Teste oficiale, pentru a se stabili dacă hidroxiclorochina chiar vindecă Covid-19

Medicamentul este folosit și în România, pentru tratarea simptomelor Covid-19.

Compania elvețiană Novartis a primit aprobarea US Food and Drug Administration, pentru a face un studiu clinic și a stabili dacă hidroxiclorochina, un medicament mai vechi, folosit contra malariei, chiar ajută la vindecarea Covid-19.

Medicamentul este folosit deja în tratarea pacienților infectați de noul coronavirus, după ce a primit o aprobare de urgență din partea administrației americane (FDA), însă nu există dovezi științifice că poate vindeca Covid-19, conform Reuters. Deocamdată, nu există niciun tratament sau medicament aprobat pentru a combate Covid-19.

Compania Novartis, care produce hidroxiclorochină, va include în partea finală a studiului său clinic 440 de pacienți din SUA.

Popularitatea medicamentului a luat proporții, mai ales după ce președintele SUA, Donald Trump, l-a promovat ca fiind eficient în combaterea Covid-19. Medicamentul este folosit și pentru tratarea poliartritei reumatoide sau lupus-ului, arată Reuters.

Cu toate acestea, există temeri că hidroxiclorochina poate avea efecte secundare prea puțin dezbătute în criza actuală, cum ar fi probleme cardiace sau pierderea vederii.

„Recunoaștem importanța de a răspunde întrebării științifice dacă hidroxiclorochina va fi benefică pentru pacienții cu boala Covid-19”, a declarat John Tsai, șeful dezvoltării de medicamente al Novartis.

Mai multe companii, printre care Roche sau Gilead Sciences, testează medicamente mai vechi, folosite pentru alte boli, pentru a vedea dacă pot combate eficient Covid-19. De exemplu, Gilead face un studiu clinic pentru medicamentul său împotriva Ebola, Remdesivir.

Sandoz, parte a grupului Novartis, a anunțat că donează 130 de milioane de doze de hidroxiclorochină, iar Sanofi parte a aceluiași grup, a anunțat că trimite 100 de milioane de doze în 50 de țări.

Hidroxiclorochina, folosită oficial și în România

Medicamentul creat contra malariei este folosit și în România, în tratarea bolnavilor de Covd-19. La începutul lunii aprilie, Sanofi a donat României peste un milion de doze de hidroxiclorochină, care pot trata în jur de 45.000 de pacienți, conform ministerului Sănătății.

„Hidroxiclorochina este un medicament de primă necesitate, folosit pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. Donația consitentă venită din partea companiei Sanofi România este o gură de oxigen care ajută sistemul medical românesc să trateze 45.000 de pacienți infectați”, a declarat atunci ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Hidroxiclorochina a fost inclusă de ministerul Sănătății în protocolul național standard de tratament al Covid-19.