Viktor Orbán, primul lider UE pe lista „dușmanilor libertății presei” a organizației Reporteri Fără Frontiere

Încălcarea libertății presei este doar una dintre acuzațiile aduse premierului Victor Orbán de organizațiile și instituțiile care apără drepturile omului

Reporteri Fără Frontiere (RSF) l-a adăugat pe premierul ungar, Viktor Orbán, pe lista anuală a „dușmanilor libertății presei”.

Este pentru prima dată când un șef de guvern din Uniunea Europeană apare pe lista pe care se mai află liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele Siriei, Bashar Al-Assad.

RSF a anunțat pe 5 iulie că Orbán și partidul său, Fidesz, „au adus peisajul mediatic al Ungariei sub controlul lor pas cu pas” de când au venit la putere în 2010. „Radiodifuzorii publici sunt centralizați în presa de stat, care deține MTVA și care include și singura agenție de știri din Ungaria, MTI", a declarat RSF într-un comunicat.

Îți mai recomandăm „Bufnița a țipat”, avertizează Adam Michnick. Ce vești proaste aduce subjugarea presei în regimurile iliberale europene

Reporteri fără frontiere spune că Orbán folosește în raporturile sale cu presa „metode de prădător”, care includ „escrocherii politico-economice, discreditare, autocenzură”. RSF menționează că presa din Ungaria este deținută exclusiv de antreprenori prietenoși cu Orbán încă din vara anului 2017.

Îți mai recomandăm CE cere Ungariei reluarea emisiei ultimului radio independent din țară

„În toamna anului 2018, aproape 500 de companii media guvernamentale au fuzionat într-un holding pentru o coordonare centralizată", a adăugat RSF. Ungaria este pe locul 92 din 180 de țări aflate în indexul World Press Freedom, al libertății presei, făcut de RSF.

Îți mai recomandăm Pe urmele Rusiei | Ungaria interzice accesul minorilor la informații despre relațiile gay și identitatea de gen

Lista RSF a „dușmanilor libertății presei” cuprinde 37 de șefi de stat și de guvern care suprimă fără milă libertatea presei. Pe listă se mai află liderul suprem iranian Ayatollah Ali Khamenei, președintele rus Vladimir Putin, Alexandr Lukașenko din Belarus, Ramzan Kadîrov din Cecenia și liderii din Asia Centrală Emomali Rahmon din Tadjikistan și Gurbangulî Berdîmuhamedov din Turkmenistan.

Îți mai recomandăm Departamentul de Stat critică Ungaria după închiderea singurului post de radio independent