Linkuri accesibilitate

Ipocrizia discursului reformator după o tragedie și în plină campanie electorală


11 persoane au murit în urma incendiului din secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț. Un prilej perfect pentru o sarabandă de promisiuni de la politicienii români, aflați în campanie, și de discursuri de „refacere din temelii” a sistemului de sănătate.

Președintele Klaus Iohannis a declarat după tragedia de la Piatra Neamț că, după alegeri, trebuie să „reconstruim tot sistemul sanitar din temelii”.

Klaus Iohannis a aruncat responsabilitatea asupra PSD, element nelipsit de altfel din discursurile sale recente.

Declarațiile președintelui au venit după o întâlnire convocată la Palatul Cotroceni în care a fost discutată o analiză a infrastructurii ATI din întreaga țară.

Întrebare legitimă: Klaus Iohannis este la al doilea mandat, de ce nu s-a preocupat de sistemul sanitar până acum?

Consilierul său pe Sănătate, doamna doctor Diana Păun este fost manager de spital. Soțul doamnei Păun este chiar fost manager la cel mai important spital strategic din țară: Spitalul de Urgență Floreasca. Președintele a putut fi consiliat așadar de persoane avizate.

Aceeași întrebare și pentru Executivul condus de Ludovic Orban, aflat în plină criză sanitară, dar și campanie electorală pentru parlamentare. De ce cabinetul Orban nu s-a preocupat din timp de siguranța pacienților și a medicilor în secțiile de Terapie Intensivă?

După tragedia de sâmbăta trecută, ministrul Sănătății, Nelu Tătarus spunea că „toți suntem de vină” pentru incendiul de la Piatra Neamț. Ulterior a reformulat spunând că „toți miniștrii Sănătății” sunt de vină și și-a cerut scuze.

Dar problema rămâne. În aproape un an de epidemie fără precedent în istoria recentă a lumii, chiar nimeni nu a reușit să atragă atenția decidenților din Guvern că infrastructura medicală va fi suprasolicitată cu adevărat? Că se pot petrece accidente? Tragedii, peste cele provocate de Covid?

Deunăzi, premierul Orban spunea că nu înțelege „ce-i așa mare filosofie” să fie adus oxigen suplimentar în spitale. După Piatra Neamț, o altă întrebare legitimă este dacă acum a înțeles.

Din peisaj nu putea lipsi PSD prin vocea președintelui Marcel Ciolacu. După trei ani de guvernare PSD din cei patru ai actualului legislativ și, în continuare, cu majoritate în Parlament, liderul social-democrat a descoperit exact în aceste zile consensul.

Vrea să lase lupta politică deoparte și să medieze, împreună cu președintele Iohannis, un Pact Național pentru Sănătate. Marcel Ciolacu dorește să transmită în acest fel alegătorilor că Sănătatea este prioritatea zero.

Zero este probabil este o referință la zero spitale construite (sau măcar începute) din cele opt regionale plus unul metropolitan promise în campania electorală din 2016.

Aceasta în condițiile în care PSD, în timpul cabinetului Dăncilă, scria negru pe alb că spitalele din România nu pot face față unei situații de criză.

În acest răstimp, USR-PLUS trăiește cu impresia că se află într-o postură privilegiată, în care poate trage în toți, poate acuza pe toți ceilalți fără teama că ar putea primi vreo replică. 30 de ani de partide „vechi” ne-au adus în situația actuală așa că „noua generație” ar fi soluția.

Dar parte din USR-PLUS a fost un an la guvernare, în mandatul lui Dacian Cioloș. E drept, Executivul a avut o majoritate ostilă în Parlament, după cum astăzi Guvernul PNL are de înfruntat un Legislativ dominat de PSD.

Dar în ultimii patru ani, USR a avut doi deputați în Comisia de Sănătate, unul chiar vicepreședinte. Câte inițiative legislative semnate de parlamentari USR aveau măcar premisa de reformă sistemică în Sănătate? Una singură, cea legată de prevenirea infecțiilor nosocomiale.

Incendiul de la Piatra Neamț și moartea a 11 persoane s-au întâmplat la cinci ani de la incendiul din Clubul Colectiv și la zece ani de la cel din Maternitatea Giulești. Politicienii agrează, după câte se pare, comemorările rotunde, ele se potrivesc foarte bine în structura unui discurs.

Altfel, e greu de explicat de ce președintele Iohannis a promulgat o lege pentru supraviețuitorii din Colectiv fix în ziua comemorării.

Toți cei care astăzi analizează și promit să refacă, să reclădească sistemul medical din România, s-au aflat - într-o formă sau alta - într-o postură în care ar fi putut face ceva. Sau ar fi putut arăta că încearcă să facă ceva.

Înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie, partidele și-au anunțat „programele de guvernare”. Le găsiți aici:

Europa Liberă va analiza împreună cu experți în sănătate publică capitolele dedicate Sănătății și va compara promisiunile, dar și bilanțul partidelor într-un material viitor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG