Peste 150 de berbecuți, „tineret ovin” cum sunt numiți de autorități, vor scăpa cu viață de pe nava care s-a răsturnat la câteva sute de metri de portul Midia, în duminica în care România își alegea președintele. Într-o operațiune de salvare fără precedent în România, care continuă și în prezent, autoritățile s-au împărțit între a salva marinarii, nava, dar și cât au putut dintre ovine. Supraviețuitorilor li se caută acum „sanctuare”, dacă arabii care le-au cumpărat vor fi de acord să le doneze ONG-urilor pentru protecția animalelor.
Nava cargo Queen Hind s-a răsturnat duminică, în timpul manevrelor de pilotaj pentru ieșirea din portul constănțean Midia, cu 14.600 de capete de „tineret ovin” la bord. Oile urmau să ajungă în portul Jeddah, din Arabia Saudită, însă cele mai multe au murit în accidentul naval ale cărui cauze sunt încă sub anchetă. Autoritățile au salvat duminică pe cei 22 de membri sirieni ai echipajului, apoi au început operațiunea de salvare a animalelor, care continuă și la această oră. Cu greu, pentru că accesul în navă s-a făcut, până marți noaptea, printr-o singură gură de acces, iar animalele au fost scoase unul câte unul.
„Scoatem animale vii în continuare. Încă mai sunt în viață, astăzi am scos 77 până la ora aceasta. S-a decupat (nava) în două locuri, cu acceptul armatorului. Nu se pune problema să ne oprim, ci doar în momentul când nu vom mai avea ce scoate viu sau când nu mai putem ajunge la ele, că nu se poate ajunge în toate colțurile navei”, a declarat pentru Europa Liberă colonelul Daniel Gheorghe Popa, șeful ISU Dobrogea.
„În continuare sunt animale în viață pe navă, nu știu cum au supraviețuit, sunt cam la limită, pentru că după 5-6 zile fără apă organele interne intră în colaps. Deocamdată au salvat în jur de 120 de oi și sunt într-un adăpost. Sperăm să mai salveze maximum 30-40-50, cât mai pot scoate în seara aceasta și mâine, pentru că mai târziu nu îmi închipui că o să mai fie vreun animal în viață”, a explicat pentru Europa Liberă Ion Holban, de la asociația Animals International, una dintre ONG-urile care ajută la operațiunea de salvare a animalelor.
Operațiunea a luat pe nepregătite autoritățile, pentru că este prima oară când s-au confruntat cu o astfel de situație de urgență pe mare, care să implice un număr considerabilde animale.
„A fost ceva complet neobișnuit pentru autorități, pentru că nu cred că a mai existat așa ceva în istoria noastră, cu 14.000 de animale în apă. Inițial prioritatea lor a fost să salveze oamenii de acolo, iar apoi ne așteptam cu toții să vedem că intră pe vapor să încerce să salveze animalele. Dar au avut o singură cale de acces, foarte dificilă, animalele erau scoase una câte una. Abia de marți au reușit să aibă mai multe căi de acces înăuntru, să scoată mai multe animale deodată. Au așteptat până ieri aprobarea asigurătorului și proprietarului navei să taie nava”, spune Ion Holban, de la Animals International.
Animalele trebuie sedate înainte să fie scoase, pentru că sunt stresate. E foarte greu să faci o extracție cu un animal care e speriat.Reprezentant ANSVSA
Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că, într-adevăr, intervenția a fost îngreunată de faptul că, pentru a tăia mai multe guri de acces în navă și a scoate mai multe animale deodată, a fost nevoie de obținerea acceptului armatorului navei, din străinătate, lucru care s-a întâmplat abia marți.
În prima fază, a fost o necunoscută în responsabilitatea cui ar trebui să intre salvarea animalelor de pe mare. „Există o Agenție Română de Salvare a Vieților pe Mare, care nu are în competență neapărat salvarea animalelor, dar am intervenit noi, dumnealor și Paza de Coastă, în primă fază. Este un eveniment deosebit, a trebuit să ne adaptăm din mers și să redimensionăm intervenția. Mai întâi a fost salvat echipajul, acolo nu au fost probleme, apoi a fost o altă prioritate să constatăm dacă sunt scurgeri de produse petroliere – nava are 107 tone de motorină în tancuri și s-a făcut inspecția cu scafandri, de către Autoritatea Navală Română. S-au asigurat baraje pentru a nu se răspândi irizațiile de combustibil și nici corpurile animalelor înecate. Apoi, în prima zi s-a scos tot ce a fost viu din apă”, a explicat pentru Europa Liberă colonelul Popa.
Nava Queen Hind, sub pavilionul insulelor Palau, este deținută de o firmă arabă, Astra Marine Services, care are o filială și în Constanța. Operatorul navei este însă o firmă din Constanța, MGM Marine Shipping, înființată de două familii de turci din zona Constanței. Contactat de Europa Liberă, reprezentantul firmei a refuzat dialogul, sub pretextul că „nu vorbim prea bine limba română”. MGM Marine Shipping este deținută de doamnele Enise Guney și Cadrie Ablachim, ambele cu cetățenie română. Firma constănțeană a fost deținută însă în trecut de doi cetățeni turci și de soțiile lor cu cetățenie română – Fikret și Enise Guney, respectiv Yakup și Ozden Metin.
„E o operațiune foarte grea, pentru că e vânt pe mare, e ceață, nava este la o distanță de cam 200 de metri de mal”, a declarat și un reprezentant al Autorității Naționale Sanitar Veterinare (ANSVSA), pentru Europa Liberă.
În medie, o oaie de pe nava răsturnată la Midia cântărea peste 47 de kilograme. „Animalele trebuie sedate înainte să fie scoase, pentru că sunt stresate și e foarte greu să faci o extracție printr-un canal așa îngust, cu un animal care e speriat”, a mai explicat oficialul ANSVSA. Autoritatea participă la operațiune cu medici veterinari, care au fost împărțiți pe ture de 12 ore, formate din câte 4-5 medici, conform lui Raed Arafat. La operațiune participă însă și medici veterinari privați, care au venit în ajutor.
Ce se întâmplă cu berbecuții supraviețuitori?
Trebuie ca proprietarul să fie de acord să doneze animalele, iar noi să prezentăm o listă de ONG-uri și sanctuare care au capacitatea să ia oile.Ion Holban, Animals International
Din start, o problemă care s-a lămurit cu greu a fost ale cui sunt oile și ce se întâmplă cu cele salvate de pe nava răsturnată în mare. Odată intrate în procedurile de export și urcate pe navă, oile nu mai aparțin de drept fermelor care le-au vândut, ci cumpărătorului din Arabia Saudită.
„Problema este că inițial nimeni nu a știut care e procedura. Noi am crezut că animalele se vor întoarce la fermierii care le-au exportat, dar ei nu mai sunt proprietarii legali, ci persoanele care le-au importat. Apoi, ni s-a spus că s-ar putea ca nici aceia, pentru că nava a fost abandonată de marinari și atunci oile s-ar putea să ajungă în proprietatea statului român. Deci a fost o încurcătură. Până la urmă, se pare că marinarii au abandonat forțat nava, deci oile rămân proprietatea importatorului care le-a cumpărat. Acum, noi trebuie să negociem cu ei să nu le mai exporte, să le lase în România și să le doneze la asociațiile care sunt dispuse să preia toate aceste oi”, spune pentru Europa Liberă Ion Holban.
Asociațiile prezente la operațiunea de salvare a oilor încearcă să obțină acceptul proprietarului lor, firma din Arabia Saudită, să doneze animalele către ONG-uri. „Trebuie ca proprietarul să fie de acord să doneze animalele, iar noi să prezentăm o listă de ONG-uri și sanctuare care au capacitatea să ia oile, apoi să găsim un transportator. Acum animalele sunt în carantină, sunt ținute sub supraveghere. Sunt multe, sunt berbecuți, nu oițe, deci trebuie castrați, pentru că au un anumit temperament și nu poți să îi ții pe toți la un loc”, mai spune reprezentantul Animals International.
ANSVSA: Oile au fost îmbarcate în condiții legale
Condițiile în care ovinele au fost îmbarcate pe nava arabă se încadrau în standardele legale, a explicat autoritatea sanitar-veterinară. Medicii veterinari ai statului au constatat că ovinele erau sănătoase, iar densitatea lor pe navă era corectă – „spațiul alocat pe cap de animal a fost cu 10% suplimentar față de cel prevăzut de legislația în vigoare”. Practic, pe 5.000 de metri pătrați au fost puse 14.600 de „tineret ovin”, cum sunt denumite animalele în acte. Greutatea medie a unui animal era de 47 de kilograme.
„ANSVSA autorizează navele pentru transport, din punct de vedere al sănătății animalelor, să aibă spațiu suficient pentru numărul de animale, să se respecte densitatea, să existe facilități pentru apă, ventilație forțată, sistemul de adăpare să funcționeze, să fie suficient furaj, suficientă apă pentru toată perioada deplasării. Medicul nostru veterinar examinează clinic animalele să fie sănătoase, supraveghează ca încărcarea animalelor să se facă în condiții bune, să fie în spații care să le asigure bunăstarea”, a explicat pentru Europa Liberă un reprezentant al autorității veterinare.
Organizațiile pentru protecția animalelor fac presiuni pentru ca România să renunțe la exporturile de animale vii, pentru a evita astfel relele tratamente la care acestea sunt supuse în timpul transportului, dar și accidente de tipul celui petrecut la Midia.