Dacă partidele ar vota în Parlament inițiativa legislativă, ar fi obligate să publice pe propriile site-uri, dar și la sedii într-un loc vizibil, contractele încheiate pentru promovarea în presă, inclusiv actele adiționale.
„Sumele primite de către toate formațiunile politice și alianțele politice prin subvenții de la bugetul de stat, precum și toate contractele încheiate de formațiunile politice pentru cheltuirea acestor sume sunt informații de interes public. Nu poate fi invocat secretul comercial pentru a nu fi oferit accesul la contractele încheiate de formațiunile politice și alianțele politice pentru cheltuirea subvențiilor de la bugetul de stat. Orice clauză de confidențialitate este considerată nescrisă”, se arată în propunerea legislativă a USR, care ar urma să modifice legea privind finanțarea activității partidelor politice și campaniilor electorale.
Demersul USR vine după ce Europa Liberă, Recorder și G4Media au dezvăluit în mai multe articole cum cumpără partidele bunăvoința presei prin contracte din bani publici.
„În România, partidele politice care dau milioane de euro pe an către presă încearcă să se comporte ca și cum presa ar fi de licitat: cine dă mai mulți bani e prezentat mai bine către cetățeni. Ei bine, USR nu poate accepta ca presa să fie tratată ca un bun de licitat”, susține deputata Diana Buzoianu, inițiatoarea proiectului.
Problema distorsionării informației a fost semnalată și de organismele internaționale, care au cerut, în mod repetat, modificarea legislației pentru creșterea gradului de transparență.
PSD a pierdut mai multe procese în primă instanță pentru că refuză să respecte legea 544/2001 privind accesul liber la informațiile de interes public. Marcel Ciolacu a refuzat de când a preluat conducerea partidului să ofere orice informație despre contractele pe care le-a încheiat cu presa. Deși folosește bani publici, de la bugetul de stat, liderul PSD invocă anumite clauze de confidențialitate, pe care însă tot el le-a semnat.
PSD a cheltuit în ultimele 19 luni peste 70 de milioane de lei pentru promovarea în mass-media. În afara campaniilor electorale, partidele politice nu au voie să plătească pentru promovarea la televiziuni, dar au încheiat contracte cu site-urile marilor televiziuni. Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că există contracte încheiate, prin intermediul agenției de publicitate cu care lucrează PSD, cu toate marile site-uri ale televiziunilor.
PNL a prezentat în perioada mandatelor lui Ludovic Orban și Florin Cîțu în fruntea partidului toate contractele cu presa. Noua conducere, formată din președintele Nicolae Ciucă și secretarul general Lucian Bode, a refuzat să mai ofere o situație detaliată. La solicitarea Europa Liberă, PNL a prezentat doar sumele încasate de agențiile de publicitate cu care lucrează partidul în 2022, suma depășind 20 de milioane de lei în primele șapte luni. Dan Vîlceanu, fost secretar general al PNL, a declarat pentru Europa Liberă că au existat contracte, prin intermediul agenției, cu site-urile digi24.ro, antena3.ro, realitateaplus.net, b1.tv, hotnews.ro.
Legea 544/2001 obligă partidele să ofere informații despre contractele cu presa, dar liderii PSD nu o respectă, au remarcat analiștii consultați de Europa Liberă. Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică, a câștigat un proces în primă instanță cu PSD pentru informațiile de interes public.
Expert Forum a transmis partidelor politice și Autorității Electorale Permanente o scrisoare prin care solicită transparentizarea modului de alocare și cheltuire a subvențiilor publice. Petiția a fost susținută de aproape 15.000 de semnături, precizează Septimius Pârvu, expert electoral.