Linkuri accesibilitate

Cine este de vină pentru viteza redusă cu care se desfășoară vaccinarea în UE


Când vine vorba de vaccinarea împotriva Covid-19, Uniunea Europeană se află în spatele Regatului Unit, a Statelor Unite și a Israelui, iar un număr tot mai mare de critici pun vina pe seama Comisiei Europene, arată o analiză Politico.

În weekend, Markus Söder, liderul Uniunii Creștine Sociale din Germania, și CEO-ul BioNTech, Uğur Șahin, au criticat Comisia pentru că nu a achiziționat suficiente doze din vaccinul BioNTech / Pfizer, primul care a fost aprobat de autoritățile de reglementare europene.

Comisia a replicat săptămâna această, declarând că a asigurat peste 2 miliarde de doze de vaccinuri de la șapte producători cu participarea statelor membre pe tot parcursul procesului.

„Nu cred că problema este cu adevărat numărul de vaccinuri, ci faptul că suntem la începutul unei campanii”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer. „Toți judecăm acest lucru ca și cum această campanie s-ar fi încheiat; de fapt, campania abia începe. ”

Cu siguranță a fost un început lent. Statele UE au vaccinat sute de mii de oameni în mod colectiv, dar cifrele diferă drastic între țări.

Chiar și Germania, care a vaccinat 265.000 de persoane - mai mult decât orice altă țară din UE - până la începutul acestei săptămâni, este încă departe de cele 1,3 milioane de doze pe care le are disponibile.

Între timp, Marea Britanie a vaccinat peste un milion de oameni și SUA peste 4 milioane. Ambele țări au avut un avans de câteva săptămâni și se confruntă cu propriile lor probleme (SUA au 13,2 milioane de doze disponibile, de exemplu), dar lansarea lentă din UE se reduce la întârzieri în producerea vaccinurilor, un proces de aprobare mai substanțial, dar birocratic, și o planificare deficitară în multe țări ale UE.

În iunie, când Comisia a început să cumpere vaccinuri, nimeni nu știa cu siguranță care dintre ele va avea succes, darămite care vor fi disponibile mai întâi.

BioNTech/Pfizer, precum și Moderna, Oxford/AstraZeneca și Johnson & Johnson, au fost printre cele mai rapide pentru a începe studii pe scară largă la om și s-au lăudat cu termene ambițioase. Dar fiecare dintre aceste vaccinuri avea diferite obstacole de depășit și nimeni nu se aștepta ca vreunul dintre ele să fie mai eficient de 90% - cu siguranță nu acelea bazate pe tehnologia ARNm, care nu fuseseră niciodată aprobate de autoritățile de reglementare.

Astfel, Comisia și-a diversificat portofoliul de vaccinuri, asigurând peste 2 miliarde de doze de vaccinuri de la șase producători.

Pentru că BioNTech/Pfizer a ieșit prima cu un vaccin, toată lumea dorește cât mai multe doze, ceea ce poate fi cu siguranță o problemă pe termen scurt.

Comparativ cu alte vaccinuri, cel de la BioNTech/Pfizer este dificil de distribuit, deoarece trebuie depozitat în gheață uscată la -70 grade C (poate fi păstrat în frigiderele normale timp de doar cinci zile) și este scump, la aproximativ 12 euro pe doză în comparație cu Oxford/AstraZeneca, care este la doi euro pe doză.

Cu toate acestea, Comisia a asigurat 200 de milioane de doze cu opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane (cea mai mare ofertă pentru vaccinurile BioNTech / Pfizer la acea vreme). Abia, săptămâna aceasta a încheiat un contract suplimentar pentru a dubla cantitatea.

Pentru comparație, SUA au achiziționat 100 de milioane de doze de vaccin cu opțiunea de a cumpăra încă 500 de milioane în luna iulie. După mai multe critici, guvernul american a cumpărat încă 100 de milioane pe 23 decembrie - mai puțin decât achiziția inițială a UE.

Dar chiar dacă UE ar fi achiziționat mai multe vaccinuri, probabil că nu ar fi făcut diferența în acest moment. Problema este acum în mare parte legată de blocajele de fabricație și de faptul că țările nu sunt pregătite să lanseze repede campania.

Argumentul utilizat pentru ca achiziția să se facă de Comisia Europeană este că țările UE ar asigura tranzacții mai bune prin negocieri în bloc.

Statele europene au învățat și din experiența anterioară: în timpul pandemiei de gripă porcină din 2009, companiile farmaceutice au negociat cu țările din UE pentru a percepe mai mulți bani pentru vaccinuri, unele state ajungând la prea multe doze pe care au trebuit să le vândă vecinilor.

De data aceasta, țările UE au fost de acord să lase Comisia să se ocupe de negocieri. Cu toate acestea, țările UE fac parte din proces, deoarece șapte țări participă la negocieri și toate țările UE aprobă acordurile înainte de a fi semnate.

Din punct de vedere tehnic, UE ar fi putut cumpăra 1 miliard de doze din fiecare vaccin, însă banii erau o constrângere. Nu este sigur în ce măsură, deoarece aproape toate informațiile din contractele de vaccinare ale UE sunt secrete. Se știe că Comisia a folosit aproximativ 2,1 miliarde euro ca avansuri pentru vaccinuri și a cerut țărilor UE alte 750 milioane de euro în toamnă. Fiecare țară UE plătește pe doză atunci când depune comenzi pentru vaccinuri. Cu toate acestea, au adunat unul dintre cele mai mari portofolii de vaccinuri din lume.

Unele țări au decis să achiziționeze alte vaccinuri sau mai multe doze pe lângă acordurile UE. În toamnă, Germania a cumpărat încă 30 de milioane de doze de vaccinuri BioNTech / Pfizer și CureVac, chiar dacă acest lucru contravine strategiei UE.

Când a fost întrebat de ce de publicația Politico, ministrul Sănătății, Jens Spahn, a spus că Germania dorește să cumpere mai mult, dar „nu a existat într-adevăr o nevoie mai mare din partea statelor membre în acel stadiu”.

Odată ce aceste detalii despre aceste achiziții suplimentare au devenit cunoscute, Danemarca a spus că va urma exemplul și a cumpărat 2,6 milioane de doze suplimentare.

Germania a contribuit la forțarea mâinii Comisiei în iunie, făcând echipă cu Franța, Italia și Olanda pentru a semna un acord pentru până la 400 de milioane de vaccinuri Oxford / AstraZeneca pentru toată UE, astfel încât SUA să nu le poată lua pe toate.

Alte țări, în special Belgia, au criticat inițiativa, iar Comisia a intervenit pentru a negocia în numele blocului comunitar. Cele patru țări au transferat în cele din urmă acordul Oxford / AstraZeneca către Comisie.

Acest lucru este acum raportat în mass-media germană ca fiind începutul „dezastrului vaccinal”. Bild a scris că Spahn și-a cerut scuze pentru poziția alianței dintre cele patru țări pe un „ton umilitor”, astfel încât președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și cancelarul german Angela Merkel ar putea face „marele gest” de a permite UE să preia conducerea.

Steffen Seibert, șeful biroului de presă al guvernului german, a susținut decizia luni, spunând că este convins că este „calea corectă”.

„Pentru o țară din centrul Europei ... dependentă de libera circulație a mărfurilor, cu un interes propriu într-o zonă Schengen funcțională fiecare om pentru sine ”nu poate fi calea”, a spus el.

Dar, așa cum susțin unii, a semnat UE prea târziu acordurile pentru vaccinuri? Majoritatea tranzacțiilor au fost finalizate până la începutul lunii august - Comisia nu a primit semnătura țărilor UE decât luni mai târziu.

Este adevărat că Marea Britanie și SUA au reușit să vaccineze sute de mii de oameni înainte ca autoritățile de reglementare europene să aprobe primul vaccin împotriva coronavirusului. Există câteva motive pentru acest lucru, în special faptul că Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat o autorizație condiționată de introducere pe piață, care vine cu mai multe obligații atașate pentru producătorii de medicamente decât procedurile britanice de autorizare de urgență. Drept urmare, dacă există probleme neprevăzute cu vaccinurile, guvernul Regatului Unit va fi tras la răspundere; în timp ce în UE, producătorii ar fi culpabilizați.

De asemenea, durează mai mult, deoarece necesită contribuții din partea tuturor țărilor UE. Țările au susținut în mare măsură ferm sprijinul pentru acest proces pe tot parcursul lunii decembrie, dar pe măsură ce au văzut imagini cu britanici și americani vaccinându-se, state precum Ungaria, Polonia, Germania și Italia au împins UE să acționeze mai repede.

EMA a avansat datele de recomandare și Comisia și-a eficientizat procesul de autorizare de la zile la ore, dar se pare că procesul UE va continua să dureze mai mult, deoarece alte țări emit autorizații de urgență.

EMA a autorizat miercuri și vaccinul produs de Moderna, un vaccin ce va contribui mult în campanii deoarece are condiții mult mai bune de depozitare decât Pfizer și astfel poate fi mai ușor transportat, dar compania americană are capacități reduse de producție în Europa.

EMA efectuează, de asemenea, recenzii continue pentru vaccinurile Oxford/ AstraZeneca și Johnson & Johnson (deși primul nu a depus în mod formal o cerere de autorizare condiționată de introducere pe piață, care ar putea cauza întârzieri). Vaccinul Oxford/ Astra Zeneca a primit autorizație de urgență în Marea Britanie.

Odată ce vaccinul BioNTech / Pfizer a primit aprobarea UE, companiile trebuiau să scoată vaccinul, iar țările să le folosească. Acesta este în mare măsură locul în care vedem probleme acum.

BioNTech / Pfizer nu a reușit să furnizeze cele 12,5 milioane de vaccinuri pe care le-a promis UE până la sfârșitul anului 2020, în mare parte din cauza problemelor legate de lanțul de aprovizionare. Șahin, CEO al BioNTech, a declarat pentru Der Spiegel că trebuie aprobate mai multe vaccinuri în timp ce compania crește capacitatea de producție.

„Nu arată bine - apare o gaură deoarece lipsesc alte vaccinuri aprobate și trebuie să umplem golul cu propriul nostru vaccin”, a spus el.

Când vine vorba de utilizarea vaccinurilor, majoritatea țărilor au început pe 27 decembrie într-un spectacol de solidaritate UE (Germania, Ungaria și Slovacia au furat startul și au început cu o zi mai devreme). Alte țări pur și simplu nu erau pregătite la respectivul moment.

Olanda nu a început campania de vaccinarea decât săptămâna aceasta, ministrul sănătății Hugo De Jonge afirmând că acest lucru se datorează faptului că ei credeau că Oxford / AstraZeneca va fi primul vaccin aprobat. "Poate că acest lucru ar fi putut și ar fi trebuit să se facă altfel", a scris el într-o scrisoare adresată parlamentului luni.

Mulți alții tocmai au fost incredibil de încet, în special Franța, care a vaccinat doar 138 de persoane până la finalul lui 2020.

România a vaccinat 102.301 până sâmbătă, 9 ianuarie, conform comunicatului Comitetului Naţional de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

XS
SM
MD
LG