3 minute | Surorile & dușmanii Gabrielei Firea, muniție cu dispersie în Ucraina și trei recorduri de căldură

Marcel Ciolacu, președintele PSD și noul prim-ministru, este cel care a numit-o pe Gabriela Firea pentru un nou mandat la Ministerul Familiei, deși în presă apăruseră deja informații despre „căminele groazei”.

Gabriela Firea - „om, ministru și candidat la Primăria Capitalei” - acuză un complot împotriva sa cu privire la „căminele groazei”. Noile dezvăluiri spun că prietena ei a demisionat mai târziu decât a spus, iar sora ei era responsabilă să oprească abuzurile chiar când ele aveau loc.

Iată principalele știri:

  • Sora Gabrielei Firea era șefă la Asistența Socială din Voluntari în perioada în care aveau loc abuzuri la azilele pentru persoanele cu dizabilități. Ministrul Familiei acuză însă o campanie a adversarilor săi politici.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este într-un nou mini-turneu, în timp ce SUA ar urma să anunțe azi că furnizează Ucrainei muniție cu dispersie.
  • Recordul mediu de temperatură la nivel global a fost depășit pentru a treia zi consecutivă, iar ONU spune că schimbările climatice „au scăpat de sub control”.

Gabriela Firea vede înscenări

Centrul de Investigații Media și Buletin de București, cele două publicații care au dezvăluit ororile din cele trei centre pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități, au publicat ieri un nou articol în care arată că sora Gabrielei Firea era responsabilă să afle, să verifice și să oprească tocmai abuzurile din aceste azile.

Ancheta comună vorbește despre „o încrengătură de cumetrii și legături între «abuzatori» și angajații statului și demontează mai multe afirmații făcute de ministrul Familiei.

Gabriela Firea a acuzat însă jocurile politice. „Totul este o dovadă că adversarii politici sunt în stare de orice, chiar de înscenări ca să mă oprească din cursa pentru Primăria Municipiului București”, a spus ea, potrivit Hotnews.

Gabriela Firea o numește „soră” pe Ligia Gheorghe (fostă Enache), cea care care a fost în conducerea asociației responsabilă de atrocitățile din cămine, pentru o perioadă scurtă de timp.

Colegii mei de la Europa Liberă scriu însă despre ce nu spune Gabriela Firea cu privire la căminele groazei din Voluntari, unde bătrâni și persoane cu dizabilități erau ținuți în condiții inumane, amenințați, bătuți și umiliți, conform anchetei DIICOT.

Europa Liberă descrie cum își pasează responsabilitatea autoritățile statului, iar Georgiana Pascu, reprezentanta organizației Centrul de Resurse Juridice, care a avut un rol important în aflarea acestor orori a povestit pentru Hotnews cum șefii din județe responsabili de îngrijirea sărmanilor „au aplaudat frenetic” după ce Ministerul Muncii i-a „scăpat” de controalele CRJ.

Același minister, condus de Marius Budăi (PSD), spune acum că a făcut controale la 578 de centre rezidenţiale şi au fost găsite abateri la 370 dintre ele. A făcut 20 de propuneri de retragere a acreditării și a dat amenzi de peste 50.000 de lei, conform News.ro.

Alte știri românești pe scurt:

Zelenski, în Bulgaria și Cehia. Unde este Prigojin?

Primarul din Liov a descris atacul de ieri dimineață asupra orașului din vestul Ucrainei, în care au fost ucise cel puțin șapte persoane, ca fiind unul dintre cele mai grave atacuri asupra civililor din războiul Rusiei împotriva țării sale, scrie The Guardian.

RFE/RL analizează vizitele lui Volodimir Zelenski la Sofia și la Praga, în care președintele Ucrainei a transmis mesaje cu privire la aderarea la NATO și cereri pentru mai multe arme, înaintea summitului NATO de săptămâna viitoare.

Până să ajungă în Cehia, Zelenski a avut o discuție publică în contradictoriu cu omologul său bulgar, Rumen Radev, scrie Politico, în timp ce agenția de stat Anadolu anunță că președintele ucrainean este așteptat astăzi la Istanbul, pentru discuții cu Recep Tayyip Erdogan.

Președintele Bulgariei, Rumen Radev (stânga), și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Sofia, 6 iulie 2023.

SUA urmează să anunțe astăzi că vor furniza Ucrainei muniție cu dispersie, într-un nou pachet de ajutor militar, conform RFE/RL și a altor mass-media americane.

Associated Press analizează de ce acum - pe scurt, pentru a da un impuls contraofensivei - iar The Guardian citează organizația Human Rights Watch, care cere administrației Biden să nu livreze armele care pot lovi mai multe ținte pe o suprafață mai mare, existând riscul să fie loviți și civili.

Un anunț supriză al dictatorului Alexandr Lukașenko a venit ieri despre Evgheni Prigojin, liderul răsculat al mercenarilor Wagner. Acesta ar fi în Rusia, dar The New York Times scrie că misterul se adâncește deoarece șeful Wagner nu a mai fost văzut din 24 iunie.

BBC relatează că presa rusă de stat a început deja să pună tunurile pe Evgheni Prigojin, difuzând imagini de la o percheziție de la una dintre vilele acestuia, în care ar fi fost găsite arme, bani cash, droguri, un elicopter, pașapoarte și peruci.

Iar foşti oficiali americani s-au întâlnit în secret cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre viitorul Ucrainei, potrivit NBC.

Cea mai caldă zi de până acum, în trei zile consecutive

Associated Press și majoritatea presei internaționale scriu despre 5 iulie ca fiind, pentru a treia zi la rând, cea mai caldă zi de pe Pământ.

Temperatura medie globală a fost de 17,18 grade Celsius, potrivit Climate Reanalyzer al Universității din Maine, un instrument care folosește date din satelit și simulări computerizate pentru a măsura temperatura globală. În 4 iulie a fost înregistrată aceeași valoare, iar recordul anterior a fost pe 3 iulie, de 17,01 grade Celsius.

Aceste trei zile au fost, probabil, cele mai fierbinți din istoria modernă a Pământului, spun oamenii de știință citați de NYT.

Mai mulți oameni se răcoresc într-o fântână publică din Budapesta, pe fondul unui val de căldură care a cuprins Ungaria, pe 20 iunie 2023.

Valul global de căldură are doi factori principali: emisiile continue de gaze cu efect de seră și revenirea El Nino, un fenomen meteorologic ciclic.

ONU spune că schimbările climatice „au scăpat de sub control” după cea mai fierbinte săptămână înregistrată vreodată, potrivit The Guardian, iar The Washington Post transmite că valul brusc de recorduri de căldură îi sperie pe oamenii de știință.

Aceștia spun că oamenii trebuie să se aștepte în continuare la un an cu temperaturi record și la mai multe fenomene meteorologice extreme.

Alte știri:

  • Președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că guvernul ar putea avea nevoie de capacitatea de a bloca accesul la rețelele de socializare în timpul revoltelor stradale. Declarația a fost criticată în Franța, fiind asemănătă cu o măsură a regimurilor autoritare - The Washington Post.
  • Twitter a amenințat că va da în judecată Meta/Facebook în legătură cu noua sa platformă, Threads. Lansată miercuri, aceasta a înregistrat peste 30 de milioane de conturi noi - Reuters.
  • FDA acordă aprobarea completă pentru un nou medicament împotriva bolii Alzheimer, care încetinește evoluția bolii. Acesta va fi însoțit de un avertisment puternic de siguranță privind efectele secundare care pot pune în pericol viața - NBC.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Weekend liniștit,
George