SUA acordă Ucrainei alte 1,3 miliarde de dolari. Antony Blinken: Rusia va suporta costurile reconstrucției

Secretarul de stat american Antony Blinken (stânga) și ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, în prima zi a Conferinței pentru redresarea Ucrainei, Londra, Regatul Unit, 20 iunie 2023.

Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat miercuri un nou ajutor economic din partea Statelor Unite, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, pentru Ucraina. De asemenea, el a promis că Rusia va suporta financiar invazia lansată în februarie anul trecut.

„În timp ce Rusia continuă să distrugă, noi suntem aici pentru a ajuta Ucraina să reconstruiască - să reconstruiască vieți, să-și reconstruiască țara, să-și reconstruiască viitorul”, a declarat Antony Blinken, la Conferința internațională pentru reconstrucţia Ucrainei, organizată la Londra.

„Să fim clari - Rusia provoacă distrugerea Ucrainei, iar Rusia va suporta în cele din urmă costul reconstrucției Ucrainei”, a mai spus oficialul american, citat de AFP.

Noua finanțare - care provine din banii deja aprobați de Congresul american - se adaugă celor 63 de miliarde de dolari oferite până acum Ucrainei de Statele Unite, începând din februarie 2022, când țara a fost invadată de Rusia.

La aceeași conferință, premierul britanic Rishi Sunak a promis garanții de împrumut de 3 miliarde de dolari de la Banca Mondială pentru a susține stabilitatea economică a Ucrainei și 306 milioane de dolari în ajutor bilateral.

De asemenea, Germania a anunțat un sprijin suplimentar de 381 de milioane de euro, sumă destinată pentru furnizarea de generatoare, alimente și corturi, conform ministrului de Externe, Annalena Baerbock.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va oferi Ucrainei 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027.

Cum se va împărți noul ajutor american

Aproximativ 40 de miliarde de dolari din această asistență a venit sub formă de arme și alte tipuri de sprijin pentru securitate.

Din noul ajutor, aproximativ 657 de milioane de dolari vor merge la modernizarea liniilor de cale ferată, a porturilor, a punctelor de trecere a frontierei și a altor infrastructuri din Ucraina pentru a ajuta țara să extindă comerțul cu Europa, a precizat oficialul american.

Îți mai recomandăm Șeful spionajului militar din Ucraina acuză Rusia că a minat iazul centralei nucleare Zaporojie

Alte 520 de milioane de dolari din acest ajutor vor merge către rețeaua energetică, mare parte din ea distrusă de atacurile rusești, inclusiv prin reforme de piață.

De asemenea, 100 de milioane de dolari vor sprijini modernizarea serviciilor vamale ucrainene, inclusiv prin tranziția la tehnologia digitală pentru a îmbunătăți transparența în comerț.

Antony Blinken a precizat că SUA vor fi atente la eventualele fapte de corupție - lucru care care ar putea diminua sprijinul Congresului pentru Ucraina - și a cerut parlamentului ucrainean să aprobe o lege împotriva monopolurilor.

În cele din urmă, Antony Blinken a declarat că Statele Unite vor extinde asistența pentru a susține organismele anticorupție și societatea civilă, precum și mass-media liberă.

Astfel de instituții sunt „cruciale pentru a asigura că resursele fără precedent pe care noi toți le oferim sunt gestionate în mod responsabil”.

Îți mai recomandăm Pentagonul a supraestimat ajutorul militar acordat Ucrainei cu peste 6 miliarde de dolari