului Rece. Navalnîi l-a acuzat direct pe președintele Vladimir Putin pentru punerea la cale a atacului, afirmație negată de Kremlin.
Îți mai recomandăm Rusia | Fundația Anticorupție, ilegală. Opozanții asociați cu Navalnîi nu vor putea candida la alegeriPreședintele SUA, Joe Biden, a declarat că i-a spus președintelui Putin, la summit-ul de la Geneva, că chestiunea nerespectării drepturilor omului de către Rusia va fi mereu una prioritară, iar Statele Unite vor continua să abordeze problema, inclusiv arestarea lui Alexei Navalnîi. Biden a adăugat că l-a avertizat pe Vladimir Putin că dacă Navalnîi moare în închisoare (așa cum s-a întâmplat în trecut în Rusia cu opozanți ai regimului), consecințele vor fi „devastatoare pentru Rusia”.
Îți mai recomandăm Alexei Navalnîi, de nerecunoscut. Audiat într-un proces de defăimare: „Împăratul vostru este gol”Administrația Biden a anunțat, în martie, instituirea de sancțiuni împotriva a șapte oficiali ruși, printre care și adjunctul șefului de cabinet al lui Vladimir Putin. Anterior, o analiză a serviciilor de informații americane arătase „cu un grad înalt de certitudine”, că serviciile de informații ale Rusiei s-ar afla în spatele otrăvirii lui Navalnîi. Și Uniunea Europeană a luat măsuri similare împotriva a patru oficiali ruși.
Rusia a descris măsurile drept „inacceptabile” și cu un efect distructiv asupra relațiilor deja proaste pe care țara le are cu SUA și UE. Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a fost rechemat în țară la sfârșitul lui martie, pe fondul comentariilor lui Joe Biden care nu a negat că l-ar considera pe Vladimir Putin un „ucigaș”.
Îți mai recomandăm Rusia a expulzat zece diplomați americaniRelațiile dintre Moscova și Washington s-au înrăutățit și mai mult în aprilie, când SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva unor persoane și entități din Rusia și au expulzat 10 diplomați ruși. Mișcarea a fost descrisă drept o consecință a intervenției Rusiei în procesul electoral din SUA și a implicării Moscovei într-un atac cibernetic care a afectat rețele de calculatoare guvernamentale și ale unor companii americane.
Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, s-a întors la Washington pentru consultări.
Îți mai recomandăm Summitul Biden - Putin: așteptări puține, realizări și mai puțineLa acel moment, Joe Biden a anunțat că SUA doresc o relație stabilă și predictibilă cu Rusia și a propus desfășurarea summit-ului care a avut loc în 16 iunie la Geneva. Întâlnirea cu Vladimir Putin nu a fost urmată de decizii concrete, dar cei doi lideri au spus că au găsit unele puncte comune în chestiuni minore și au căzut de acord cu revenirea la posturi a ambasadorilor.
Antonov a părăsit Moscova în 20 iunie, pentru a-și relua activitatea cu începere din 21 iunie; nu se știe încă data la care va reveni la post și ambasadorul SUA, John, Sullivan. Antonov a declarat pentru RIA Novosti că este optimist și că vrea să ajute la construirea unor relații „de pe poziții egale și pragmatice” cu SUA.
Îți mai recomandăm Ambasadorul Rusiei în SUA, rechemat de la post după declarațiile lui Biden despre Putin