Anunțul semnării contractului face parte din primul portofoliu cu cele cinci tratamente împotriva Covid-19 anunțate de Comisie la sfârșitul lunii iunie.
Dintre acestea, patru se află în curs de revizuire de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Un altul acționează sub formă de imunosupresor pentru alte boli, al cărui uz poate fi extins pe piață astfel încât să includă tratarea împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2.
„Astăzi facem primul pas către (crearea, n.r.) un portofoliu cuprinzător de terapii împotriva Covid-19. Deși vaccinarea progresează cu o viteză din ce în ce mai mare, virusul nu va dispărea, iar pacienții vor avea nevoie de tratamente sigure și eficiente pentru a reduce povara creată de boala Covid-19”, a spus Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.
„Obiectivul nostru este clar, ne propunem să identificăm mai mulți candidați (tratamente, n.r.) aflați în curs de dezvoltare și să autorizăm cel puțin trei noi terapii până la sfârșitul anului. Aceasta este Uniunea Europeană a Sănătății în acțiune.”
Îți mai recomandăm Grecia, pe lista roșie de la 1 august. Persoanele vaccinate nu intră în carantină la revenirea în țarăCele cinci produse se află în stadii avansate de dezvoltare, iar trei au potențialul de a fi autorizate până în octombrie 2021.
Sotrovimab, tratamentul pentru care a fost semnat contractul de achiziție, va fi distribuit la nivelul UE astfel încât să acopere 220.000 de scheme de tratament.
Primul astfel de contract a fost semnat în aprilie cu firma elvețiană Roche care, în cooperare cu Regeneron, au dezvoltat un cocktail de medicamente ce conțin anticorpi monoclonali. Cocktail-ul blochează infecția cu virusul Sars-CoV-2.
Deși vaccinarea progresează cu o viteză din ce în ce mai mare, virusul nu va dispăreaStella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară
Tratamentul cu Sotrovimab ar urma să fie distribuit adulților și copiilor cu vârsta de peste 12 ani și care cântăresc cel puțin 40 de kilograme. Aceștia nu trebuie să aibă probleme cu saturatia de oxigen, însă sunt expuși riscului de a dezvolta o formă severă de Covid-19.
George Katzorakis, vicepreședintele senior al GSK pe Europa, a lăudat acordul semnat cu Comisia Europeană.
„Acest acord cu Comisia Europeană reprezintă un pas crucial în tratarea cazurilor de Covid-19 în statele membre participante ale UE, deoarece permite accesul la sotrovimab (unul dintre tratamente, n.r.) pentru pacienții cu risc ridicat care au contractat virusul. Pe măsură ce peisajul Covid-19 continuă să evolueze și ne confruntăm cu noi provocări – cum ar fi varianta Delta, care s-a răspândit peste tot în lume – rămâne o nevoie urgentă de opțiuni de tratament pentru a a juta pe cei care se îmbolnăvesc să evite o potențială spitalizare sau inclusiv moartea”, a explicat acesta.
Îți mai recomandăm Ghidul turistului | Diferența între Grecia în zona galbenă și cea roșie. Documente pentru: Spania, Franța, Italia, TurciaCompetiția pentru tratamente împotriva Covid-19
Companiile farmaceutice încearcă să găsească o alternativă la campania de vaccinare ce include tratamente eficiente și țintite asupra Covid-19.
Recent, compania japoneză Shionogi a anunțat că a început studiile clinice avansate cu privire la eficiența unei pastile COVID. Aceasta se alătură celorlalte companii, cum ar fi Pfizer sau Merck, în depistarea unui tratament eficient.
Iar multe țări se grăbesc să cumpere aceste scheme de tratament. În iunie, Departamentul de Stat din SUA a anunțat cumpărarea a 1.7 milioane de scheme cu un antiviral dezvoltat de Merck & Co.
Îți mai recomandăm UK elimină carantina pentru cetățenii vaccinați în UE și SUA. În Bulgaria, doar cu buletinul sau pașaportul„Noile antivirale ce previn formele grave de Covid-19, în special medicamentele orale care ar putea fi administrate acasă, când boala debutează, ar fi instrumente puternice pentru combaterea pandemiei și salvarea vieții”, a atras atenția Antoni Fauci, consilierul prezidențial pentru sănătate al președintelui Biden, citat de Departamentul pentru Sănătate din SUA.
Comisia Europeană a concluzionat aproximativ 200 de contracte pentru diferite măsuri medicale împotriva Covid-19. Acestea au o valoare totală de aproximativ 12 milioane de euro.
Îți mai recomandăm Pastila anti-Covid, tratament ca pentru gripă | Epidemiolog: „Deocamdată, avem doar vaccinarea”