În datele prezentate de autorități pentru Europa Liberă nu sunt luate în calcul persoanele de peste 65 de ani sau cele cu boli cronice, ci doar lucrătorii activi din domeniile cheie.
Etapa a doua de vaccinare începe peste trei zile (vineri, 15 ianuarie), iar la nivel județean încă se centralizează listele cu numărul persoanelor care doresc să fie vaccinate. Situația este dinamică în teritoriu, deoarece înscrierile nu s-au încheiat. Listele trimise la București nu sunt nominale, ci doar orientative. Fiecare persoană care și-a exprimat intenția de a se vaccina trebuie să se înscrie ulterior și pe platforma dedicată acestui proces.
Autoritățile recunosc că au întâmpinat mai multe probleme în procesul de identificare a persoanelor care doresc să se vaccineze în etapa a doua.
Prima problemă semnalată din teritoriu este legată de personalul redus alocat pentru operațiune. În multe cazuri, dificultățile au ținut de resursa umană care a trebuit să se ocupe în fiecare județ de colectarea informațiilor despre persoanele care doresc să se vaccineze.
O a doua problemă identificată ține de angajații firmelor private care ar dori să se vaccineze și care lucrează în domenii-cheie, esențiale. Din discuțiile purtate cu autoritățile din mai multe județe, societățile comerciale fie au cerut o amânare a termenului până la care pot depune listele, fie firmele au fost greu de găsit pe baza informațiilor existente. Probleme au fost cu numărul de telefon sau adresa de mail a acestor societăți comerciale.
A treia problemă este legată de interesul scăzut al angajaților pentru vaccinare. Campania de promovare a vaccinului anti-COVID-19 nu a reușit să aibă succesul dorit în anumite zone de activitate.
Distribuirea de pliante și broșuri privind vaccinarea nu a reprezentat o soluție optimă de informare, consideră mai mulți prefecți. Cei care ar trebui să se vaccineze manifestă în continuare o oarecare rezervă, ceea ce se poate observa și din datele transmise de autoritățile locale către centru.
Îți mai recomandăm Autoritățile caută un „Elvis Presley” în campania de vaccinare. Prefecții cer ajutorul VIP-urilor și preoților„Oamenii așteaptă să vadă ce se întâmplă cu grupul care deja s-a vaccinat. Se pare că tind să îi creadă mai mult pe cei care spun că nu bine să te vaccinezi”, a declarat pentru Europa Liberă subprefectul din Timiș.
În județul său, aproximativ 8.050 de lucrători și-au manifestat intenția de a se vaccina.
Mircea Băcală crede că este nevoie de mai multe emisiuni tv pentru informarea populației.
„Nu trebuie interviuri pe fugă, ci emisiuni care să țină cel puțin 40 de minute, iar oamenii să poată suna în emisiuni, în direct. Acest lucru trebuie să îl facem zilnic”, a fost opinia subprefectului de Timiș.
Procente între 30% și 50% pentru vaccinare
În județul Teleorman din sudul țării situația prezentată de autorități arată o intenție de vaccinare de 46%. Sunt 7.868 de persoane care și-au manifestat dorința de a se vaccina până în acest moment din rândul lucrătorilor din domeniile cheie, dintr-un total de 17.061 persoane.
O situație asemănătoare se înregistrează într-un al județ din sud-est, Ialomița.
„Dintr-un total de 17.810 persoane avem 8661 care doresc să se vaccineze”, a precizat Prefectura Ialomița pentru Europa Liberă. Rezultă că aproape 48% dintre persoanele din domeniile cheie intenționează să se vaccineze.
Datele preliminare din județul Giurgiu arată că 2.735 de persoane doresc să se vaccineze în etapa a doua, dintr-un total de 7.340. Un procent de 37%.
Îți mai recomandăm Paradoxul periculos al căminelor de vârstnici: bătrânii se vaccinează, angajații refuzăUn procent slab se înregistrează și în anumite județe din Moldova. Spre exemplu, în județul Suceava datele arată că intenția de vaccinare în etapa a doua este de 30%.
„Lucrătorii care desfășoară activități esențiale, în sectorul public și privat, sunt aproximativ 22.300 de persoane. Dintre acestea, 7.400 și-au exprimat opțiunea de a se vaccina. Datele nu sunt finale, s-ar putea să ajungă la 8.000 de persoane”, a precizat prefectul județului pentru Europa Liberă.
În județul Bacău, potrivit datelor oferite de Prefectură pentru Europa Liberă, 7.810 persoane și-au manifestat dorința de a se vaccina în etapa a doua, dintr-un total centralizat până în acest moment de 20.601 persoane. Un procent de aproape 38% în județul Bacău. În același județ, personalul medical s-a vaccinat în proporție de 50%.
Potrivit datelor încărcate în sistem până în acest moment, județul Sibiu se numără printre zonele în care populația dorește să se vaccineze în etapa a doua. Informațiile deținute până astăzi de Prefectura Sibiu arătau că 3.226 de persoane care lucrează în domeniile cheie ar dori să se vaccineze, dintr-un total de 4.555. Numărul nu este final, deoarece încă se adună date despre cei care doresc să se vaccineze.
„Din 3.320 de persoane, 1.616 și-au manifestat dorința de a se vaccina. Datele nu sunt finale, nu au trimis toate instituțiile”, a precizat prefectul județului Tulcea pentru Europa Liberă. Procentul nu depășește nici în acest caz 50%.
Îți mai recomandăm Jurnaliștii se vor vaccina înaintea majorității românilor. Nomenclatură sau personal de interes public?Cristian Iordan a precizat că este nevoie de un rol mai activ din partea medicilor de familie în campania de vaccinare.
„Și influencerii au o mare importanță în această campanie. Mesajul ar trebui să fie diversificat în etapa a doua pentru că vorbim și de alte categorii profesionale. Sperăm ca prin diversificarea mesajului, printr-o campanie mai agresivă în mediul online să reușim să convingem cât mai mult populația că vaccinarea este benefică”, a adăugat prefectul Iordan.
În mai multe județe, situația nu era încă centralizată, situația urmând să fie lămurită în zilele următoare.
Vaccinare etapa a II-a - din 15 ianuarie
Populația cu grad ridicat de risc
- Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
- Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
- Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital:
- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- Transport de persoane și mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.