Fost comandant Wagner, rugat de Kremlin să înființeze unități de voluntari pentru războiul din Ucraina

Vladimir Putin s-a întâlnit joi cu fostul comandant Wagner, Andrei Troșev (dreapta) și cu ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Iunus-Bek Ievkurov.

Kremlinul afirmă că președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu Andrei Troșev, fostul șef de cabinet al grupului de mercenari Wagner, și i-a încredințat responsabilitatea de a înființa noi unități de luptători voluntari.

„La ultima noastră întâlnire, am vorbit despre faptul că veți fi implicat în formarea unor unități de voluntari care pot îndeplini diverse sarcini de luptă”, a declarat Putin la o întâlnire cu Troșev și cu ministrul adjunct al Apărării, Iunus-Bek Ievkurov, pe 28 septembrie, potrivit unei transcrieri a conversației publicate o zi mai târziu.

Putin a subliniat că Troșev „a luptat într-o astfel de unitate timp de peste un an. Este conștient de problemele care trebuie să fie rezolvate în prealabil pentru a asigura activități de luptă mai bune și de succes”.

Troșev , cunoscut și ca „Sedoi” (grizonatul), a fost comandantul trupelor Wagner din Siria. El a mai luptat, de partea Rusiei, în Afganistan și Cecenia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor pe 29 septembrie că fostul șef de cabinet al grupării Wagner lucrează acum la Ministerul rus al Apărării.

Îți mai recomandăm Moartea lui Prigojin. Cinci întrebări despre ce urmează

În august, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a transmis că liderii Wagner l-au acuzat pe Troșev și alți oficiali de top ai grupului de mercenari că „au trădat Wagner pentru compania militară privată Redut, afiliată Ministerului rus al Apărării”.

Redut, o combinație a mai multor grupări veterane minore ale Serviciului rus de informații externe, ale Forțelor Aeriene ruse și ale unităților Ministerului rus al Apărării, a fost activă în războiul din Ucraina de când Rusia a invadat-o, în februarie 2022.

Raportul ISW a apărut cu trei zile înainte ca un avion în care se afla fondatorul și liderul Wagner, Evgheni Prigojin, să se prăbușească în regiunea Tver dintre Moscova și Sankt Petersburg. În accidentul petrecut pe 23 august au murit toate cele 10 persoane aflate la bord.

Îți mai recomandăm Rusia anunță că nu va investiga accidentul aerian care a dus la moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin

La 27 august, autoritățile ruse au declarat că trupul lui Prigojin a fost identificat de medicii legiști, împreună cu cele ale altor nouă persoane aflate la bordul avionului Embraer 600, care s-a prăbușit în regiunea Tver în circumstanțe suspecte.

Cu două luni înainte de moartea sa, la 23-24 iunie, Prigozhin a condus mii de luptători Wagner într-o rebeliune de scurtă durată împotriva Ministerului Apărării, această opoziție devenind una dintre cele mai mari provocări pentru Putin în cele peste două decenii de când se află la putere.

Insurecția a venit după luni de lupte interne intense în public cu conducerea militară a Rusiei cu privire la strategia de război din Ucraina și la aprovizionarea cu muniție, în timp ce luptătorii Wagner au jucat rolul principal în luptele grele pentru orașul Bahmut din estul Ucrainei.

Îți mai recomandăm Kremlinul, despre suspiciunile că a dat ordin să fie ucis Prigojin. „Minciună absolută”. Mercenarii Wagner n-au statut legal

La jumătatea lunii septembrie, guvernul britanic a adăugat grupul Wagner pe lista sa de organizații teroriste, afirmând că acesta rămâne o amenințare la adresa securității globale chiar și după moartea lui Prigozhin.

La începutul lunii ianuarie, Washingtonul a desemnat Wagner drept organizație criminală transnațională.