„În privința acuzațiilor de plagiat care i se aduc Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, considerăm necesară o analiză serioasă, în afara oricărei presiuni de orice natură, analiză care să fie realizată de îndată de către instituțiile abilitate din cadrul universității implicate și de instituțiile responsabile ale statului”, spune UB într-un comunicat publicat marți pe site-ul instituției sub forma unui punct de vedere.
„În aceste vremuri tot mai tulburi, educația are nevoie de valori puternice și de un etos care să ghideze noile generații în formarea lor ca buni cetățeni, profesioniști desăvârșiți și implicați în societate”, se mai spune în documentul citat.
SNSPA: Plagiatul rămâne plagiat
Reacția Universității București vine la o zi după cea a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), care a vorbit, într-un comunicat publicat luni pe pagina instituției, despre „implicațiile devastatoare” ale plagiatului asupra credibilității și performanței spațiului academic românesc.
„Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de nuanțele introduse sau care se doresc a fi introduse în legislație. Utilizarea acestui subiect ca instrument de luptă politică sau de denigrare riscă să arunce o temă atât de importantă în derizoriu, afectând procesul de combatere a imposturii academice”, se spune în documentul citat.
Și SNSPA a făcut apel la „seriozitate” în tratarea plagiatului.
„Problema plagiatului poate fi rezolvată doar dacă este tratată cu seriozitate de către universități și de către Ministerul Educației, fără ingerințe sau presiuni politice. Aceasta cade în sarcina experților, a celor care sunt respectați în mediul academic şi ştiințific, național şi internațional. De aceea, măsura promovată de actualul ministru al Educației de a desființa CNATDCU NU este una benefică și NU contribuie la reforma reală a învățământului”, mai spune SNSPA.
Grevă japoneză
Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București (FSPUB) a anunțat că va intra în grevă japoneză ca formă de protest împotriva plagiatului comis de ministrul de resort.
„Voi intra în grevă japoneză. Le voi explica studenților, la debutul fiecărui curs, că e inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori.
Un ministru care a confiscat ideea reformei educației și o folosește pentru a proteja rețeaua impostorilor din universități și din politică. Îi chem pe toți profesorii din școli, licee și universități să protesteze în acest fel.
Reacționând la fraudă, educăm”, a scris Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.
Moțiune simplă
USR și Forța Dreptei au depus marți moțiunea simplă împotriva ministrului Educației, la trei luni după o moțiune similară împotriva lui Sorin Cîmpeannu.
„Numai că în trei luni a reușit domnul Cîmpeanu o mare contraperformanță: de unde era doar apărătorul plagiatorilor, s-a dovedit ieri că este chiar el plagiator. De fapt, dânsul făcea legi ca să scape de aceste acuzații și am văzut acest lucru ieri, în urma investigației publicate în PressOne de Emilia Șercan”, a declarat marți deputatul USR Ionuț Moșteanu.
Deputatul a spus că partidul său avea, oricum, intenția de a depune această moțiune în momentul în care ajungea în Parlament Legea Educației, făcută de Cîmpeanu, „care defavorizează elevii săraci, defavorizează părinții, pe care-i trimite să plătească pentru meditații, politizează în continuare sistemul, avantajează plagiatorii (...).”
Biroul Permanent a decis ca dezbaterea și votul asupra moțiunii să se facă marțea viitoare.
„Vom vedea marți câtă lume îl susține în continuare pe ministrul Cîmpeanu, după ce tot mediul academic îi cere demisia, după ce i-a jignit pe cei din mediul academic când a spus că sunt grupuri de interese, pentru că au avut curajul să spună într-adevăr ce cred și să-i critice propunerile, după ce a jignit tinerii pe care nu i-a lăsat să intre la dezbatere, elevii, cei pentru care teoretic ar trebui să lucreze domnul Cîmpeanu. O să vedem dacă PSD, PNL și Klaus Iohannis îl țin în continuare în brațe, pentru că, așa cum spuneam și astăzi în plen, au pus lupul paznic la oi”, a conchis Ionuț Moșteanu.
Investigația jurnalistei Emilia Șercan, care arată că ministrul Educației ar fi plagiat într-un curs universitar, este negată vehement de PNL. „Nu este vorba de niciun plagiat, nici conform legii, nici eticii”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL pentru Europa Liberă.
Sorin Cîmpeanu a ajuns ministru al Educației grație susținerii președintelui Iohannis. Declarația a fost făcută de Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, fost premier și președinte al PNL.
Îți mai recomandăm PNL: „Ministrul Educației nu a plagiat”. Trei momente cheie în care Klaus Iohannis l-a susținut pe Sorin CîmpeanuLa acea vreme, Cîmpeanu se afla doar de un an în partid, carnetul de membru de partid fiind o răsplată pentru că a votat guvernul PNL și nu l-a ascultat pe Victor Ponta, președintele Pro România.
Explicațiile lui Cîmpeanu
Jurnalista Emilia Şercan a publicat pe PressOne.ro o anchetă jurnalistică în care arată că ministrul Sorin Cîmpeanu și-a însușit, în 2006, 92 pagini „din munca a doi universitari alături de care a semnat în 2000 – ca al patrulea autor – nouă pagini dintr-un curs universitar.”
De asemenea, spune jurnalista, Cîmpeanu a reprodus sub propria semnătură, 13 capitole semnate anterior de doi autori.
„Dacă legea învățământului superior promovată de Sorin Cîmpeanu ar intra în vigoare, fapta sa de plagiat din 2006 ar fi prescrisă încă din 2009 – alături de toate faptele similare, comise până în 2019, de toți cei care și-au clădit carierele universitare prin fraudă academică”, arată sursa citată.
Îți mai recomandăm PressOne: Sorin Cîmpeanu a plagiat un curs universitar, scris de doi colegi de-ai luiÎn apărarea sa, ministrul a declarat, citat de Edupedu.ro, că e vorba de niște materiale suport, fără ISBN, care „se partajează la nivelul colectivului” de mai multe cadre didactice care predau aceeași disciplină.
Ministrul sugerează, astfel, că nu era o lucrare comercială, destinată publicării, acuzând în spatele demersului de deconspirare a plagiatului intenția „blocării” legilor educației pe care el le promovează.
„(...)nu sunt nicidecum manuale, cursuri universitare, monografii, articole științifice, niște opere științifice, sunt un simplu suport, foarte necesar, foarte util în lucrul cu studenții, pe care îl asumă cadrul didactic ce lucrează în acel moment cu studenții. În colective de mai multe cadre didactice care predau aceeași disciplină, aceste lucruri se partajează la nivelul colectivului”, a declarat Cîmpeanu.
Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, spune că lucrurile nu stau așa și că plagiatul nu se iartă pentru că lucrarea n-a fost publicată.
Întrebat de Edupedu.ro dacă este o practică în universități predarea de materiale plagiate și dacă profesorii nu ar trebui sancționați pentru că materialele sunt destinate cursurilor și nu au fost publicate, Mircea Dumitru a spus „la ambele întrebări răspunsul evident este Nu!”.
„Este însă clar că dacă nu ești autorul unui studiu/lucrări etc. nu ai dreptul să îți arogi autoratul. Trebuie să specifici într-un fel ușor de recunoscut cine a scris ce anume, în mod exact“, a spus Mircea Dumitru.
Protest soldat cu o amendă datată „2020”
Mai multe persoane au protestat marți în fața ministerului condus de Sorin Cîmpeanu, căruia i-au cerut demisia.
Marian Rădună, președintele asociației Geeks for Democracy, unul dintre protestatari, a fost amendat cu 500 de lei, iar amenda sa a fost datată cu anul 2020. „Nici nu am remarcat inițial, dar dacă a greșit polițistul, cu atât mai bine, pentru că oricum contest amenda,” a spus el pentru Edupedu.ro.
Momentul a fost surprins pe Facebook și de Oana Gheorghiu, de la Asociația „Dăruiește viață”.
La protest au mai participat Lidia Botea, directorul general al Editurii „Humanitas”, și regizorul Tudor Giurgiu.
Legea care-i salvează pe plagiatori
În noul proiect de lege, promovat de ministru, plagiatul nu va putea fi sancționat mai târziu de trei ani după ce a fost comis, ceea ce l-ar absolvi inclusiv pe Sorin Cîmpeanu de orice acuzație de plagiat.
În cazul lui Sorin Cîmpeanu, toate elementele indică nu numai un plagiat, „ci și o contrafacere prin însușirea calității de autor a unui text, a mai multor capitole, de fapt, eliminând numele autorului de drept, așa cum apăruse la prima publicare”, a declarat profesorul Marian Popescu, fost președinte al Comisiei de Etică a Universității din București, într-o declarație pentru Pressone.
Îți mai recomandăm Proiectul legii educației | Ministrul Sorin Cîmpeanu dă liber la nepotism„Față de simplul plagiator, cel/cea care folosește bucăți din textele altora fără să declare cinstit acest lucru, aici poate fi vorba de uzurpare de identitate, de încălcare a protecției celor care au realizat o «operă comună» și care sunt coautori ai acestei opere”, a explicat Marian Popescu pentru Pressone.