Legea carantinării, care va intra în vigoare marți, va aduce cu sine și carantinarea celor care au refuzat măsura în urma deciziei CCR care a asimilat-o, laolaltă cu cea de internare, ca măsură privativă de libertate, ceea ce a dus la anularea ordinului de ministru și a impus reglementarea celor două măsuri prin lege. Începând de marți, cei care au refuzat carantinarea vor fi identificați de direcțiile de sănătate publică și vor intra în izolare la domiciliu pentru 14 zile.
Anunțul a fost făcut luni de ministrul Sănătății Nelu Tătaru într-un interviu acordat Digi 24.
„De mâine avem cadrul legal în care putem interna, carantina și izola la domiciliu. În condițiile în care vom avea aceste pârghii, vom putea scădea numărul de cazuri", a declarat ministrul Nelu Tătaru.
Ministrul s-a referit la zone cu creșterea ratei de infectare, cum e și cazul abatorului de păsări de la Vaslui, unde au fost depistați 59 de pozitivi dintr-o sută de testați, sau al focarelor din centrele medicale de la Galați, Argeș și Dâmbovița, la care dacă se ajunge la trei cazuri la mia de locuitori se poate dispune carantinarea zonei sau localității respective.
Cât privește controversa paturilor de la Terapie Intensivă, ministrul a spus că sunt în prezent 1.900 de paturi, din care 840 sunt echipate complet.
De asemenea, ministrul a spus că este posibil să se ajungă la 1.000 de cazuri de infectări pe zi, din care 5% vor fi, cel mai probabil, pentru terapie intensivă, 5% decese și restul asimptomatici sau cu simptome ușoare.
„De maine intra în vigoare legea, suntem pe internare și pe izolare. Noi vom avea în următoarele 14 zile o creștere ușoară, progresivă, putem să ajungem la 1.000 de cazuri pe zi”, a spus Tătaru.
„Următoarele două săptămâni sunt cruciale, vom vedea dacă vom avea o stagnare și vom merge pe un platou. De mîine avem legislație, putem interna, putem izola. Dacă punem în aplicare aceste pârghii, vom putea reduce numărul de infectări", a spus Nelu Tătaru.
Principalele declarații ale ministrului Sănătății, Nelu Tătaru:
- S-a discutat evoluția ultimelor două săptămâni și în ultimele două zile de weekend. În acest context, s-a discutat capacitatea sistemului medical de a trata, de a interna.
- Sunt focare care trebuie urgentate în anchetă. Mâine voi decide ca pentru orice persoană depistată pozitiv să fie făcute anchete în maxim 12 ore, anchete epidemiologice.
- S-a mai dispus ca toate datele despre anchetă să fie dirijate către Ministerul Sănătății. S-a mai discutat despre izolare și carantiare, să punem gestiona zonele cu cazuistică cu număr ridicat.
- Putem avea la un moment dat și o izolare a unei zone, a unui cartier. Dacă avem nevoie de personal, o să începem să detașăm personal. Dacă va fi nevoie de transferuri în spitale le vom face pentru a putea gestiona focarele sau suprapopularea.
- Sunt mai multe județe, noi urmărim creșterea numărului de cazuri în mai multe județe, inclusiv Vaslui. 59 de persoane care lucrau într-un abator de păsări au fost pozitive. Avem zona Dâmbovița, Argeș care trebuie gestionate.
- Noi avem în studiu foarte multe focare și foarte multe localități. La trei cazuri la mia de locuitori se poate ajunge la carantinarea acelei zone sau localități.
- Putem ajunge în următoarele cazuri și la o mie de cazuri pe zi, dar ne așteptăm ca după ce legea intră mâine în vigoare să putem gestiona mai bine cazurile
- Reprezentanții Bisericii trebuie să gestioneze evenimentele pe care le organizează. Este un potențial pericol (despre înghesuiala dintr-o biserică din județul Argeș – n.red.)
Luni seară, la Palatul Victoria a avut loc o ședință a premierului Ludovic Orban cu miniștrii Sănătății și Internelor și cu secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, la care au fost decise măsurile pe care autoritățile le pot lua de marți, odată cu intrarea în vigoare a legii carantinării, care permite și completarea hotărârii de guvern privind prelungirea stării de alertă cu măsurile privind reglementarea internării, a izolării și a carantinării.
Legea carantinării, blocată mai mult de o săptămână în Senat de interimarul aflat la conducerea Camerei Superioare, Robert Cazanciuc, a fost adoptată joi și promulgată de președintele Klaus Iohannis. Este o lege care nu privește doar Covid-19 ci instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
Potrivit legii, persoanele suspecte de orice boală contagioasă vor fi trimise în carantină prin decizii ale direcțiilor de sănătate publică, iar bolnavii confirmați vor fi obligați să stea cel puțin 48 de ore într-o unitate medicală.
Îți mai recomandăm Legea carantinei, adoptată de Senat, după negocieri care au durat o săptămână
Legea vine să pună în acord cu decizia Curții Constituționale măsurile care erau luate și până acum de autorități, dar numai prin ordin de ministru.
Parlamentarii au adus și câteva modificări mai ales în ceea ce privește obligativitatea internării pacienților cu boli contagioase.