„2024 a fost un an dificil pentru România din toate punctele de vedere. A fost un an electoral, cu foarte multe alegeri, cu campanie electorală, a fost un an în care au fost recalculate pensiile, au fost majorate salariile în mai multe domenii şi au fost susţinute investiţii cu sume fără precedent”, a declarat Tanczos Barna la Antena 3 CNN, potrivit News.ro
Ministrul UDMR al Finanţelor a mai spus că, în 2025, România trebuie să se încadreze într-un deficit de 7%.
„Este o provocare ca în condiţiile în care vrem să păstrăm sumele alocate pentru investiţii, trebuie să plătim salariile la nivelul lunii noiembrie şi pensiile la nivelul lunii noiembrie 2024, trebuie să susţinem sistemul de învăţământ, sistemul de sănătate, toate instituţiile publice, să ne încadrăm în acest deficit. În acelaşi timp trebuie să fie şi anul în care începem să creăm acel stat suplu care nu încasează impozite pentru a deveni obez”, a mai declarat ministrul.
Barna a precizat că în 2024 România a încheiat un angajament pe 7 ani cu Comisia Europeană. La capătul perioadei, România trebuie să ajungă la un deficit de 3%.
Îți mai recomandăm „Trenulețul” guvernamental lovește din plin 30.000 de microîntreprinderi și pune în pericol 10% dintre angajații lor„Acești indicatori macroeconomici trebuie respectați. Trebuie să avem cuvântul dat respectat, astfel încât să fim credibili și în fața investitorilor care vin în România, investitorilor care cumpără eurobonduri emise de România, investitorilor care împrumută statul român ca să finanțeze acest deficit. Anul 2025 o să însemne o încadrare într-un deficit de 7 la sută.”
Întrebat cât va dura îngheţarea pensiilor şi salariilor prevăzută în așa-numita ordonanță „trenuleț”, Tanczos Barna a spus că „imediat ce vom avea resurse suficiente vom recupera aceste indexări amânate, pentru că aşa este normal şi aşa este corect.”
„Obiectivul meu este să asigurăm plata salariilor şi a pensiilor la nivelul anului 2024, fără să ne asumăm riscuri”, a declarat Tanczos.
Ministrul Finanțelor afirmă că, la calcularea bugetului pentru 2025, nu ia în considerare majorarea TVA-ului și sau vreo modificare a impozitului pe salarii.
Îți mai recomandăm Cinci măsuri rapide prin care Guvernul ar putea face rost de bani pentru a umple gaura de la bugetEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.