Ucraina interzice Biserica Ortodoxă subordonată Moscovei

Mitropolitul Onufrie, conducătorul ramurii ortodoxe ucrainene care este afiliată Moscovei, denumită Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC). Aceasta este diferită de Biserica Ortodoxă din Ucraina (OCU) , care se opune Moscovei.

Parlamentul Ucrainei a adoptat în primă lectură, joi, un proiect de lege prin care Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC) - subordonată Patriarhiei Moscovei - este scoasă în afara legii. Proiectul de lege interzice însă orice organizație religioasă asociată cu Rusia.

„Proiectul de lege numărul 8371 privind interzicerea organizațiilor religioase asociate cu Federația Rusă a fost adoptat în prima lectură”, a declarat joi deputatul Iaroslav Jelezniak, potrivit AFP.

267 de deputați, dintre cei 450, au votat „pentru” adoptarea acestui proiect de lege.

„Deocamdată, aceasta este doar prima lectură, dar este totuși o decizie istorică. Pentru a învinge agresorul, trebuie să gândim asimetric și să nu lăsăm Rusiei niciun spațiu pentru a ne face rău”, a spus deputat Inna Sovsun.

Proiectele de lege trebuie să treacă, de obicei, de două lecturi în Verkhovna Rada - parlamentul ucrainean - înainte de a putea fi promulgate de președintele Volodimir Zelenski.

Proiectul de lege vizează în principal Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC), subordonată Patriarhiei Moscovei, după ce conflictele legate de legăturile dintre Rusia și această biserică s-au intensificat de la începutul războiului.

Anul trecut, serviciile de securitate ucrainene au percheziționat mănăstirea istorică Pechersk Lavra din Kiev din cauza legăturilor acesteia cu Patriarhia Moscovei.

Îți mai recomandăm Ucraina ordonă bisericii ortodoxe afiliate Rusiei să părăsească mănăstirea din Kiev

UOC și-a exprimat dezamăgirea față de interdicția propusă, afirmând că aceasta încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează libertatea de religie.

„Fără îndoială, adoptarea acestui proiect de lege va indica faptul că drepturile și libertățile omului, pentru care și statul nostru luptă, își pierd sensul”, a declarat biserica afiliată Rusiei.

Propunerea de interzicere a fost controversată în Ucraina, unde unii enoriași încă frecventează biserici legate de Patriarhia Moscovei.

Liderii Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a rupt în mod oficial legăturile cu omologul său rus în luna mai a anului trecut, au fost acuzați de unii legislatori că au colaborat cu clerici ruși.

Îți mai recomandăm Ucraina schimbă data Crăciunului pe 25 decembrie, pentru a nu mai coincide cu cea sărbătorită de Biserica Rusă

Un sondaj de opinie realizat în iunie 2023 de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev a constatat că două treimi dintre ucraineni au susținut o interdicție totală a UOC.

În urma invaziei Rusiei, unele biserici au trecut la Biserica Ortodoxă din Ucraina (OCU), care este independentă de Moscova.

Rusia a criticat puternic ceea ce consideră a fi persecuția credincioșilor ortodocși din Ucraina.

Șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, și-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru invazie și le-a spus credincioșilor că domnia lui Putin asupra Rusiei a fost mandatată de Dumnezeu.

Îți mai recomandăm Reportaj | O Biblie scăpată pe jos, o încăierare și „căderea Bisericii Moscovei” în Ucraina