Linkuri accesibilitate

Rusia anunță că nu va investiga accidentul aerian care a dus la moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin


Prăbușirea avionului în urma căreia Evgheni Prigojin a fost declarat mort de autoritățile ruse a avut loc pe 23 august. Nu se cunosc deocamdată cauzele, însă se bănuiește că ar fi fost vorba de o explozie la bord.
Prăbușirea avionului în urma căreia Evgheni Prigojin a fost declarat mort de autoritățile ruse a avut loc pe 23 august. Nu se cunosc deocamdată cauzele, însă se bănuiește că ar fi fost vorba de o explozie la bord.

Rusia nu va investiga accidentul aerian care a dus la moartea liderului mercenar Evgheni Prigojin. 

Informațiile vin după ce Rusia ar fi transmis Braziliei că nu va face nicio cercetare despre accidentul din 23 august, potrivit Reuters.

Avionul în care a murit Prigojin împreună cu alți doi locotenenți de top ai forțelor Wagner, Embraer EMBR3.SA, era produs în Brazilia.

Toți cei zece pasageri la bord au fost uciși. Inițial, agenția de stat a Rusiei, TASS, declarase că Prihojin se află pe lista pasagerilor. Analiza genetică a rămășițelor din accident a confirmat că Prigojin fusese, într-adevăr, la bord.

Din cauză că o aeronavă braziliană a fost implicată în moartea lui Prigojin, autoritățile braziliene s-au declarat dispuse să participe la o investigație asupra circumstanțelor accidentului, atâta timp cât aceasta este conformă cu normele internaționale.

Potrivit Organizației Internaționale de Aviație Civilă (ICAO), pentru că zborul era intern, de la Moscova la Sankt Petersburg, nu se aplică normele internaționale de cercetare a accidentului. Rușilor le este recomandat să le urmeze, dar nu sunt obligați.

Procedura de cooperare internațională în astfel de cazuri, cunoscută drept Anexa 13, a fost foarte rar evitată în trecut. Ea reprezintă o metodă ușoară de cooperare, conform Reuters, pentru că are scopul îmbunătățirii siguranței aeriene și nu caută să învinovățească părțile.

Evgheni Prigojin a murit la exact două luni după ce a condus revolta mercenarilor săi Wagner împotriva liderilor militari din Rusia. Revolta a fost văzută drept cea mai mare provocare la adresa președintelui Vladimir Putin din ultimele două decenii și jumătate.

Pe 23 iunie, mercenarii Wagner conduși de Prigojin au intrat în orașul Rostov-pe-Don și se aflau în drum spre Moscova, pesemne din nemulțumire față de modul în care erau tratați de Ministerul Apărării. Liderul mercenarilor declarase că dorește demiterea ministrului Șoigu și a generalului Gherasimov, spunând maselor că motivele pentru invadarea Ucrainei erau minciuni.

Revolta s-a încheiat după o zi, cu medierea președintelui din Belarus, Aleksandr Lukașenka. Majoritatea mercenarilor au acceptat să se mute în Belarus și să nu mai lupte pe frontul din Ucraina.

Odată cu moartea lui Prigojin, s-a dus și una dintra amenințările principale din calea președintelui Putin. Accidentul este un semnal pentru cei care s-ar gândi să îl înfrunte pe liderul rus.

„Prin uciderea lui Prigojin, Putin a obținut o victorie pe termen scurt în consolidarea puterii sale acasă”, a transmis Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia.

Nu se știe ce se va întâmpla pe viitor cu gruparea de mercenari Wagner, al cărui succes se datorează în mare parte conducerii lui Prigojin. Cu toate acestea, puțini experți consideră că Wagner va dispărea.

XS
SM
MD
LG