3 minute | Sprijin continuu pentru Ucraina, încă un pro-rus în centrul Europei și pariurile premierului Ciolacu

Un tânăr participă la un concert denumit „O țară, o familie, o Rusie!”, în Piața Roșie din Moscova, pe 29 septembrie, zi în care Rusia a marcat așa-zisa reunificare cu regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson ale Ucrainei.

Președintele SUA promite continuarea ajutorului pentru Ucraina, în ciuda impasului politic. Democrația se află în joc - mereu de altfel - în Europa: astăzi Slovacia și Polonia. În România se află deocamdată în joc situația economică.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele subiecte:

  • „Nu putem permite sub nicio formă ca sprijinul Americii pentru Ucraina să fie întrerupt”, a spus președintele Joe Biden după ce a fost evitat un blocaj financiar al guvernului.
  • Robert Fico, un candidat pro-rus cu discurs antioccidental, a câștigat ieri alegerile din Slovacia, în timp ce în Polonia vecină avea loc o demonstrație cu aproape un milion de oameni.
  • În România, premierul Marcel Ciolacu spune că se simte amenințat de industria pariurilor, dar situația economică a țării este cea amenințată.

SUA nu vor opri ajutorul pentru Ucraina

Joe Biden a promis ieri că se așteaptă ca ajutorul pentru Ucraina să continue, după ce un pachet de 6 miliarde de dolari a fost eliminat din proiectul de lege care amenința blocajul financiar al guvernului american, scrie RFE/RL. Există „un sentiment copleșitor de urgență”, a spus el.

Președintele SUA a semnat legea provizorie care prevede o finanțare pe termen scurt a bugetului, de 45 de zile, și a menționat că se așteaptă ca Congresul să aprobe ajutorul pentru Ucraina printr-o lege separată. „Nu putem permite sub nicio formă ca sprijinul american pentru Ucraina să fie întrerupt”, a adăugat Biden.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este îmbrățișat de președintele american Joe Biden, în Biroul Oval al Casei Albe, Washington, 21 septembrie 2023.

Presa americană relatează pe larg despre cum a fost evitată paralizia financiară a administraţiei federale, iar agențiile de presă europene adaugă în relatările lor o declarație a șefului diplomației europene: UE va spori ajutorul militar pentru Ucraina.

Josep Borrell a făcut declarația chiar la Kiev, duminică, în aceeași zi în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat crearea unei alianțe industriale pentru a crește producția de arme și a dezvolta o industrie de apărare mai modernă.

La eveniment au participat reprezentanți ai industriei din Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Turcia, Suedia și Cehia, transmite RFE/RL.

Vladimir Putin a căzut victimă propriei sale propagande „mesianice”, mai scriu colegii mei de la Praga.

Iar consilierul economic al fostului cancelar german Angela Merkel în ultimii 11 ani de mandat a admis că politicile sale au lăsat Germania prea dependentă de gazul rusesc, scrie Financial Times. Totuși, Lars-Hendrik Röller și-a apărat strategia: a ajutat la creșteri economice pentru o lungă perioadă.

AFP relatează că peste 100.000 de armeni au fugit din Nagorno-Karabah de la preluarea de către Azerbaidjan a acestui teritoriu separatist, în urmă cu câteva zile. O misiune a Națiunilor Unite a sosit duminică în zonă, după ce aproape toată populația armeană a fugit.

Democrația în Europa centrală

Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a declarat ieri că fostul premier Robert Fico are mandatul pentru a încerca să formeze un guvern de coaliție, după ce a câștigat alegerile parlamentare de duminică, cu aproape 23%, scrie Europa Liberă.

Fico și partidul său SMER au făcut din oprirea ajutorului militar pentru Ucraina principalul subiect de campanie, în opoziție cu politicile vechiului guvern condus de Ludovit Odor.

Viitorul premier a spus că ar fi în continuare pregătit să ajute Ucraina din punct de vedere umanitar și al reconstrucției, însă acest lucru nu a disipat neliniștea în celelalte țări europene, deoarece Slovacia pare să se alăture simpatizanților lui Putin, arată The New York Times.

Cotidianul american mai scrie că, în ciuda simpatiilor rusești istorice, Slovacia a fost totuși prima țară care a livrat avioane de luptă Ucrainei.

Liderul partidului Smer-SSD și fostul prim-ministru al Slovaciei, Robert Fico (centru), sărbătorește victoria în alegerile parlamentare alături de membrii de partid, Bratislava, 1 octombrie 2023.

Populistul Robert Fico și-a mai făcut campanie cu conservatorismul social, naționalismul și cu retorica anti-LGBTQ, iar premierul maghiar Viktor Orban a exultat pe Twitter: „Ghici cine s-a întors!”, transmite The Guardian.

The Economist amintește cum a plecat Robert Fico de la putere. S-a întâmplat din cauza protestelor din 2018, după asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak, care scria despre corupția la nivel înalt.

Sute de mii de persoane - un milion conform organizatorilor - au participat ieri la un miting al opoziției cu orientare liberală, în Varșovia, cu două săptămâni înainte de alegerile care ar putea decide viitorul Poloniei în Uniunea Europeană și poziția sa democratică, transmite Reuters.

Politico își îndreaptă atenția și către Kosovo, unde NATO și-a consolidat prezența, iar SUA au îndemnat Serbia să retragă de la graniță forțele „destabilizatoare”.

Între timp, guvernul de la Priștina a anunțat ieri că ancheta despre atacul de săptămâna trecută a scos la iveală dovezi care arată că Serbia intenționa să anexeze nordul Kosovo, relatează RFE/RL. Aproximativ 90 de atacatori s-ar fi antrenat la baze ale armatei sârbe.

Un atac revendicat de militanții kurzi a avut loc la Ankara în weekend, iar ca răspuns Turcia a lovit ținte ale kurzilor din nordul Irakului, transmite Associated Press.

Păcănele și împrumuturi

Împrumuturile luate de Guvern au trecut de 164 miliarde de lei în acest an, conform Profit.ro, în timp ce sunt pregătite alte aproape 6,6 miliarde de lei în luna care tocmai a început, potrivit Digi24.

Curs de guvernare arată că dobânzile plătite de statul român în contul datoriei publice au crescut rapid, de la 12,1 miliarde lei în 2019 la 29 miliarde lei anul trecut.

Hotnews scrie că limitarea plăților cash pe care o vrea premierul Marcel Ciolacu vine în cel mai prost moment pentru România, iar bâlbâiala fiscală poate fi văzută și prin creșterea salariului minim: au apărut trei cifre diferite, iar măsura a intrat în vigoare cu trei luni mai devreme. Aflați în articolul Europa Liberă de ce.

Premierul român Marcel Ciolacu, într-o ședință de guvern din 13 iulie 2023, în București.

Tot în Europa Liberă, o analiză despre cum Marcel Ciolacu s-a întrecut în declarații privind „risipa bugetară” sau „șmecheria” celor care nu-și plătesc dările către stat. El promite o „reformă amplă” și descoperă, uimit și indignat, o realitate care este în bună măsură creația PSD.

Același Marcel Ciolacu a acuzat că este șantajat de șefii companiilor de jocuri de noroc și a solicitat instituțiilor să verifice posibilele infracțiuni, scrie Libertatea.

Ce vrem de la DNA, să se ocupe de ofițeri cu poliție judiciară cu 10 kile de cârnați? - este titlul dat de ProTV unui interviu cu șeful procurorilor anticorupție. „Trebuie să ne întoarcem la investigarea cazurilor de mare corupție, să ne asumăm măcar un dosar de calibru, per procuror”, a adăugat Marius Voineag.

Investigatoria redă cazul unei femei căreia i-a fost furată afacerea într-o zi, iar un detaliu din anchetă este uluitor: o instituție a statului spune că activitatea profesională a unui funcționar public este privată.

La „Țară în service”, colegii mei s-au ocupat de sănătatea mintală. Singurătatea Domnului D. sau cum refuză statul să adopte o strategie pentru cei 400.000 de români care suferă de Alzheimer.

Alte știri:

  • Cine e autorul? Controversă cu scântei între artistul Dan Perjovschi și Casa de licitații Artmark.
  • Pensia de la stat va fi mică. Educația financiară și investițiile constante pot aduce venituri suplimentare, dacă începem din timp.
  • SmartJob | Cosmonautul Dumitru Prunariu: Este absurd să credem că suntem singurele ființe inteligente din univers.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Astăzi vă invit pe site - romania.europalibera.org - ca să vă obișnuiți cu noul design al paginii noastre.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Zi cu spor,
George