În ultimele zile a crescut numărul de infectări în București, dar la nivel național numărul de cazuri noi de Covid rămâne sub 1.000. Deși ministrul Sănătății spune că Legea certificatului verde ar trebui adoptată până la începutul valului 5, noi neînțelegeri între PNL și PSD au ieșit la iveală și în cursul zilei de joi.
Fără certificatul Covid adoptat, cu un val de români nevaccinați care vin în țară de Sărbători și cu acces liber la evenimentele din noaptea de Revelion, specialiștii spun că România riscă să nu țină pandemia sub control, mai ales că tulpina Omicron a fost confirmată până acum la 16 persoane.
Îți mai recomandăm Val de persoane nevaccinate sau netestate în vamă. Oficial: „Medicii sunt timorați, înjurați, scuipați”„Eu cred că trebuie să fie adoptat [certificatul verde], pentru că dacă va fi adoptat mai târziu, până se fac normele de funcționare, sau de intervenție în domeniul apărării sănătății publice, în legătură cu acest certificat electronic, durează prea mult, și dacă ajungem să avem o lege aprobată în februarie, e prea târziu”, a spus, joi, ministrul Alexandru Rafila la Digi 24.
Soarta certificatului verde este însă incertă după ultimele discuții din coaliția de guvernare. Potrivit ultimelor informații obținute de G4Media legea certificatul verde nu ar mai cuprinde condiționarea accesului la locul de muncă. Decizia ar fi fost luată după o întâlnire la Cotroceni.
Neobligativitatea certificatului Covid la locul de muncă ar fi fost chiar propunerea PSD, care respinge astfel proiectul propriului ministru al Sănătății, după cum scrie News.ro. PSD-iștii spun că forma prin care se propune o condiţionare a dreptului la muncă de prezentarea certificatului Covid ar fi neconstituţională.
Pe de altă parte, președintele Marcel Ciolacu a spus, joi, că nu este o decizie luată în coaliţie cu privire la obligativitatea certificatului verde la locul de muncă şi a adăugat că îşi menţine opinia că proiectul care să reglementeze certificatul verde trebuie adoptat în această sesiune parlamentară.
„Nu este luată o decizie. Există o ordonanţă de urgenţă care prevede includerea certificatului verde. Există o ordonanţă de urgenţă. De aceea ministrul Sănătăţii a venit cu o propunere care are o latură de specialitate şi o latură să nu încălcăm Constituţia. Vom vedea forma finală. În astfel de situaţii de pandemie, picăm un pic în ridicol din punctul meu de vedere”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi la Parlament.
Întrebat dacă va mai fi aplicat certificatul verde la locul de muncă, în noua lege, preşedintele social-democraţilor a răspuns că „vom vedea proiectul cum va fi aprobat”.
„Domnul Rafila, la fel ca şi mine, sunt ferm convins că va fi de acord să nu fie încălcată Constituţia. Pentru că nu a fost până acum prezentată până ieri această formă specialiştilor. Întrebaţi de faptul că nu e corect ca unii să aibă şi alţii nu. În ceea ce priveşte parlamentarii, de exemplu, nu poţi să le interzici accesul, dar poţi să le aplici sancţiuni. Faptul că sunt aleşi locali, la fel ca primarii, parlamentarii, consilieri judeţeni locali, nu pot să le interzici să îşi exercite mandatul, pentru că acest lucru încalcă Constituţia, dar poţi să vii cu sancţiuni”, a mai spus Ciolacu.
Peste 100.000 de persoane venite din străinătate se află în carantină
Datele de la Ministerul de Interne arată că, în prezent, peste 100.000 de persoane sunt în carantină, dar numărul acestora va depăși 115.000, în condițiile în care aproximativ 14% dintre cei care intră în țară zilnic nu îndeplinesc condițiile pentru a nu intra în carantină.
Într-o videoconferință pe care a avut-o joi dimineață cu prefecții, ministrul de Interne, Lucian Bode, le-a spus acestora că, potrivit specialiștilor, valul 5 al pandemiei de coronavirus va începe în maximum trei săptămâni iar măsurile sanitare ar trebui respectate cu strictețe.
„Ne aflăm în perioada de acalmie, dar măsurile sunt necesare pentru a răspunde următorului val pandemic care va avea impact mai mare decât valul 4. Conform specialiștilor, valul 5 va veni în maxim trei săptămâni. Urmează o perioadă solicitantă, aria de responsabilitate a devenit mai complexă. /.../ Vă solicit să puneți în aplicare cu responsabilitate planurile cu măsuri ce vizează perioada finalului de an", a afirmat ministrul de Interne.
Îți mai recomandăm Cum au ocupat simpatizanții AUR curtea Parlamentului sub privirile jandarmilorÎn timp ce miniștrii par să se pregătească de valul 5, PNL și PSD nu reușesc să cadă de acord cu privire la forma finală a certificatului Covid.
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a evitat, joi, la Senat, să dea un răspuns cu privire la modificarea adusă pe ultima sută de metri, prin care accesul la locul de muncă nu ar mai fi condiţionat de acest document.
„Este un proiect de lege în Parlament, unde vorbeam de sistemul sanitar, de stat şi privat, după aceea a fost extins. Acum nu pot vorbi despre ceva ce nu avem. A fost trimisă o variantă, dar nu este varianta finală”, a spus evaziv Florin Cîțu.
Îți mai recomandăm Certificatul verde | Primul test al coaliției PSD–PNL și amenințarea lui RafilaPreședintele PNL a declarat că nu există încă o concluzie în privința formei finale a certificatului verde, dar atunci când acesta va fi adoptat trebuie să fie constituțional.
„Eu sunt de acord cu toate măsurile care stimulează campania de vaccinare. Acum trebuie să ne gândim că orice măsură ia un guvern, are efecte directe şi indirecte, şi trebuie să fie şi constituţională”, a mai afirmat Cîţu, menţionând că nu există o variantă finală a acestui proiect.
Deocamdată, proiectul de lege rămâne în discuții în cadrul celor două partide. Ceea ce pare clar este că proiectul va fi trecut prin Parlament, nu ar urma să fie adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului.
În proiectul propus de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, certificatul trebuia să fie obligatoriu pentru toți angajații din domeniul public și privat, cu câteva excepții. Angajații care nu prezentau certificatul aveau contractul de muncă suspendat pentru 15 zile. Nu erau obligați să prezinte documentul cei care lucrează în firme cu mai puțin de zece angajați, care nu lucrează direct cu publicul sau cei care lucrează de acasă.
Îți mai recomandăm Cum a ajuns România „verde” pe harta Covid a Europei. Rețeta unui viral promovat de antivacciniștiCele două partide aflate la guvernare par să dea înapoi în privința adoptării certificatului verde după ce, marți, liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au coordonat un protest față de aprobarea legii care impune certificatul pentru accesul la locul de muncă. Protestarii au forțat intrarea în curtea Parlamentului și au vandalizat mai multe mașini, printre care și un automobil al Ambasadei SUA.
De altfel, într-o postare pe Facebook, AUR folosește, joi, neînțelegerile din coaliția de guvernare pentru a afirma că: „Sistemul a cedat în fața românilor care au fost fermi în apărarea drepturilor lor. Certificatul verde nu va mai fi obligatoriu la locul de muncă, susține presa sistemului”.
Potrivit bilanțului de joi, 23 decembrie, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 775 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 81 decese dintre care 44 anterioare perioadei de referință de 24 de ore.
Îți mai recomandăm Protestul AUR la Parlament, live pe Facebook și la televizor. Ce spune un membru CNA