Uniunea Europeană a aprobat sancțiunile împotriva Belarusului

Reprezentantul politicii externe a UE Josep Borrell și Svetlana Țihanovskaia, lidera opoziției din Belarus. 21 iunie 2021.

Uniunea Europeană a aprobat noul pachet de sancțiuni asupra Belarusului, în urma deturnării cursei Ryanair către Minsk și arestarea activistului-jurnalist Roman Protasevici.

Consiliul European a aprobat noile sancțiuni economice pe 24 iunie. Printre măsurile aprobate se află:

  • Interdicția vânzării, transferului sau exportului de echipament și tehnologii folosite pentru monitorizarea și interceptarea telecomunicațiilor și traficului de internet în scopuri militare;
  • Restricționarea comerțului de produse de petrol, îngrășământ cu săruri de potasiu, și produse de tutun;
  • Restricționarea accesului autorităților din Belarus la piețele de capital din UE;
  • Banca Europeană de Investiții va opri toate plățile către sectorul public din Belarus;
  • Statele membre UE vor limita influența Belarusului în băncile europene de dezvoltare multilaterală;

Aceasta este cea mai recentă dintre măsurile restrictive luate de UE pentru a descuraja regimul din Belarus, acuzat de încălcarea drepturilor omului. Sancțiunile vizează 166 de persoane, inclusiv pe președintele Belarusului, și 15 entități. Indivizilor vizați le-au fost înghețate bunurile din UE și li s-a interzis pătrunderea în spațiul european.

Îți mai recomandăm Uniunea Europeană aprobă noi sancțiuni împotriva regimului Lukașenko

Propunerea pentru pachetul de sancțiuni a fost acceptată la nivel central după un mic conflict cu Austria. Austria se împotrivea sancțiunilor împotriva sectorului financiar, de teamă că ar putea leza legătura sectorului bancar austriac cu Belarusul. Grupul austriac Raiffeisen Bank este unul dintre principalii jucători din sectorul financiar din Belarus.

Uniunea Europeană a răspuns deja la aterizarea forțată a avionului Ryanair închizându-și spațiul aerian pentru zborurile din Belarus.

Îți mai recomandăm EU își închide spațiul aerian și aeroporturile pentru avioanele din Belarus

Pe 23 mai, autoritățile din Belarus au folosit un avion de luptă pentru a ateriza forțat o cursă de pasageri la Minsk. După ce a aterizat avionul, autoritățile i-au arestat pe jurnalistul din opoziție Roman Pratasevici și prietena sa Sofia Sopega. Liderii UE consideră acest gest a fi piraterie de stat.

Deturnarea avionului se petrece în mijlocul opresiunilor guvernamentale asupra protestatarilor din Belarus, care contestă rezultatele alegerilor prezidențiale din august 2020.

Regimul din Belarus susține că Aleksandr Lukașenko a câștigat cursa electorală pentru a-și obține cel de-al șaselea mandat. Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări refuză să accepte acest rezultat și nu îl consideră pe Lukașenko președintele de drept al țării.

Îți mai recomandăm Tactici de război hibrid | Lituania acuză Belarusul că trimite refugiați la graniță