Prefectul Capitalei, Toni Greblă, susținut de PSD, este noul președinte al Autorității Electorale Permanente, pentru un mandat de 8 ani. Greblă a fost ales marți cu majoritate de voturi în Parlament. Votul a fost secret, cu buletine de vot.
Toni Greblă a primit 251 voturi, în timp ce propunerea AUR - Iulia Andreea Băbeanu- a luat 37 de voturi, iar Cristian Preda, propus de USR - 73 de voturi.
Alegerea lui Toni Greblă vine după ce pe 11 ianuarie, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, fostul președinte AEP, a înaintat celor două Camere ale Parlamentului demisia.
La dezbaterile din Parlament dinainte de vot, parlamentarii opoziției i-au îndemnat pe colegii lor să nu îl voteze pe Greblă. Deputatul Ludovic Orban a susţinut că România este „un stat capturat de PSD".
„Vedem că astăzi în România avem de a face cu un stat capturat aproape în integralitate de reprezentanţii PSD, de la Curtea Constituţională până la Curtea de Conturi, de la Consiliul Legislativ, condus de fostul coleg PSD care măcelărea Codurile penale, legile Justiţiei, călcând în picioare regulamentul la ordinul lui Dragnea, până la Avocatul Poporului, de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie la Autoritatea de Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor”, a spus Ludovic Orban.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a replicat că Ludovic Orban a fost ales prim-ministru de două ori cu voturile PSD.
Îți mai recomandăm Fostul șef AEP, Constantin Mitulețu, numit secretar general prin semnătura premierului Ciucă, în ciuda legii care prevede suspendareaVotul pentru funcția de președinte al AEP este important în contextul organizării alegerilor din 2024. După lungi discuții, PSD și PNL au căzut de acord să îl susțină pe Toni Greblă ca președinte, însă fără să îl accepte pe fostul președinte Constantin Mitulețu pe postul de secretar general, așa cum își dorea PSD, după cum a scris Europa Liberă.
De numele lui Mitulețu se leagă un lung șir de scandaluri, inclusiv cel legat de angajarea cumnatei sale în instituție, motiv pentru care Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul pentru incompatibilitate și conflict de interese.
Îți mai recomandăm Toni Greblă, achitat definitiv pentru acuzațiile de corupțieNoul președinte AEP a fost senator PSD, judecător la Curtea Constituțională între 2013 și 2015, secretar general în Guvernul Dăncilă. În prezent, este prefect al Capitalei.
Toni Greblă a fost implicat într-un scandal pentru trafic de influență în 2015, motiv pentru care a fost trimis în judecată de DNA. El era acuzat că ar fi primit un autoturism BMW Seria în valoare de 56.070 de euro.
Dosarul a fost închis în 2019, când Toni Greblă a fost achitat definitiv.