Rusia, Statele Unite și alte câteva țări occidentale au făcut joi un schimb major de prizonieri, cel mai mare de după Războiul Rece.
Țările occidentale au trimis în Rusia oameni condamnați pentru infracțiuni grave, precum crime și spionaj, ca să asigure eliberarea mai multor jurnaliști și disidenți despre care au spus că au fost condamnați pe nedrept.
Președintele RFE/RL salută faptul că printre cei eliberați se numără și colega noastră, jurnalista Alsu Kurmașeva, arestată în Rusia din iunie 2023.
24 de prizonieri din Statele Unite, Rusia, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia și Belarus au fost eliberați joi într-un schimb major între Est și Vest.
Președinția turcă a anunțat că aceștia se numără reporterul Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, jurnalista Alsu Kurmașeva de la RFE/RL și fostul pușcaș marin american Paul Whelan.
Autoritățile turce au menționat că zece prizonieri, inclusiv doi minori, au fost transferați în Rusia, 13 în Germania și trei în Statele Unite.
Notă: Comunicatul președinției turce include 26 de persoane, inclusiv doi minori - cei doi nu se aflau în închisoare, potrivit surselor CNN. Părinții acestora ar fi doi agenți ruși din Slovenia.
Informația a fost confirmată după-amiază și de Casa Albă.
„Astăzi, sărbătorim întoarcerea lui Paul, Evan, Alsu și Vladimir și ne bucurăm împreună cu familiile lor. (...) Toți au îndurat suferințe inimaginabile și incertitudine. Astăzi, agonia lor a luat sfârșit”, a menționat Casa Albă într-un comunicat.
Președintele american Joe Biden a calificat acordul ca pe „o performanță a diplomației” și promis să lucreze în continuare pentru eliberarea altor americani deținuți pe nedrept în Rusia.
„Acesta este un exemplu puternic al motivului pentru care este vital să ai prieteni în lume în care poți avea încredere și pe care te poți baza. Alianțele noastre îi fac pe americani mai în siguranță”, a completat Biden.
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova speră ca cei care au părăsit Rusia să rămână departe.
„Cred că toți dușmanii noștri ar trebui să rămână [în străinătate], iar toți cei care nu sunt dușmanii noștri ar trebui să se întoarcă. Acesta este punctul meu de vedere”, a declarat Peskov, citat de TASS.
Îți mai recomandăm Cel mai mare schimb de prizonieri de după Războiul Rece. Ce câștigă Vladimir Putin?Speculațiile că ar putea avea loc un schimb major de prizonieri între Rusia și țările occidentale au venit după ce, în ultimele zile, nouă activiști ruși și un cetățean american au fost mutați brusc din închisorile rusești, în timp ce mai mulți ruși deținuți în închisorile americane au dispărut din bazele de date ale închisorilor.
De asemenea, avocații mai multor persoane cu notorietate care sunt deținute în închisorile rusești au declarat în ultimele zile că nu știu unde se află clienții lor.
Printre aceștia se numără activiștii ai opoziției precum Vladimir Kara-Murza și Ilya Yashin.
Îți mai recomandăm Mai mulți prizonieri din Rusia au dispărut în locații necunoscute: Paul Whelan, Kara-Murza, politicieni de opoziție, jurnaliștiOlga Karlova, avocata fostului pușcaș marin american Paul Whelan, a declarat pe 31 iulie că nu știe unde se află clientul său, iar conducerea închisorii din regiunea Mordovia - unde acesta a fost încarcerat - a ignorat cererile de a confirma dacă Whelan se află în penitenciar.
Paul Whelan, care ispășește o pedeapsă de 16 ani de închisoare pentru acuzații de spionaj - pe care el și Washingtonul le-au respins - este unul dintre cei peste zece cetățeni americani care sunt în prezent deținuți în închisorile și penitenciarele rusești, acuzați sau condamnați pentru fapte care variază de la posesie de droguri și furt la trădare și spionaj.
În multe cazuri, acuzațiile împotriva americanilor, printre care se numără reporterul Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, și Alsu Kurmașeva, jurnalistă la RFE/RL, au fost etichetate de angajatorii lor sau de guvernul SUA ca fiind false sau instrumentate politic.
De asemenea, unele dintre sentințe depășesc cu mult ceea ce experții juridici spun că ar fi perioade normale pentru acele acuzații.
Îți mai recomandăm Rusia. Jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva, condamnată la 6 ani și jumătate de închisoare„Salutăm vestea eliberării iminente a lui Alsu și suntem recunoscători guvernului american și tuturor celor care au lucrat neobosit pentru a pune capăt tratamentului său nedrept din partea Rusiei”, a declarat președintele și directorul general al RFE/RL, Stephen Capus, pe 1 august.
„Alsu a fost vizată pentru că era o jurnalistă americană care încerca pur și simplu să aibă grijă de un membru al familiei în Rusia. Nu a greșit cu nimic și, cu siguranță, nu merita tratamentul nedrept și separarea forțată de membrii familiei sale iubitoare și de colegi”, a adăugat el.
„Eliberarea lui Alsu ne face să fim și mai hotărâți să asigurăm libertatea altor trei jurnaliști RFE/RL, închiși cu cruzime în Belarus și în Crimeea ocupată de Rusia. Nu ne vom odihni până când toți jurnaliștii noștri deținuți pe nedrept nu vor fi în siguranță acasă. Jurnalismul nu este o crimă”, a completat Stephen Capus.
Președintele RFE/RL a făcut referire la Ihar Losik și Andrey Kuznechyk din Belarus și la Vladyslav Yesypenko din Crimeea.
Îți mai recomandăm Solidaritate cu jurnalistul Igor Losik de la Europa Liberă. E condamnat de regimul Lukașenko la trei ani de închisoareAgenția de presă rusă Agenstvo a raportat că mai multe avioane speciale ale guvernului rus au călătorit în ultimele zile spre și dinspre regiunile în care sunt deținute închisori în care se află disidenți.
Între timp, patru ruși au fost acuzați sau încarcerați în Statele Unite au dispărut dintr-o bază de date a deținuților gestionată de Biroul Federal al Penitenciarelor din SUA.
Unul dintre rușii eliberați de Occident este Vadim Krasikov, un fost ofițer de informații și asasin plătit al Rusiei, care ispășea o condamnare pe viață pentru uciderea unui lider rebel cecen la Berlin.
Președintele rus Vladimir Putin a făcut încă din 2021 presiuni pentru ca acesta să fie eliberat.
Îți mai recomandăm Germania acuză oficial Rusia de comandarea unui asasinat pe teritoriul germanAlte două nume sunt: Vladislav Klyushin, un antreprenor din domeniul IT conectat la Kremlin care execută o pedeapsă de mai mulți ani de închisoare pentru acuzații de insider trading, și Aleksandr Vinnik, care a pledat recent vinovat la acuzații de spălare de bani și a fost eliberat în așteptarea sentinței.
Cel mai mare schimb de prizonieri de după Războiul Rece a avut loc în 2010 și a implicat în total 14 persoane.
În acel schimb, Statele Unite au eliberat zece ruși, inclusiv pe agenta rusă de informații Anna Chapman, arestată într-o rețea de spionaj.
Serghei Skripal, un ofițer de informații militare rus condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, s-a numărat printre cele patru persoane eliberate de Moscova.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.