Discuțiile dintre PNL și PSD pentru guvernul ce va fi condus de Marcel Ciolacu nu sunt simple și, sub presiunea internă, fiecare partid încearcă să obțină cât mai mult. O presiune care este mai mare la PNL decât la PSD pentru că liberalii pierd funcția de prim-ministru.
Mai mult, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar fi agreat, potrivit surselor Europa Liberă, ca ministerul Transporturilor să rămână la PSD, iar liberalii să păstreze Fondurile Europene și Justiția, ministere care ar fi trebuit să meargă la social-democrați conform protocolului.
Liberalii sunt cu ochii pe ministerele UDMR. De ce?
Cu toate acestea, nemulțumirile continuă să fie mari în PNL, poate și pentru că o tabără ar vrea ca la Externe să fie instalat un om cu greutate din partid și nu unul agreat de Cotroceni, cum este Bogdan Aurescu.
Amatori pentru post sunt Alina Gorghiu și Rareș Bogdan, care au însă șanse mici atâta vreme cât președintele Iohannis mai are un cuvânt de spus în chestiune.
PNL nu vrea absolut nimic. Vrem în continuare să asigurăm guvernarea țării, așa cum am făcut-o și până acum, vrem să asigurăm stabilitate politică.Nicolae Ciucă, actualul premier
Așa că, pentru a calma spiritele, Nicolae Ciucă a plusat cerând ministerul Mediului de la UDMR, spun sursele Europei Libere. Asta după ce PNL avansase anterior și ideea preluarii ministerului Dezvoltării, pe care liberalii puseseră de mult ochii pentru că e un minister cu bani, dirijați în principal către autoritățile locale, ceea ce în campania electorală este o miză importantă.
Sociologul și analistul Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că sub presiunea internă din partid de a obține mai multe ministere, Nicolae Ciucă a găsit soluția să ia de la UDMR.
„Mie mi se pare că Ciucă și Iohannis indirect sunt sub presiune din zona de opoziție internă a partidului, care a devenit mai puternică, să obțină mai mult la negocierea cu PSD. O posibilă soluție pe care au găsit-o ar fi să ia ceva de la UDMR cu gândul că dacă UDMR se supără prea tare și iese de la guvernare, asta este, o să ia tot. Adică, nu ar ieși pe pierdere, ba din contra”, explică Ovidiu Voicu.
Cât de serioasă e amenințarea UDMR cu ieșirea de la guvernare
Despre dorința PNL de a lua de la UDMR ministerul Mediului, deținut de Tanczos Barna, s-a aflat „oficial” de abia marți dimineață, spune liderul Uniunii, Csoma Botond, care a aruncat pe tapet amenințarea cu ieșirea de la guvernare.
Îți mai recomandăm Kelemen Hunor a fost reales în funcția de președinte UDMR: „Voi face tot posibilul să continuăm guvernarea”„Nu am ieși de dragul ieșirii. (...) Aceasta este poziția noastră, credem că ne-am făcut treaba bine și vrem să lucrăm în continuare. Nu suntem de acord cu aceste mutații politice care se conturează între PNL și PSD. Dacă se ajunge la această concluzie între PNL și PSD că UDMR nu mai are aceeași valoare aritmetică în 2023 cum a avut-o în 2021, ne gândim la modul serios să ieșim de la guvernare”, a spus Csoma Botond.
Serios și nu prea, pentru că tot Botond spune că „Putem discuta despre ministerul Agriculturii, Energiei, credem că am avea oameni profesioniști”.
Doar că varianta ca UDMR să preia la schimb Agricultura (care revine PSD) și Energia (care revine PNL) a fost discutată în Coaliție, nefiind însă agreată de cele două partide.
UDMR întotdeauna preferă să rămână la guvernare chiar și cu mai puțin.Ovidiu Voicu, analist și sociolog
Kelemen Hunor susține că a vorbit cu Marcel Ciolacu și că Protocolul va fi respectat, adică UDMR, care nu este parte a rocadei, își va păstra ministerele deținute până acum. Din informațiile Europei Libere, lucrurile nu sunt însă tranșate, liberalii insistând să preia ministerul Mediului, convinși fiind că UDMR nu va ieși de la guvernare.
A spus-o destul de clar însuși purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe: „amenintarile UDMR pot si o strategie pentru a pregăti viitoarele negocieri”.
Surse din PNL spun pentru Europa liberă că UDMR nu va pleca de la guvernare, mai exact de la „resurse”, în prag de alegeri.
Îți mai recomandăm Votul pentru conducerea ANRE divide Coaliția. PSD și PNL și-au împărțit funcțiile peste capul UDMR„Plusează cu amenințarea cu ieșirea de la guvernare, pentru că nu vor face asta în prag de alegeri. Probabil că vor ceda Mediul, nu știu dacă și Dezvoltarea, și se vor mulțumi cu un minister mai puțin important, Cultura, de exemplu”, ne spune sursa menționată.
Laszlo Attila (UDMR): Liberalii să-și bage capul în apă rece
Toată disputa a fost generată de nemulțumirile care există în PNL, de faptul că sunt mai multe grupări, spune pentru Europa Liberă senatorul Laszlo Attila.
„Le recomand cu căldură unor colegi liberali să-și bage capul în apă rece și să-și revină, în sensul de a-și respecta angajamentele pe care și le-au luat atunci când s-a format coaliția.
Am înțeles că sunt nemulțumiri în rândul lor, că le trebuie tot, inclusiv stelele de pe cer, dar o majoritate și o coaliție nu așa funcționează”.
La UDMR, ține să precizeze Laszlo Attila, deciziile nu sunt luate de liderul formațiunii sau de echipa de negociere, ci de Consiliul Reprezentanților Unionali, singurul for care poată să „mandateze conducerea privind intrarea sau ieșirea de la guvernare, sau un eventual schimb de ministere”.
Îți mai recomandăm Comasarea alegerilor locale și parlamentare: dorința PNL-PSD se poate stinge la CCRSenatorul UDMR susține că cel mai probabil se va ajunge la un „compromis” între PNL și PSD în această săptămână, după care vor începe negocierile oficiale.
Analist: Coaliția nu se va rupe, deci utilitatea UDMR nu mai există
Motivul pentru care UDMR a fost cooptat la guvernare în 2021, înainte de războiul din Ucraina, de PSD și PNL, care aveau împreună o majoritate confortabilă, este că ambele partide vedeau în Uniune un posibil aliat în cazul în care Coaliția se rupe în momentul rotației premierilor.
Analistul Ovidiu Voicu spune că acest scenariu nu mai există, deci utilitatea UDMR a dispărut.
„Ipoteza mea e că ambele partide au văzut UDMR ca un potențial aliat dacă se rupe coaliția. Acum, dacă nu mai există acest scenariu al ruperii, nici utilitatea UDMR nu prea mai există. Cel puțin aripa Ciolacu din PSD și aripa Ciucă- Iohannis din PNL iau în considerare serios să continue această alianță care este lucrativă pentru ei și după 2024 și atunci nu mai au nevoie de UDMR. Nici nu vor să îi dea afară direct, dar le iau ceva important astfel încât să se supere și să plece singuri”.
Îți mai recomandăm Analiză | Ce blochează alianța opoziției? Calculele lui Drulă (USR), Orban (Forța Dreptei) și Tomac (PMP)Cum arată împărțeala ministerelor negociată de PNL și PSD
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au stabilit între ei care sunt variantele viitorului guvern pe care le vor prezenta în fața partidelor. PNL se va întruni la finalul săptămânii la Vila Lac, iar PSD are programată, vineri, o întâlnire cu liderii din teritoriu.
În linii generale, potrivit informațiilor Europei Libere, s-a stabilit să fie trei posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare partid din Coaliție.
PSD
Noul vicepremier, care ar putea fi Mihai Tudose de la PSD, ar urma să aibă atribuții legate de companiile de stat (este vorba de supraagenția pe care o dorește PSD), dar și drept de avizare, așa cum au ministerele Finanțelor, Justiției și Secretariatul general.
- Ministerul Transporturilor, mult dorit de social democrați, va rămâne la PSD pentru Sorin Grindeanu;
- Ministerul Muncii - Marius Budăi pleacă, dar numele înlocuitorului e încă în discuție;
- Ministerul Agriculturii- pleacă Petre Daea, vine Florin Ionuț Barbu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, un apropiat al lui Paul Stănescu;
- Ministerul Familiei - rămâne la Gabriela Firea, deși Marcel Ciolacu ar fi vrut-o plecată și a propus desființarea ministerului;
- Ministerul Sănătății - rămâne Alexandru Rafila;
- Ministerul Economiei- rămâne la PSD, ar putea veni Mihai Tudose, deși acesta nu și-ar fi dat acceptul până acum. Numele lui e în discuții și pentru un post de vicepremier;
- Cultura- rămâne la PSD pentru Lucian Romașcanu. Informațiile Europei Libere spun însă că ministerul ar putea fi oferit UDMR în locul Mediului;
PNL
Una dintre principalele probleme ale PNL este poziția pe care o va ocupa Nicolae Ciucă. Varianta șefiei Senatului a picat, iar ultimele informații ale Europei Libere spun că președintele Iohannis l-ar dori la Apărare în locul actualului ministru de la PSD, Angel Tîlvăr.
Nicolae Ciucă ar putea prelua și una dintre funcțiile de vicepremier, ceea ce i-ar întări poziția în guvern și la partid.
Dacă liberalii vor reuși să preia ministerul Mediului de la UDMR, pe funcție ar putea veni Mircea Fechet, vicepreședintele comisiei de Mediu de la Camera Deputaților, un apropiat al lui Gheorghe Flutur. Situația rămâne totuși neclară și liberalii mizează pe intervenția președintelui Iohannis pentru a o rezolva.
Nemulțumirea unei grupări din PNL se leagă de faptul că patru dintre ministere vor fi ocupate de oameni susținuți de președintele Iohannis. Este vorba de Apărare, Externe, Educație și Finanțe.
Pe de altă parte, la Secretariatul general, la Comunicații și, eventual, la Mediu ar putea fi puși oameni susținuți de greii partidului.
- Ministerul Fondurilor Europene - ar putea rămâne Marcel Boloș, susținut de președintele Iohannis, dacă PSD păstrează Transporturile;
- Ministerul de Externe - rămâne Bogdan Aurescu, susținut de președintele Iohannis;
- Ministerul Educației - rămâne Ligia Deca, tot cu susținerea lui Klaus Iohannis;
- Ministerul Finanțelor - ar putea veni Cosmin Ștefan Marinescu, consilierul prezidențial pe probleme economice. Situația nu este însă tranșată;
- Ministerul de Interne - rămâne Lucian Bode în pofida scandalurilor de plagiat în care e implicat. Are susținerea lui Nicolae Ciucă;
- Ministerul Energiei- ar putea rămâne Virgil Popescu, deși PSD vrea ca el să fie schimbat. Situația nu e tranșată;
- Ministerul Justiției- ar putea rămâne Cătălin Predoiu dacă PSD păstrează Transporturile;
- Ministerul Comunicațiilor - Sebastian Burduja va pleca de la Digitalizare. Burduja este pe cai mari, PNL avându-l în vedere pentru șefia organizației București, după demisia lui Ciprian Ciucu;
- Secretariatul general al guvernului- Mircea Abrudean, apropiat al lui Emil Boc;
- Ministerul Digitalizării- Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei din Camera Deputaţilor;
- Ministerul Mediului- Mircea Fechet (în discuție);