Vestea închiderii piețelor acoperite a căzut ca un trăznet peste nenumăratele familii de țărani care trăiesc din vânzarea legumelor.
Soții Trifan continuă să pună răsaduri în solarii, dar nu au nicio garanție că vor avea unde să-și vândă marfa în această iarnă. Piețele volante la temperaturi de sub zero grade nu sunt o soluție. Vor îngheța și oamenii, și legumele. Cultivarea legumelor și a verdețurilor pentru vânzare este o tradiție de familie de cel puțin trei generații, dar totul s-ar putea opri la ei, susține Lazăr Trifan.
Your browser doesn’t support HTML5
Lazăr Trifan, fermier: „Eu de la tata, tata de la taică-său și așa mai departe. Dar eu acum, la copiii mei nu mai… Copiii mei au facultăți, au alte alea. Învață… O fată a terminat Sociologia, o fată e în Franța, masterul, limbi străine. Agricultura o mai facem noi cât mai putem.”
De când s-au închis piețele, cei doi n-au mai mers la București cu legume. Din cauza incertitudinii, s-au temut că vor bate drumul degeaba. Cumpărătorii vor merge tot în supermarketuri chiar dacă piețele vor fi amenajate afară, sunt de părere cei doi. În aer liber, să fie prea frig.
Liliana Trifan, fermier: „Noi n-avem nicio sursă de venit decât de aici, de la piață. Ce să facem cu marfa? Ne-am obișnuit acolo, avem clienți. Piața e destul de curată. Cât de cât bine amenajată. Nu ne plouă, nu ne ninge.”
Reporter: E prima dată când mergeți mâine?
Liliana Trifan, fermier: „E prima dată când merg mâine la piață afară. Mi-e teamă că n-o să mai avem așa clienți. Nu știu, poate merg în supermarketuri, că e mai adăpost, mai cald, mai… Aici dacă plouă, dacă ninge… Omul ce zice? Se duce acolo că ...e adăpost.”
Țăranii se simt nedreptățiți
Teama celor doi este resimțită de mai toată lumea din Băleni-Sârbi/Dâmbovița, unde oamenii trăiesc numai din agricultură. Măsura a ridicat nenumărate semne de întrebare. Țăranii se simt nedreptățiți. Aglomerație se poate crea și în supermarketuri, nu doar în piețe, dar pentru acestea nu există o interdicție similară chiar dacă funcționează în spații închise.
Lazăr Trifan, fermier: „E o discriminare privind țăranul român. Nu vorbesc numai de comuna noastră. În general. Bazinul legumicultor de la Albulețu, Băleni, Buzău și toată țara e plină de, de… Toată lumea spune, se vaită de desfacere. Degeaba produci, dacă nu ai desfacere. În supermarket te ciocnești cărucior cu cărucior, om lângă om, acum, la ora asta. Duceți-vă să vedeți ce se întâmplă și la noi, la piață. Nu înțeleg care e diferența dintre piață și supermarket?”
Românii abandonează agricultura
Un procent de 43,6% din populaţia României trăieşte în mediul rural, în condiţiile în care în statele din Uniunea Europeană procentul este de doar 25%. În Germania, doar 24,9% din populaţie trăieşte în mediul rural, în timp ce în Franţa ponderea este de doar 20,7%.
În 2010, un număr de 280.440 de exploatații agricole erau deținute de tineri sub 35 de ani, ceea reprezenta 7,3% din totalul fermelor din România. După șase ani, numărul acestora a scăzut la 105.590, potrivit unor date publicate de Comisia Europeană în iunie 2019. În acest interval de timp, numărul tinerilor sub 35 de ani care au abandonat agricultura s-a ridicat la 174.850, scrie lantulalimentar.ro
O scădere și mai îngrijorătoare a înregistrat și numărul exploatațiilor deținute de fermierii între 35-44 de ani: de la 609.619 la 399.850 de ferme, adică 209.769 de ferme.
În 2010, au fost 636 670 de ferme aflate în proprietatea unor fermieri cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani. După șase ani, numărul acestora a scăzut la 632.780 de ferme, cu 3890 mai puține.
Piața Matache, în aer liber
Vineri după-amiază, înainte de ziua cea mai aglomerată la piață, soții Trifan fac ultimele pregătiri. La 5 dimineața negreșit, familia Trifan pleacă spre București, un drum pe care l-au făcut de mii de ori. Este prima zi când Piața Matache, unde ei merg de obicei, va fi în aer liber, cu mesele afară. Pe parcursul zilei, clienții sunt puțini și neobișnuiți cu piața în aer liber, unde le e greu să-i identifice pe vânzătorii de la care cumpără tot timpul fructe și legume.
Cristian Gheorghe, client: „Pentru această perioadă cred că nu este cazul să ne alarmăm, dar pentru că vine sezonul rece, atunci desigur este mai greu să faci piața într-o piață deschisă.”
Reporter: Considerați măsura guvernului exagerată sau justificată?
„Ușor exagerată. Ușor exagerată.”
Noile restricții i-au înfuriat și pe ceilalți fermieri din Piața Matache. „La vârsta mea, m-am suit pe tractor ca să mă duc să stropesc. Și acum ne bătem joc? E greu. E greu pentru noi. Să ne bage înapoi înăuntru ca să putem și noi să ne valorificăm marfa. Să ne scoatem și noi bănuții pe care i-am băgat în ele cel puțin”, e de părere una dintre vânzătoarele de mere din piață.
Valerica Măniceanu e foc și pară. „Ca pe animale. Ne-au dat afară ca pe animale! Muncim toată vara cu mâinile astea și venim și noi încoace să câștigăm un ban pe timpurile astea. De unde? Nu mai mare rușine? Rușine să le fie! Rușine! Suntem animale! Să-l pui pe Președinte să puie mâna pe verdeață!”, încheie femeia, în timp ce azvârle cât colo legăturile de pătrunjel.
Președintele Iohannis sugerează că nu va promulga legea pentru redeschiderea piețelor
Președintele Iohannis a subliniat că decizia Guvernului de a închide piețele agroalimentare, aflate în spații închise, este „una justă". Deși nu a precizat direct dacă va promulga sau nu legea trecută de Parlament pentru redeschiderea piețelor, Klaus Iohannis a dat de înțeles că nu este de acord cu inițiativa PSD. Social- democrații au depus un amendament prin care țăranii s-ar putea reîntoarce în piețele acoperite, acum închise.
„Chestiunea pieţelor este una care a dus la destul de multe dezbateri și în spaţiul public. Eu cred că măsura luată de Guvern este una justă. Această măsură a fost luată doar pentru câteva săptămâni. Însă, faptul că Guvernul hotărăşte ceva şi majoritatea PSD-istă din Parlament, fără să se documenteze, doar din motive politicianiste, hotărăşte inversul este încă un argument pentru care trebuie să facem alegeri la termen”, a declarat Klaus Iohannis, în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni.
Parlamentul dominat de PSD a întors decizia luată de Guvern privind închiderea piețelor. Deputații au votat ca, pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
Nici guvernul PNL, nici PSD, nici președintele Iohannis nu au clarificat de ce în loc de suplimentarea controalelor poliției și ale celorlalte organisme de verificare, autoritățile au decis că e mai sănătos ca vânzătorii din piețe să fie mutați sub cerul liber, în noiembrie.