Linkuri accesibilitate

Fostul șef AEP, Constantin Mitulețu, numit secretar general prin semnătura premierului Ciucă, în ciuda legii care prevede suspendarea


Potrivit legii, fostul șef al AEP trebuia suspendat din funcție, nu numit secretar general al instituției.
Potrivit legii, fostul șef al AEP trebuia suspendat din funcție, nu numit secretar general al instituției.

După demisia din fruntea Autorității Electorale Permanente, fostul președinte al AEP a cerut să revină pe post, ca secretar general. Mitulețu a omis să spună că este urmărit penal și nimeni nu a verificat ce spune legea, adică să fie suspendat din funcție. Premierul a semnat.

Pe 25 ianuarie 2023, Mitulețu Buică trimitea o scrisoare către șeful Secretariatului General al Guvernului (SGG) și către premierul României. În document, Buică îi anunța pe Marian Neacșu și pe Nicolae Ciucă de faptul că este pregătit să-și reia postul de secretar general al AEP, începând cu data de 10 februarie, poziție pe care o obținuse prin concurs în 2018.

Solicitarea de repunere pe postul de secretar general al AEP a venit după ce, în ianuarie 2023, Constantin-Florin Mitulețu Buică și-a dat demisia din funcția de președinte al AEP, după scandalul legat de angajarea cumnatei sale pe post de consilier.

„Autoritatea Electorală Permanentă informează că astăzi, 11.ianuarie 2023, domnul Constantin-Florin Mitulețu-Buică a înaintat celor două camere ale Parlamentului demisia de onoare din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente începând cu data de 13 februarie 2023, în condițiile Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente și ale Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar”, se arată în comunicatul AEP.

Un lung șir de scandaluri se leagă de numele său, dar retragerea de la șefia AEP s-a produs abia după decizia Agenției Naționale de Integritate de a sesiza Parchetul, pe motiv că a angajat-o pe cumnata sa în instituție și s-a aflat în stare de incompatibilitate și conflict de interese.

Adresa lui Mitulețu Buică către premierul Nicolae Ciucă
Adresa lui Mitulețu Buică către premierul Nicolae Ciucă

În scrisoarea către premier, Buică nu a precizat că este urmărit penal. Totuși, informația era publică.

Potrivit legii privind statutul funcţionarului public parlamentar, legea 7/2006, art.92, alin 2, care se aplică și angajaților AEP, el nu trebuia repus în funcție, ci trebuia să fie suspendat.

„În cazul în care, în urma sesizării parchetului sau a organului de cercetare penală, s-a dispus începerea urmăririi penale, secretarul general va lua măsura suspendării funcţionarului public parlamentar din funcţia pe care o deţine”.

Mitulețu-Buică este înalt funcționar parlamentar și i se aplică regulile legii 7/2006, după cum se precizează clar în legea care reglementează inclusiv AEP, 208/2015, privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

„Prevederile Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător personalului din aparatul de specialitate al Autorității Electorale Permanente”, se arată în articolul 102 al actului normativ.

Numire pe post fără verificări

Preluarea postului de secretar general al AEP, numărul 2 în instituție, nu operează din oficiu, ci trebuie constatată prin decizie a primului ministru.

Pe 16 februarie, Nicolae Ciucă emite decizia de preluare a postului de secretar general al AEP de către Mitulețu Buică, chiar în baza scrisorii pe care o primise de la acesta pe 25 ianuarie.

Ordinul premierului prin care fostul președinte al AEP era numit secretar general al instituției
Ordinul premierului prin care fostul președinte al AEP era numit secretar general al instituției

Europa Liberă l-a întrebat pe Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, de ce instituția nu a verificat înainte de numire că Mitulețu nu poate fi secretar general al AEP, fiind urmărit penal. Ni s-a comunicat că instituția va veni cu precizări, lucru care nu s-a întâmplat până la publicarea materialului.

Urmărit penal, fără suspendare

Fostul șef al AEP este urmărit penal în cel puțin un dosar. Primul a fost deschis în 2020, în urma plângerilor făcute de doi foști angajați pe care el i-ar fi sancționat cu avertisment, în 2019, fără să-i audieze în prealabil.

Ordonanța de urmărire penală prin care s-a dispus urmărirea penală față de Mitulețu Buică
Ordonanța de urmărire penală prin care s-a dispus urmărirea penală față de Mitulețu Buică

Al doilea dosar este din 2023 și e deschis de procurori după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a acuzat că și-a angajat cumnata pe un post de consilier la cabinetul vicepreședintelui ANI. Trimis la Parchetul General de către inspectorii ANI, cazul a fost declinat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1. Nu este clar statutul acestui dosar, însă, dacă este in rem sau pe persoană.

Am încercat să luăm legătura cu secretarul general al AEP, pentru lămuriri, dar Mitulețu Buică și-a închis telefonul.

AEP, instituția care controlează alegerile și finanțarea partidelor

Autoritatea Electorală Permanentă are o miză uriașă pentru partidele politice. Iar Constantin Mitulețu-Buică, deși numele său a fost legat de mai multe scandaluri, a rămas la conducerea instituției sub o formă sau alta.

Acum, PSD și PNL se ceartă, după cum a scris Libertatea, pe șefia AEP, tocmai din cauza faptului că Mitulețu nu se retrage din funcția de secretar general. Liberalii nu vor accepta numirea noului șef propus de PSD, în persoana prefectului Capitalei, Toni Greblă, până ce social-democrații nu îl vor convinge pe Constantin Mitulețu să renunțe la postul de secretar general.

Miza politică e clară. PNL nu vrea să accepte ca PSD să aibă doi oameni-cheie în conducerea Autorității.

O sursă politică a declarat pentru Europa Liberă că un om nu e ușor de convins să plece dintr-un post atât de bun precum cel de secretar general al AEP, pentru că privilegiile sunt mari. Are statut echivalent cu secretarii generali ai Parlamentului.

„Are salariu de bază 17 mii de lei, 5000 de lei spor pentru complexitatea muncii, 2% diurnă pentru că nu este din București, casă în zona bună a Bucureștiului de la RA-APPS. În plus, doar un transfer pe o funcție similară, cu privilegii similare, l-ar putea motiva. Și nu sunt multe astfel de posturi. Le poate găsi doar în Parlament sau în Consiliul Legislativ, condus de Florin Iordache”, a precizat sursa.

Scandalurile care îl au în centru pe Constantin Mitulețu Buică

  • 2020 - urmărirea penală pentru acuzația de abuz în serviciu
  • 2021 - decizia CNATDCU de retragere a titlului de doctor, pe motiv de plagiat. Astăzi, instanța a invalidat decizia de retragere a titlului
  • 2023 - constatarea ANI privind incompatibilitatea și conflictul de interese, pe baza căreia Agenția a sesizat Parchetul

O altă problemă este și neclaritatea din CV-ul lui Constantin Mitulețu-Buică, semnalată de Europa Liberă, privind cursurile de la Universitatea din Târgu Jiu.

Europa Liberă va reveni cu răspunsul secretarului general al AEP, în cazul în care acesta va răspunde solicitării de a explica problemele semnalate în articol.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG